LEVEMIR FLEXPEN 100 egység/ml oldatos injekció előretöltött injekciós tollban

LEVEMIR FLEXPEN 100 egység/ml oldatos injekció előretöltött injekciós tollban betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Levemir és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Levemir egy hosszú hatású modern inzulin (inzulin analóg). A modern inzulinkészítmények a humán inzulin továbbfejlesztett változatai.
A Levemir a magas vércukorszint csökkentésére való cukorbeteg (diabetes mellitusban szenvedő) felnőtteknek, serdülőknek továbbá 2 éves és annál idősebb gyermekeknek. A cukorbetegség egy olyan betegség, mikor szervezete nem termel elegendő inzulint vércukorszintje szabályozásához. A Levemir cukorbetegség kezelésére való tablettákkal kombinációban vagy felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) kezelésére való liraglutid (Victoza) mellé kiegészítő terápiaként adható. A Levemir étkezéshez kapcsolódóan adott gyorshatású inzulin gyógyszerekkel együtt is alkalmazható.
A Levemir az injekció beadása után 3-4 órán belül hosszú és egyenletes vércukorszint csökkentő hatással rendelkezik. A Levemir 24 órán át tartó bázis inzulin lefedettséget biztosít.
2. Tudnivalók a Levemir alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Levemir injekciót:
- Ha allergiás a detemir inzulinra vagy a gyógyszer bármely más összetevőjére (lásd 6. pont "A csomagolás tartalma és egyéb információk").
- Ha arra gyanakszik, hogy hipoglikémiája (alacsony vércukorszintje) kezd kialakulni, lásd "a) A súlyos és nagyon gyakori mellékhatások összefoglalása" című részt a 4. pontban.
- Inzulin infúziós pumpában.
- Ha a FlexPen leesett, megsérült vagy eltörött.
- Ha nem megfelelően tárolták, vagy megfagyott, lásd 5. pont "Hogyan kell a Levemir injekciót tárolni?".
- Ha az inzulin nem tűnik víztisztának, színtelennek vagy vizes állagúnak.
Ha a fentiek bármelyike igaz, ne használja a Levemir injekciót. Forduljon tanácsért kezelőorvosához, a gondozását végző egészségügyi szakemberhez vagy gyógyszerészéhez.
Tudnivalók a Levemir alkalmazása előtt
- Ellenőrizze a címkét és győződjön meg arról, hogy ez az Önnek mostanra rendelt megfelelő típusú inzulin.
- Mindig új tűt használjon minden egyes injekció beadásához, a szennyeződés megelőzése érdekében.
- A tűket és a Levemir FlexPen tollat nem szabad másokkal közösen használni.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Bizonyos állapotok és tevékenységek befolyásolhatják inzulinszükségletét. Beszélje meg kezelőorvosával:
- Ha vese- vagy májbetegsége, mellékvese, agyalapi mirigy vagy pajzsmirigy betegsége van.
- Ha a szokásosnál több testmozgást végez, vagy a szokásos étrendjén változtatni szeretne, mivel ez befolyásolhatja vércukorszintjét.
- Ha Ön beteg, folytassa az inzulin alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.
- Ha Ön külföldre utazik, a más időzónába eső országokba utazáskor változhat az inzulinszükséglete és az injekciók beadásának időzítése.
- Ha nagyon alacsony az albumin szintje, vércukrát rendszeresen, gondosan ellenőriznie kell.
Beszélje ezt meg kezelőorvosával.
Gyermekek és serdülők
A Levemir serdülőknél továbbá 2 éves és annál idősebb gyermekeknél alkalmazható.
A Levemir biztonságosságát és hatásosságát 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem igazolták.
Nincsenek rendelkezésre álló adatok.
Egyéb gyógyszerek és a Levemir
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét, a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Némely gyógyszer befolyásolja a vércukorszintjét és ez azt jelentheti, hogy inzulinadagját módosítani kell. Az alábbiakban találhatóak azok a leggyakoribb gyógyszerek, amelyek befolyásolhatják az Ön inzulinkezelését.
Vércukorszintje leeshet (hipoglikémia), ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- Egyéb, cukorbetegség kezelésére való gyógyszerek.
- Monoaminoxidáz-gátlók (MAO-gátlók) (depresszió kezelésére valók).
- Béta blokkolók (magas vérnyomás kezelésére valók).
- Angiotenzin konvertáz enzim (ACE) gátlók (bizonyos szívbetegségek vagy magas vérnyomás kezelésére valók).
- Szalicilátok (fájdalom és lázcsillapításra valók).
- Anabolikus szteroidok (mint a tesztoszteron).
- Szulfonamidok (fertőzések kezelésére valók).
Vércukorszintje emelkedhet (hiperglikémia), ha az alábbiak valamelyikét szedi:
- Szájon át szedett (orális) fogamzásgátlók.
- Thiazidok (magas vérnyomás vagy túlzott folyadék visszatartás kezelésére valók).
- Glükokortikoidok (mint a gyulladások kezelésére való "kortizon").
- Pajzsmirigy hormonok (pajzsmirigy betegségek kezelésére valók).
- A szimpatikus idegrendszer serkentői (mint az epinefrin (adrenalin), vagy az asztma kezelésére való szalbutamol és terbutalin).
- Növekedési hormon (a szervezet anyagcsere-folyamataira kifejezett hatással rendelkező gyógyszer, mely a csont- és testnövekedés serkentésére való).
- Danazol (az ovulációra ható gyógyszer).
Az oktreotid és a lanreotid növelheti is, de csökkentheti is a vércukorszintjét. (Az akromegália kezelésére valók, ami egy olyan, középkorú felnőtteknél előforduló, ritka hormonális betegség, amit az agyalapi mirigy túlzott növekedési hormon termelése okoz.)
A béta-blokkolók (magas vérnyomás kezelésére valók) gyengíthetik vagy teljesen el is nyomhatják azokat a figyelmeztető jeleket, amik segítik Önt az alacsony vércukorszint felismerésében.
Pioglitazon (a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére való tabletta)
Néhány olyan, régóta fennálló 2-es típusú cukorbetegségben és szívbetegségben vagy korábban szélütésben (sztrókban) szenvedő betegnél, akiket pioglitazonnal és inzulinnal kezeltek, szívelégtelenség kialakulását észlelték. Amilyen gyorsan csak lehet, tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a szívelégtelenség tüneteit, például szokatlan légzési nehézséget vagy gyors testsúlynövekedést vagy helyi vizenyő (ödéma) kialakulását észleli.
Ha a fenti gyógyszerek bármelyikét szedte, szóljon kezelőorvosának, a gondozását végző egészségügyi szakembernek vagy gyógyszerészének.
Alkoholfogyasztás és a Levemir egyidejű alkalmazása
- Ha Ön alkoholt fogyaszt inzulinszükséglete megváltozhat, mert vércukorszintje akár emelkedhet, akár csökkenhet. Rendszeres, gondos ellenőrzésre van szükség.
Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Inzulinadagján lehet, hogy változtatni kell a terhesség alatt és a szülés után. A cukorbetegség gondos ellenőrzése és különösen a hipoglikémia megelőzése gyermeke egészsége szempontjából fontos.
- Ha szoptat, beszélje ezt meg kezelőorvosával, mert inzulinadagjának módosítására lehet szüksége.
Beszélje meg kezelőorvosával, a gondozását végző egészségügyi szakemberrel vagy gyógyszerészével, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, ha terhes vagy szoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Kérjük, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy vezethet-e gépjárművet vagy kezelhet-e gépeket:
- Ha gyakran van hipoglikémiája.
- Ha nehéz felismernie a hipoglikémiát.
Ha a vércukorszintje alacsony vagy magas, ez megváltoztathatja koncentrálóképességét vagy reakciókészségét és ezáltal a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességét is. Kérjük, gondoljon rá, hogy Önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki.
Fontos információk a Levemir egyes összetevőiről
A Levemir kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz a Levemir lényegében "nátrium mentes".
3. Hogyan kell alkalmazni a Levemir injekciót?
Az adag és hogy mikor kell beadnia inzulinját

