EXEMESTANE PHARMACENTER 25 mg filmtabletta

EXEMESTANE PHARMACENTER 25 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Exemestane Pharmacenter és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az exemesztán az úgynevezett aromatáz-gátlók csoportjába tartozó gyógyszer. Ezek a gyógyszerek gátolják az aromatáz nevű enzimet, amely a női nemi hormonok, az ösztrogének képződéséhez szükségesek a szervezetben, különösen a posztmenopauzában lévő nők esetében. A hormonfüggő emlődaganat kezelésének egyik lehetséges módja a szervezet ösztrogén szintjének csökkentése.

Az exemesztánt a posztmenopauzában lévő nők hormonfüggő, korai emlődaganatának kezelésére használják, miután a beteg 2-3 évig tartó tamoxifén-kezelése befejeződött.

Az exemesztánt használják még a posztmenopauzában lévő nők hormonfüggő, előrehaladott emlődaganatának a kezelésére is, amikor a korábban alkalmazott, különböző hormonkezelések nem bizonyultak megfelelően hatásosnak.


2. Tudnivalók az Exemestane Pharmacenter szedése előtt

Ne szedje az Exemestane Pharmacenter-t:
- ha allergiás az exemesztánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha még nincs a posztmenopauza állapotában (ha még mindig van havi vérzése),
- ha Ön terhes, feltehetően terhes vagy szoptat.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Exemestane Pharmacenter szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

- Az exemesztán-kezelés előtt lehetséges, hogy kezelőorvosa vért vesz Öntől annak érdekében, hogy meggyőződjön arról, hogy Ön valóban a menopauza állapotában van.
- A kezelés megkezdése előtt az Ön D-vitamin szintjének rutinszerű ellenőrzését kezelőorvosának fontolóra kell vennie, mivel ez a korai stádiumú emlődaganat esetén nagyon alacsony lehet. D-vitamin-pótlásban fog részesülni, ha Önnél a normális szint alatti értékeket mértek.
- Az Exemestane Pharmacenter alkalmazása előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha májával vagy veséjével kapcsolatos problémái vannak.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a múltban volt, vagy jelenleg van olyan betegsége, amely a csontrendszerének erősségét befolyásolhatja. Ilyen esetben lehet, hogy kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön csontsűrűségét az exemesztán-kezelés megkezdése előtt és alatt. Minderre azért van szükség, mert az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek csökkentik a női nemihormonok szintjét, ami a csont ásványianyag-tartalmának, ezáltal pedig a csontozat erősségének csökkenéséhez vezethet.

Egyéb gyógyszerek és az Exemestane Pharmacenter
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Az Exemestane Pharmacenter hormonpótló kezeléssel egyidőben nem alkalmazható.

A következő gyógyszerek csak megfelelő körültekintéssel alkalmazhatók, ha Exemestane Pharmacenter-t szed. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha olyan gyógyszereket szed, mint a:
- rifampicin (egy antibiotikum)
- karbamazepin vagy fenitoin (epilepszia kezelésére alkalmazott görcsgátló gyógyszerek)
- közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum), illetve az azt tartalmazó gyógynövény-készítmények

Az Exemestane Pharmacenter egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
Az Exemestane Pharmacenter-t étkezés után, minden nap körülbelül azonos időpontban kell bevenni.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ne szedje az Exemestane Pharmacenter-t, ha terhes vagy szoptat. Ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy teherbe eshet, mondja el kezelőorvosának. Ha a teherbeesés lehetősége nem zárható ki, beszélje meg kezelőorvosával a fogamzásgátlásra vonatkozó teendőket.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha a gyógyszer szedésekor álmosságot, szédülést vagy gyengeséget érez, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.


3. Hogyan kell szedni az Exemestane Pharmacenter-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek és idősek
Az Exemestane Pharmacenter-t étkezés után, szájon át kell bevenni minden nap körülbelül azonos időpontban.
A kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy hogyan és mennyi ideig szedje az Exemestane Pharmacenter-t.
A készítmény ajánlott adagja naponta 25 mg (egy tabletta).

Ha kórházba kerülne, tájékoztassa orvosát és az egészségügyi személyzetet arról, hogy milyen gyógyszeres kezelésben részesül.

Alkalmazása gyermekeknél
Az Exemestane Pharmacenter gyermekeknek nem adható.

