ERIGON szirup

Az Erigon szirup a felső légúti panaszok, főként a köhögés csillapítására szolgáló készítmény. Elsősorban egyes vírusos, bakteriális, gyulladásos kórképek esetén előforduló száraz köhögés enyhítésére írhatja fel az orvos. Csökkentheti például a hangszalagok alatti terület gyulladása miatt kialakuló, ugató, rekedt, kruppos köhögést is, amelyet gyakran torokfájás és súlyos légzési nehézség kísérhet. A készítmény segíthet, hogy a nehezen ürülő, letapadt váladék is minél előbb távozzon a szervezetből.

A készítmény nem alkalmazható 12 évnél fiatalabb gyermekek kezelésére. Szintén nem javasolják a készítmény használatát olyan gyermek-vagy serdülőkorú betegeknél, akik légzési funkció károsodásban szenvedtek. Nem alkalmazható továbbá terhesség ideje alatt, hatására ugyanis megnőhet az újszülöttnél a csökkent légzési képesség (légzésdepresszió) kialakulásának veszélye.

Mivel a készítmény szedése ronthatja a reakcióidőt, ezért főleg a szedésének első heteiben nem javasolt gépjárművezetés, illetve a veszélyes munkakörök elvégzése. Orvosi kontroll mellett, a mellékhatásokat figyelembe véve is fokozott óvatossággal tanácsos csak ilyen tevékenységeket végezni a kezelés alatt.

A szirupból 12 év felettiek naponta 3-szor egy evőkanállal vehetnek be. Mivel a szervezet hozzászokhat, nem tanácsos a feltétlenül szükséges időnél tovább használni azt. Túladagolás esetén fáradékonyság, viszkető bőrkiütések, mozgáskoordinációs és légzési rendellenességek is jelentkezhetnek. Ha ezt tapasztaljuk, forduljunk mielőbb orvoshoz, bizonyos esetben gyomormosásra is szükség lehet. Amennyiben egy adagot elfelejtettünk bevenni, semmiképpen se dupla adagot vegyünk be, ez ugyanis szintén növelheti a mellékhatások kialakulásának veszélyét.

Gyermekek elől elzárva, maximum 25°C-os hőmérsékleten tároljuk, fénytől védett helyen. A dobozon feltüntetett lejárati idő (a feltüntetett év és hónap) utolsó napjáig használható. A készítmény szedése előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal vagy gyógyszerészünkkel!

ERIGON szirup betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Erigon szirup és milyen betegségek esetén alkalmazható!

Komplex hatású köhögéscsillapító.
Fő hatóanyaga a kodein és a kálium-guaiakolszulfonát. A készítmény a köhögés- és légzőközpont ingerlékenységét csökkenti. A kínzó, köpetet nem ürítő, száraz köhögés rövid távú csillapítására szolgál.
2. Tudnivalók az Erigon szirup alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Erigon szirupot, ha a következő állapotok állnak fenn:
- túlérzékenység (allergia) a készítmény hatóanyagaival, vagy bármely segédanyagával szemben;
- súlyos székrekedés;
- súlyos légzészavar;
- asztma és/vagy tüdőtágulás;
- fejsérülés;
- terhesség;
- cukorbetegség;
- 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél;
- ha tudomása van arról, hogy az Ön szervezete nagyon gyorsan alakítja át a kodeint morfinná;
- ha Ön szoptat.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Erigon szirup fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- A köhögés megszüntetésére, vagy mérséklésére irányuló gyógyszeres kezelés megkezdése előtt fontos tisztázni a köhögés okát, továbbá, hogy a köhögés módosulása nem okoz-e klinikai komplikációkat, illetve az elsődleges - fertőzésre alkalmazott- kezelés megfelelő-e.
- Az Erigon-kezelés alatt alkoholtartalmú italokat fogyasztani tilos!

A kodeint a májban egy enzim alakítja át morfinná. A morfin az az anyag, ami a kodein hatását létrehozza. Néhány embernél módosult ez az enzim, ami eltérő módon hathat az emberekre. Bizonyos embereknél nem képződik vagy nagyon kis mennyiségben képződik morfin, és ez nem biztosít kellő köhögéscsillapítást. Más embereknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos mellékhatások, mert nagy mennyiségű morfin keletkezik.
Ha a következő mellékhatásokból bármelyiket észleli, akkor hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal forduljon orvoshoz: lassú vagy felületes légzés, zavartság, aluszékonyság, szűk pupillák, hányinger vagy hányás, székrekedés, étvágytalanság.
Gyermekek és serdülők
12 évesnél fiatalabb gyermekek
Az Erigon szirup 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.
12 évesnél idősebb gyermekek és serdülők
Az Erigon szirup nem ajánlott olyan gyermekeknek és serdülőknek köhögés és/vagy megfázás kezelésére, akik légzési funkció károsodásban szenvednek.