Az inzulint mindig a kezelőorvosa által elrendelteknek megfelelően alkalmazza, és az adagját is annak megfelelően módosítsa. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.
A Levemir cukorbetegség kezelésére való tablettákkal kombinációban vagy felnőtteknél a 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) kezelésére való liraglutid (Victoza) mellé kiegészítő terápiaként adható. A Levemir étkezéshez kapcsolódóan adott gyorshatású inzulin gyógyszerekkel együtt is alkalmazható.
Ne váltson inzulint egészen addig, amíg kezelőorvosa azt nem mondja Önnek. Ha kezelőorvosa az eddig alkalmazott inzulinról más típusú, vagy más gyártmányú inzulinra állítja át, előfordulhat, hogy kezelőorvosának módosítania kell az Ön inzulinadagját.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Levemir serdülőknél, továbbá 2 éves és annál idősebb gyermekeknél alkalmazható. Nincs klinikai tapasztalat a Levemir alkalmazásáról 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetén. Alkalmazása különleges betegcsoportoknál
Ha csökkent a vese- vagy májműködése, vagy elmúlt 65 éves, vércukorszintjét rendszeresebben kell ellenőriznie és inzulinadagjának változtatását meg kell beszélnie kezelőorvosával.
Milyen gyakran kell az injekciót beadni?
Ha a Levemir injekciót cukorbetegség kezelésére való tablettával kombinálva vagy liraglutid mellé kiegészítő terápiaként alkalmazzák, naponta egyszer kell adni. Ha a Levemir injekciót bázis-bólus adagolási rendszer részeként alkalmazzák, a beteg szükségletétől függően naponta egyszer vagy kétszer kell adni. A Levemir adagját egyénileg kell beállítani. Az injekció a nap bármely időpontjában adható, de minden nap ugyanabban az időpontban kell adni. Azoknak a betegeknek, akiknek a vércukor anyagcsere optimalizálásához napi kétszeri adagolásra van szükségük, az esti adag este, vagy közvetlenül lefekvés előtt alkalmazható.
Hogyan és hová kell az injekciót beadni?
A Levemir injekciót a bőr alá (szubkután) kell beadni. A Levemir injekciót sohasem szabad közvetlenül egy vénába (intravénásan) vagy izomba (intramuszkulárisan) beadni. Minden egyes injekció beadásakor váltson injekciózási helyet, ugyanazon a bizonyos bőrterületen belül, amit az inzulin beadására használ. Ez csökkentheti a bőrben a csomók vagy behúzódások kialakulásának kockázatát (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások"). Az öninjekciózás számára a legalkalmasabb helyek: a comb elülső felszíne, a hasfal elülső felszíne vagy a felkar elülső felszíne. Rendszeres időközönként mindig mérje meg vércukorszintjét.
Hogyan kell a Levemir FlexPen tollat kezelni?
A Levemir FlexPen detemir inzulint tartalmazó, eldobható, színkóddal ellátott, előretöltött injekciós toll.
Gondosan olvassa el az ebben a betegtájékoztatóban található használati utasítást. Az injekciós tollat a használati utasításban leírtak szerint kell használnia!
Az injekció beadása előtt mindig győződjön meg arról, hogy az Önnek mostanra rendelt megfelelő tollat használja.
Ha az előírtnál több inzulint alkalmazott
Ha túl sok inzulint ad be vércukorszintje túlságosan lecsökken, (hipoglikémia). Lásd "a) A súlyos és nagyon gyakori mellékhatások összefoglalása" című részt a 4. pontban.
Ha elfelejtette alkalmazni az inzulint
Ha elfelejtette beadni az inzulint az Ön vércukorszintje túl magasra emelkedik (hiperglikémia). Lásd a 4. pontban "c) A cukorbetegség hatásai" című részt.
Ha idő előtt abbahagyja az inzulin alkalmazását
Ne hagyja abba az inzulin alkalmazását anélkül, hogy ezt egy orvossal megbeszélné, aki elmondja mit szükséges tennie. Ez nagyon magas vércukorszinthez (súlyos hiperglikémiához) és ketoacidózishoz vezethet. Lásd a 4. pontban "c) A cukorbetegség hatásai" című részt.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
a) A súlyos és nagyon gyakori mellékhatások összefoglalása
Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) nagyon gyakori mellékhatás. 10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet.