Ha az előírtnál több Exemestane Pharmacenter-t vett be
Ha véletlenül túl sok tablettát vett be, azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy menjen a legközelebbi kórházba. Mutassa meg az Exemestane Pharmacenter dobozát.

Ha elfelejtette bevenni az Exemestane Pharmacenter-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha elfelejtette bevenni a tablettát, pótolja, amint eszébe jut. Ha ez megközelítőleg egybeesik a következő adag bevételének idejével, akkor vegye be a tablettát a szokásos időben.

Ha idő előtt abbahagyja az Exemestane Pharmacenter szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését még akkor sem, ha jobban érzi magát, csak abban az esetben, ha ezt kezelőorvosa tanácsolja Önnek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az exemesztánt a betegek általában jól tolerálják. Az exemesztánnal kezelt betegeknél az alább felsorolt mellékhatásokat észlelték, többnyire enyhe vagy közepes mértékben. A mellékhatások többsége az ösztrogénszint csökkenésével hozható összefüggésbe (pl. hőhullámok).

Túlérzékenység, májgyulladás (hepatitisz), és epevezeték-gyulladás fordulhat elő, ami a bőr sárgás elszíneződését okozza (epepangásos májgyulladás). A tünetek közé tartozik az általános rossz közérzet, hányinger, sárgaság (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése), viszketés, jobb oldali hasi fájdalom és étvágycsökkenés. Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy ezek a tünetek fennállnak Önnél.

Az exemesztánnal kezelt betegekkel kapcsolatban az alábbi mellékhatásokat jelentették:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- depresszió
- alvászavar
- fejfájás
- hőhullámok
- szédülés
- émelygés
- fokozott verítékezés
- izom- és ízületi fájdalom (idetartoznak: csont-ízületi gyulladás, hátfájás, ízületi gyulladás és ízületi merevség)
- fáradtság
- a fehérvérsejtszám csökkenése
- hasi fájdalom
- a májenzimszintek emelkedése
- a hemoglobin bomlástermékeinek emelkedett szintje a vérben
- a vérben az enzimszintek májkárosodás miatti emelkedése
- fájdalom

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- étvágytalanság
- kéztő-alagút szindróma (ún. karpal-tunnel-szindróma, bizsergő érzés, zsibbadás és fájdalom együttese, ami a kisujj kivételével az egész kezet érinti), vagy bizsergő, szúró érzés a bőrben
- gyomorfájás, hányás (rosszullét), székrekedés, emésztési zavar, hasmenés
- hajhullás
- bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés
- a csontok állományának csökkenése (oszteoporózis - csontritkulás), ami esetenként csonttörésekhez,vagy repedésekhez vezethet
- fájdalom, a kezek és a lábak megdagadása
- a vérlemezkék számának csökkenése
- izomgyengeség

Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- túlérzékenység

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- az egész testfelületre kiterjedő apró hólyagos kiütés
- aluszékonyság
- májgyulladás
- az epevezeték gyulladása, mely a bőr sárgás elszíneződését okozza

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- bizonyos fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben

Bizonyos vérsejtek (limfociták) és a vérben keringő vérlemezkék számában mutatkozhat változás, különösen azoknál a betegeknél, akiknél korábban már fellépett limfopénia (a vérben lévő limfociták száma már korábban is kevesebb volt a kívánt értéknél).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Exemestane Pharmacenter-t tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Exemestane Pharmacenter?
- A készítmény hatóanyaga: exemesztán. Filmtablettánként 25 mg exemesztánt tartalmaz.
- Egyéb összetevő(k):
Tablettamag: mannit, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, karboximetilkeményítő-nátrium (A típusú), hipromellóz E5, poliszorbát 80, kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz 6cp (E464), makrogol (400), titán-dioxid (E171).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán "E25" jelöléssel ellátott, másik oldalán sima felületű filmtabletta.

15 db, 20 db, 28 db, 30 db, 90 db, 98 db, 100 db és 120 db Exemestane Pharmacenter 25 mg filmtabletta fehér, átlátszatlan PVC/PVdC-Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21406/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharmacenter Europe
  • Hatóanyag: exemestane
  • ATC: Exemestane
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 13656 Ft Lefoglalom
Kiszerelés: 90x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21406/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharmacenter Europe
  • Hatóanyag: exemestane
  • ATC: Exemestane
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 40968 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)