Egéyb gyógyszerek és az Erigon szirup
Az Erigon-kezelés alatt az alábbi gyógyszerekkel történő együttes alkalmazás során léphetnek fel gyógyszerkölcsönhatások: cimetidin (fekély ellenes szer); elsőgenerációs antihisztaminok (allergia ellenes szerek); altatók és nyugtatók, szorongáscsökkentők, antipszichotikumok; fájdalomcsillapítók; naltrexon; antikolinerg szerek (ezekkel kombinálva bélelzáródást okozhat). Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

Terhesség és szoptatás és termékenység
A készítmény nem alkalmazható a terhesség alatt. Az újszülöttben légzésdepresszió jelentkezhet a szülés előtt adott kodein hatására.
Ne szedjen Erigon szirupot, amíg szoptat. A kodein és a morfin átjut az anyatejbe.
Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A járművezető-képességet és a balesetveszéllyel járó munkavégzést befolyásolja, előírás szerinti alkalmazás esetén is ronthatja a reakciókészséget, ezért ameddig nincs meghatározva a betegnek a gyógyszerre történő reakciója, addig tilos gépjárművet vezetni illetve gépekkel, balesetveszéllyel járó munkát végezni. Alkohol vagy a központi idegrendszert gátló egyéb más szer egyidejű alkalmazása a reakciókészséget tovább rontja. Az Erigon szirup alkalmazásának illetve hatásának tartama alatt szeszes italt fogyasztani tilos!

Az Erigon szirup szacharózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, kérjük a gyógyszer alkalmazása előtt kérje orvosa tanácsát!
3. Hogyan kell alkalmazni az Erigon szirupot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
Ha az orvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

Felnőttek
:
naponta 3-szor 1 evőkanál.

Gyermekek:

12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében az Erigon szirup nem alkalmazható

12 évesnél idősebb gyermekek és serdülők
naponta 3-szor 1 kávéskanál.
Az Erigon szirup nem ajánlott olyan gyermekeknek és serdülőknek köhögés és/vagy megfázás kezelésére, akik légzési funkció károsodásban szenvednek.

Az alkalmazás időtartama:
A kezelés teljes ideje alatt beadható adag maximuma nem ismert, de a hozzászokás veszélye miatt alkalmazását a legkisebb hatásos adagra és szükséges legrövidebb időre kell korlátozni. Amennyiben a köhögés 5 napon belül nem javul, ismét keresse fel kezelőorvosát!
Ha az előírtnál több Erigon szirupot alkalmazott (véletlen, vagy szándékos túladagolás):
Forduljon időben orvoshoz a rutin sürgősségi vizsgálatok elvégzése végett!

Tünetek:
aluszékonyság, pupillaszűkület, bőrkiütések, viszketés, hányás, mozgáskoordinációs és légzési rendellenességek.

Kezelése:

gyomormosás, szükség esetén aktív szén alkalmazása, a légzési zavarok és az egyéb fellépő tünetek orvosi kezelése.
Ha elfelejtette alkalmazni gyógyszerét:
A soron következő adagolási időpontban ne alkalmazzon dupla adagot!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:
székrekedés, a bélmozgások csökkenése, émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, étvágytalanság szájszárazság.
Légzőrendszeri betegségek és tünetek:
légzészavarok.
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek:
alacsony vérnyomás, gyors szívverés.
Idegrendszeri betegségek és tünetek:
gyermekeknél aluszékonyság vagy nyugtalanság. fejfájás, szédülés.
A test egészét érintő zavarok:
gyengeség, kipirulás.
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei:
bőrkiütés, viszketés.
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek:
vizeletürítési nehézség, zavartság, bágyadtság, pupillaszűkület, homályos látás.
Súlyos esetben: időleges eszméletvesztés léphet fel.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségen keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Erigon szirupot tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on, száraz helyen, fénytől védve, lezárt palackban, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Erigon szirupot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Erigon szirup?

- A készítmény hatóanyagai:
- Egy műanyag palack (200 g) szirupban van:
- 0,044 g kodein-hidroklorid-dihidrát (Codeini hydrochloridum dihydricum),
- 0,618 g nátrium-hipofoszfit (Natrii hypophosphis),
- 2,564 g kalcium-hipofoszfit (Calcii hypophosphis) és
- 6,18 g kálium-guaiakolszulfonát-hemihidrát (Kalii guaiacolsulfonicum hemihydricum).
- Egyéb összetevők: Vanillin, pirított szacharóz (karamell szirup), szacharóz, hígított sósav 10%, etanol 96%, tisztított víz.

Milyen az Erigon szirup külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Sötét, barnásvörös színű szirup, vanília és karamell illattal és ízzel.
200 g szirup barna színű PET palackba töltve, csavaros, garanciazáras PE kupakkal lezárva.
Kiszerelés: 200 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-210/01
ERIGON szirup
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: ExtractumPharma
  • Hatóanyag: összetett: codeine, sodium hypophosphite, calcium hypophosphate, guaiacolsulfonate
  • ATC: Opium-származékok és expectoransok
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1275Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)