Alacsony vércukorszint fordulhat elő, ha:
- túl sok inzulint ad be,
- túl keveset evett, vagy kihagyott egy étkezést,
- a szokásosnál több testmozgást végzett,
- alkoholt iszik. (Lásd az "Alkoholfogyasztás és a Levemir egyidejű alkalmazása" című részt a 2. pontban.)
Az alacsony vércukorszint jelei: hideg verejtékezés, hűvös és sápadt bőr, fejfájás, szapora szívverés, émelygés, rendkívül erős éhség, átmeneti látászavarok, álmosság, szokatlan fáradtság és gyengeség, nyugtalanság vagy remegés, szorongó érzés, zavartság és koncentrálási nehézség.
A súlyosan alacsony vércukorszint eszméletlenséghez vezethet. Ha az elhúzódó, súlyosan alacsony vércukorszintet nem kezelik, (átmeneti vagy tartós) agykárosodást és akár halált is okozhat. Gyorsabban magához térhet az eszméletlenségből, ha glükagon hormoninjekciót kap egy olyan személytől, aki tudja, hogy hogyan kell azt alkalmazni. Ha glükagon injekciót kapott, akkor szőlőcukorra vagy cukortartalmú táplálékra van szüksége, amint magához tért. Ha nem reagál a glükagon-kezelésre, akkor kórházban kell tovább kezelni.
Mi a teendő, ha alacsony vércukorszintet tapasztal?
- Ha alacsony vércukorszintet tapasztal, egyen szőlőcukor tablettát vagy más, magas cukortartalmú ételt (pl. édesség, keksz, gyümölcslé). Mérje meg vércukorszintjét, ha lehetséges, és pihenjen. Ilyen esetekre mindig legyen Önnél néhány szem szőlőcukor vagy magas cukortartalmú étel.
- Miután az alacsony vércukorszint tünetei elmúltak vagy a vércukorszintje stabilizálódott, a megszokottak szerint folytassa az inzulinkezelést.
- Ha olyan alacsony vércukorszintje van, hogy emiatt elveszíti az eszméletét, glükagon injekcióra volt szüksége, vagy sokszor volt alacsony a vércukorszintje, forduljon orvoshoz. Lehet, hogy módosítani kell az inzulin mennyiségét vagy beadási idejét, illetve az étrendet vagy atestmozgás mennyiségét.
Tájékoztassa az érintetteket arról, hogy cukorbetegsége van és, hogy mi lehet ennek a következménye, beleértve azt is, hogy fennáll a kockázata annak, hogy alacsony vércukorszint miatt elveszítheti az eszméletét. Tudassa velük, hogy ha Ön elvesztené az eszméletét, fektessék az oldalára, és azonnal hívjanak orvosi segítséget. Ilyenkor tilos ételt vagy italt adniuk Önnek, mert megfulladhat.
A súlyos allergiás reakció a Levemir injekcióra vagy annak egyik összetevőjére, melyet ún. szisztémás allergiás reakciónak neveznek, nagyon ritka mellékhatás, de életveszélyes lehet. 10 000 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érinthet.
Haladéktalanul kérjen orvosi segítséget:
- ha az allergiás tünetek teste más részeire is átterjednek, vagy
- ha hirtelen rosszul érzi magát: izzad, hány, nehézlégzése van, szívverése szapora, szédül.
- Ha a fenti jelek bármelyikét észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.
b) Egyéb mellékhatások felsorolása
Nem gyakori mellékhatások
100 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érinthet.
Allergiás tünetek: Az injekció beadásának helyén előfordulhat helyi allergiás reakció (fájdalom, bőrpír, csalánkiütés, gyulladás, véraláfutás, duzzanat és viszketés). Ezek a tünetek általában néhány hetes inzulinalkalmazás után elmúlnak. Amennyiben nem szűnnek meg, vagy testszerte terjednek, azonnal beszéljen kezelőorvosával. Lásd még fent "A súlyos allergiás reakció" kezdetű szakaszt.
Látászavarok: Amikor az inzulinkezelést először kezdi el, látászavart tapasztalhat, de a zavar általában átmeneti.
Elváltozások az injekció beadásának helyén (lipodisztrófia): Az injekció beadásának helyén a bőr alatti zsírszövet elvékonyodhat (lipoatrófia) vagy megvastagodhat (lipohipertrófia). Az injekció beadási helyének minden egyes injekció beadásakor történő módosítása csökkenti ezen bőrelváltozások kialakulásának a kockázatát. Ha úgy látja, hogy az injekciózás helyén mélyedés keletkezik vagy ott bőre megvastagodik, szóljon kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek. Ezek a bőrreakciók súlyosabbá válhatnak, vagy megváltozhat az inzulin felszívódása, ha ilyen injekciózási helyre adja be az injekciót.
Duzzadt ízületek: Amikor elkezdi az inzulinkezelést, a víz visszatartása duzzanatot okozhat a bokája és más ízületei körül is. Ezek a tünetek rendszerint gyorsan megszűnnek. Amennyiben nem szűnnek meg, forduljon kezelőorvosához.
Diabéteszes retinopátia (a cukorbetegséggel összefüggő szembetegség, amely a látás elvesztéséhez vezethet): Ha diabéteszes retinopátiában szenved és a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, a retinopátia rosszabbá válhat. Ezzel kapcsolatban forduljon kezelőorvosához.
Ritka mellékhatások
1000 beteg közül kevesebb mint 1 beteget érinthet.
Fájdalmas idegbántalom (idegkárosodás miatt kialakuló fájdalom): Ha a vércukorszintje nagyon gyorsan javul, az idegekkel összefüggő fájdalom jelentkezhet. Ezt, akut fájdalmas idegbántalomnak (neuropátiának) hívják és rendszerint átmeneti jellegű.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
c) A cukorbetegség hatásai
Magas vércukorszint (hiperglikémia)
Magas vércukorszint fordulhat elő, ha:
- nem injekciózott be elegendő inzulint,
- elfelejtette beadni az inzulint vagy abbahagyta az inzulin használatát,
- ismételten kevesebb inzulint ad be, mint amennyire szüksége van,
- fertőzése és/vagy láza van,
- többet eszik a megszokottnál,
- a szokásosnál kevesebb testmozgást végzett.
A magas vércukorszint figyelmeztető jelei:
A figyelmeztető jelek fokozatosan jelennek meg, és a következők lehetnek: megnőtt vizeletmennyiség, szomjúságérzés, étvágytalanság, émelygés (hányinger vagy hányás), álmosság vagy fáradtság, kipirult száraz bőr, szájszárazság és gyümölcsszagú (acetonos) lehelet.
Mi a teendő, ha magas vércukorszintet tapasztal?
- Ha a fent említett jelek bármelyikét észleli: mérje meg vércukorszintjét, és ha van rá lehetősége, tesztcsíkkal nézze meg, hogy a vizeletében vannak-e ketonok, ezután azonnal kérjen orvosi segítséget.
- Ezek a tünetek a diabéteszes ketoacidózisnak (sav halmozódik fel a vérben, mert a szervezet cukor helyett zsírt bont) nevezett, nagyon súlyos állapot jelei is lehetnek, mely kezelés nélkül diabéteszes kómához és végül halálhoz vezethet.
5. Hogyan kell a Levemir injekciót tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A FlexPen címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől való védelem érdekében mindig tartsa a kupakot a FlexPen injekciós tollon, ha éppen nem használja.
A Levemir injekciót a túlzott hőtől és fénytől óvni kell.
Felbontás előtt: Azt a Levemir FlexPen tollat, amelyet még nem használ, hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C), a hűtőszekrény hűtő részeitől távol kell tartani. Nem fagyasztható!
Használat közben vagy ha tartalékként magával hordja: Azt a Levemir FlexPen tollat, amelyet használ, vagy tartalékként hord magával, ne tárolja hűtőszekrényben. Legfeljebb 6 héten át magával hordhatja és tarthatja szobahőmérsékleten (legfeljebb 30 °C-on).
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Levemir?
- A készítmény hatóanyaga a detemir inzulin. 1 ml 100 egység detemir inzulint tartalmaz.
Mindegyik előretöltött injekciós toll 300 egység detemir inzulint tartalmaz 3 ml oldatos injekcióban. 1 egység detemir inzulin 1 nemzetközi egység humán inzulinnak felel meg.
- Egyéb összetevők: glicerin, fenol, metakrezol, cink-acetát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dihidrát, nátrium-klorid, sósav, nátrium-hidroxid és injekcióhoz való víz.
Milyen a Levemir külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Levemir oldatos injekció.
Kiszerelési egységek: 1 db 3 ml-es előretöltött injekciós toll (tűvel vagy tű nélkül), 5 db 3 ml-es előretöltött injekciós toll (tű nélkül) vagy 10 db 3 ml-es előretöltött injekciós toll (tű nélkül). Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS

A Levemir FlexPen használata előtt kérjük, olvassa el figyelmesen a következő használati utasítást.
Az Ön FlexPen injekciós tolla egy egyedülálló adagbeállítású inzulin toll.
- Az adagot 1-60 egység között, 1 egységnyi pontossággal állíthatja be.
- A FlexPen tollat 8 mm-es vagy annál rövidebb NovoFine és NovoTwist egyszer használatos tűkkel történő használatra tervezték.
- Mindig hordjon magánál egy tartalék inzulinadagoló készüléket arra az esetre, ha a használatban lévő FlexPen tolla elveszne vagy megsérülne.

Karbantartás
- FlexPen tollát úgy tervezték meg, hogy az pontosan és biztonságosan működjön. Használata gondosságot igényel. Ha leesett, megsérült vagy eltört, fennáll az inzulin kiszivárgásának a veszélye.
- A FlexPen külsejét fertőtlenítő hatású törlővel tisztíthatja. Ne áztassa be, ne mossa meg és ne olajozza be, mert ez tönkreteheti a tollat.
- A FlexPen tollát tilos újratölteni.
A Levemir FlexPen előkészítése
Ellenőrizze a címkét és győződjön meg arról, hogy FlexPen tolla az Önnek mostanra rendelt, megfelelő típusú inzulint tartalmazza.
A
Húzza le a toll kupakját.

B
Vegyen elő egy új tűt és tépje le a papír védőlapot.
Egyenesen és szorosan csavarja rá a tűt a FlexPen tollra.

C
Húzza le a nagy külső tűsapkát és tegye félre későbbre.

D
Húzza le a belső tűsapkát és dobja ki.

- Mindig új tűt használjon minden egyes injekció beadásához, a szennyeződés megelőzése érdekében.
- Vigyázzon, hogy használat előtt a tű ne görbüljön el vagy sérüljön meg.
- A véletlen tűszúrás kockázatának csökkentése érdekében soha ne tegye vissza a belső tűsapkát, ha egyszer levette a tűről.
Az inzulináramlás ellenőrzése
A rendeltetésszerű használat során is összegyűlhet minden injekciózás előtt egy kevés levegő a patronban. A levegő-befecskendezés elkerülése és a pontos adagolás érdekében:
E
Az adagbeállító forgatásával állítson be 2 egységet.

F
Tartsa FlexPen tollát a tűvel felfelé, és az ujjával néhányszor finoman kocogtassa meg a patront, hogy a légbuborékok a patron felső részében gyűljenek össze.

G
Tartsa a tűt felfelé, és nyomja be teljesen a nyomógombot. Ekkor az adagbeállító visszatér a 0 értékre.
A tű hegyén egy csepp inzulinnak kell megjelennie. Ha nem, akkor cserélje ki a tűt, és ismételje meg az eljárást, de legfeljebb csak6-szor.
Ha még ezután sem jelenik meg inzulincsepp, a készülék rossz, és egy új készüléket kell használnia.

Az adag beállítása
Ellenőrizze, hogy az adagjelző a 0 értéken áll-e.
H
Az adagbeállító forgatásával állítsa be a beadandó egységek számát.
Az adag korrigálható akár felfelé, akár lefelé, az adagbeállító bármely irányba történő elforgatásával, amíg a mutatónál a helyes adag meg nem jelenik. Az adagbeállító forgatásakor ügyeljen arra, hogy ne nyomja be a nyomógombot, mert így inzulin juthat ki a tollból.
A patronban megmaradt egységek számánál nagyobb adagot nem tud beállítani.

- A maradék inzulin mennyiségét jelző skálát ne használja a beadandó inzulin adagjának mérésére.
Az injekció beadása
Szúrja a tűt a bőrébe a kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által mutatott injekciós technikával.
I
A nyomógomb teljes benyomásával injekciózza be az adagot, míg a 0 számjegy egyvonalba nem kerül a mutatóval. Ügyeljen arra, hogy beinjekciózáskor csak a nyomógombot nyomja be.
Az adagbeállító elforgatásakor nem történik inzulinbeadás.

J
- Tartsa a nyomógombot teljesen benyomva és hagyja a tűt a bőr alatt legalább 6 másodpercig.
Ez biztosítja, hogy a teljes adagot megkapja.
- Húzza ki a tűt a bőrből, majd szüntesse meg a nyomást a nyomógombon.

K
Tolja a tűt a nagy külső tűsapkába anélkül, hogy megérintené. Miután a tű a nagy külső tűsapka belsejébe került, óvatosan nyomja rá a nagy külső tűsapkát a tűre és csavarja le a tűt.
Gondosan dobja ki, és tegye vissza a kupakot a FlexPen tollra.

- A tűt mindig, minden egyes injekció beadása után vegye le és hozzácsatlakoztatott tű nélkül tárolja FlexPen tollát. Ellenkező esetben a hőmérséklet-változás hatására folyadék szivároghat ki, ami pontatlan adagolást okozhat.
- A tűszúrás elkerülése érdekében a gondozóknak akkor kell a legóvatosabban eljárniuk, amikor a használt tűvel érintkeznek.
- Az elhasznált FlexPen tollat megfelelő körültekintéssel, hozzácsatlakoztatott tű nélkül dobja ki.
- A tűket és a Levemir FlexPen tollat nem szabad másokkal közösen használni.
Kiszerelés: 5x Törzskönyvi szám: EU/1/04/278/005
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Novo Nordisk A/S
  • Hatóanyag: insulin detemir
  • ATC: Insulin detemir
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)