Gyógyszerkereső

ELLAONE 30 mg tabletta

Kiszerelés: 1x

Törzskönyvi szám: EU/1/09/522/001

ELLAONE 30 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Laboratoire HRA Pharma

Hatóanyag: ulipristal

ATC: Ulipristal

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

8100 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az ellaOne és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az ellaOne egy, sürgősségi fogamzásgátló szer.
Az ellaOne egy olyan fogamzásgátló, amit terhesség megelőzésére lehet használni azokban az esetekben, amikor védekezés nélküli nemi életet élt vagy fogamzásgátló módszere elégtelen volt. Például:
- ha védekezés nélkül élt nemi életet;
- ha az Ön vagy partnerének óvszere elszakadt, lecsúszott vagy lejött, vagy elfelejtettek ilyet használni;
- ha nem vette be fogamzásgátló tablettáját az előírások szerint.
Az ellaOne-t az aktus után a lehető leghamarabb, és legfeljebb 120 órával (5 nappal) később be kell vennie.
Ennek oka, hogy a hímivarsejtek az aktus után legfeljebb 5 napig maradnak életben az Ön testében. Az ellaOne minden fogamzóképes nőnek megfelelő, beleértve a serdülőket is.
Az ellaOne a menstruációs ciklus során bármikor bevehető.
Az ellaOne nem hat, ha Ön már terhes.
Ha késik a menstruációja, fennáll az esélye, hogy teherbe esett. Ha késik a menstruációja vagy a tehesség tüneteit tapasztalja (elnehezedett emlők, reggeli rosszullét), keresse fel kezelőorvosát vagy valamely más egészségügyi szakembert, mielőtt bevenné az ellaOne-t.
Ha védekezés nélkül él nemi életet az ellaOne bevételét követően, az nem fogja megakadályozni, hogy teherbe essen.
A ciklusa bármely szakaszában teherbe eshet, ha védekezés nélkül él nemi életet.
Az ellaOne nem használható rendszeres fogamzásgáltásra.
Ha nincs szokásos fogamzásgátló módszere, beszéljen kezelőorvosával vagy egy egészségügyi szakemberrel, hogy kiválasszák az Önnek megfelelő módszert.
Az ellaOne hatásmechanizmusa
Az ellaOne hatóanyaga az uliprisztál-acetát, amely úgy fejti ki hatását, hogy módosítja a progeszteron nevű természetes hormon működését, amely a petesejt petefészekből való kiszabadulásához szükséges. Ennek következtében az ellaOne úgy működik, hogy késlelteti a petesejt kilökődését. A sürgősségi fogamzásgátlás nem minden esetben hatásos. 100 nőből, aki ellaOne-t szed, körülbelül 2 lesz terhes.
Az ellaOne egy olyan fogamzásgátló, amely a terhesség kialakulását akadályozza meg. Ha Ön már terhes, a gyógyszer nem alkalmas arra, hogy megszakítsa a fennálló terhességet.
A sürgősségi fogamzásgátlás nem véd a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben.
Kizárólag a gumióvszer tudja megvédeni a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben. Az ellaOne nem nyújt védelmet a HIV-fertőzés vagy bármilyen egyéb, nemi úton terjedő betegség ellen (pl. Chlamydia, nemi szerveket érintő (genitális) herpesz, nemi szerveket érintő szemölcsök, kankó, hepatitisz B és szifilisz). Kérdezze meg kezelőorvosát vagy egy egészségügyi szakembert, ha ezekkel kapcsolatban aggályai támadnak.
További információkat talál a fogamzásgátlásról ennek a betegtájékoztatónak a végén.
2. Tudnivalók az ellaOne szedése előtt
Ne szedje az ellaOne-t
- ha allergiás az uliprisztál-acetátra vagy a gyógyszer (6 pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az ellaOne szedése előtt beszéljen gyógyszerészével, kezelőorvosával vagy egy egészségügyi szakemberrel
- ha késik a menstruációja vagy a terhesség tüneteit tapasztalja (elnehezedett emlők, reggeli rosszullét), mivel előfordulhat, hogy már teherbe esett (lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység " részt);
- ha súlyos asztmája van;
- ha súlyos májbetegsége van.
A védekezés nélküli közösülést követően a sürgősségi fogamzásgátlást minden nő esetében alkalmazni kell, amilyen hamar csak lehet.. Van néhány bizonyíték arra, hogy az ellaOne hatásossága csökken a testtömeg vagy a testtömegindex (BMI) növekedésével, de ezek az adatok korlátozottak és nem meggyőzőek. Így az ellaOne használata minden nőnek ajánlott, testtömegtől és BMI-től függetlenül.
Ha bármilyen aggálya lenne a sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatban, beszéljen arról egészségügyi szakemberrel.
Ha az ellaOne bevétele után teherbe esik, fontos, hogy felkeresse kezelőorvosát. További információért lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" részt.
Egyéb fogamzásgátlók és az ellaOne
Az ellaOne a hagyományos hormonális fogamzásgátlók, mint a tabletták és tapaszok hatásosságát átmenetileg csökkentheti. Ha Ön jelenleg hormonális fogamzásgátlást alkalmaz, folytassa azt a szokásos módon az ellaOne bevétele után, de közösüléskor mindenképpen használjon gumióvszert a következő menstruációjáig.
Ne alkalmazza az ellaOne-t más olyan sürgősségi fogamzásgátló tablettával együttesen, amely levonorgesztrelt tartalmaz. A kettő együttes alkalmazásakor az ellaOne kevésbé lehet hatásos.
Egyéb gyógyszerek és az ellaOne
Feltétlenül tájékoztassa gyógyszerészét, kezelőorvosát vagy egy egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ez különösen fontos, ha az alább felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, mert ezek a gyógyszerek csökkenthetik az ellaOne hatásosságát:
- fenitoin, foszfenitoin, fenobarbitál, primidon, karbamazepin, oxkarbazepin (az epilepszia kezelésére használják);
- ritonavir, efavirenz, nevirapin (a HIV-fertőzés kezelésére használják);
- rifampicin, rifabutin (a tuberkulózis kezelésére használják);
- orbáncfű (Hypericum perforatum) vagy olyan gyógynövénykészítmények, amelyek orbáncfüvet tartalmaznak (depresszió vagy szorongás kezelésére használják).
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség
Ha késik a menstruációja, az ellaOne bevétele előtt tájékoztassa gyógyszerészét, kezelőorvosát, vagy egy egészségügyi szakembert, vagy végezzen el egy terhességi tesztet, hogy kizárja a lehetőségét annak, hogy már teherbe esett (lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).
Az ellaOne egy olyan fogamzásgátló, amely a terhesség kialakulását akadályozza meg. Ha Ön már terhes, a gyógyszer nem alkalmas arra, hogy megszakítsa a fennálló terhességet.
Amennyiben a gyógyszer bevétele ellenére teherbe esett, nem áll rendelkezésre bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az ellaOne hatással lenne a terhességére. Azonban fontos, hogy orvoshoz forduljon. Mint minden terhesség esetében, az orvos meggyőződhet arról, hogy az nem a méhen kívül alakult-e ki. Ez különösen fontos abban az esetben, ha súlyos hasi fájdalmat tapasztal, vérzése van, illetve korábban már volt méhen kívüli terhessége, petevezeték-műtétje vagy elhúzódó (krónikus),
a nemi szerveket érintő fertőzése.
Amennyiben az ellaOne bevétele ellenére teherbe esik, javasolni fogják, hogy kérje meg kezelőorvosát arra, hogy jelentse be terhességét egy hivatalos regiszterben (nyilvántartásban). A bejelentést Ön is megteheti a www.hra-pregnancy-registry.com honlapon. Az adatai titkosak maradnak: soha senki nem fogja megtudni, hogy az adatok Önre vonatkoznak. Az információk bejelentése segíthet a jövőben a nőknek megérteni az ellaOne biztonságosságát és kockázatait a terhesség során.
Szoptatás
Ha az ellaOne bevételekor szoptatja gyermekét, az ellaOne bevételét követően egy hétig ne szoptasson. Ebben az időszakban mellszívó használata ajánlott a tejelválasztás fenntartása érdekében,de a tejet ki kell dobni. A szoptatás gyermekekre kifejtett hatása az ellaOne bevétele utáni első héten nem ismert.
Termékenység
Az ellaOne nem befolyásolja a jövőbeni termékenységet. Ha védekezés nélkül él nemi életet az ellaOne bevételét követően, az nem fogja megakadályozni, hogy teherbe essen. Ezért fontos gumióvszert alkalmazni a következő menstruációjáig.
Amennyiben egy rendszeres fogamzásgátlási módszert szeretne elkezdeni, vagy a módszert folytatni kívánja, megteheti ezt az ellaOne alkalmazása után közvetlenül, a következő menstruációjáig azonban gumióvszert kell alkalmaznia.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az ellaOne bevétele után néhány nő szédülést, álmosságot, homályos látást és/vagy a koncentráció zavarát tapasztalja (lásd "Lehetséges mellékhatások" című rész, 4. pont). Ha Ön ezeket a tüneteket tapasztalja, ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket.
Az ellaOne laktózt tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa vagy egy egészségügyi szakember korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa erről gyógyszerészét, mielőtt beveszi ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az ellaOne-t?
A gyógyszert mindig a gyógyszerésze, kezelőorvosa vagy egy egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg gyógyszerészét vagy kezelőorvosát.
Hogyan kell bevenni az ellaOne tablettát?
- A lehető leghamarabb, de legkésőbb a védekezés nélküli nemi aktus vagy a fogamzásgátló módszer elégtelen alkalmazása után 5 nappal (120 órával) vegyen be szájon át egy tablettát. Ne halogassa a tabletta bevételét!
- Az ellaOne-t a havi ciklus alatt bármikor beveheti.
- Az ellaOne-t a nap bármely szakában beveheti, étkezés előtt, alatt és után is.
Ha hányás következik be az ellaOne bevételét követően
Ha a tabletta bevételét követő 3 órában hányna, a lehető leghamarabb vegyen be egy újabb tablettát.
Ha az ellaOne bevételét követően ismét közösül
Ha az ellaOne bevétele után ismét védekezés nélkül él nemi életet, az nem fogja megakadályozni, hogy teherbe essen. Az ellaOne bevételét követően a következő menstruációjáig minden közösüléskor használjon gumióvszert.
Ha az ellaOne bevétele után késik a menstruációja
Normális jelenség, ha az ellaOne bevétele után néhány napot késik a menstruációja.
Ha azonban a menstruáció több mint 7 napot késik, ha szokatlanul enyhe vagy erős a vérzés, vagy ha olyan tüneteket tapasztal, mint a hasi fájdalom, emlőfájdalom, hányás vagy hányinger, Ön terhes lehet.
Azonnal el kell végeznie egy terhességi tesztet. Ha terhes, fontos, hogy felkeresse kezelőorvosát. (Lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" részt.)
Ha az előírtnál több ellaOne-t vett be
A javasoltnál nagyobb adag ilyen gyógyszer bevételéből eredő káros hatásokat nem jelentettek. Azonban mindenképpen kérjen tanácsot gyógyszerészétől, kezelőorvosától vagy egy egészségügyi szakembertől.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg gyógyszerészét, kezelőorvosát vagy egy egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány tünet, például az emlőfájdalom és a hasi fájdalom, hányás, hányinger a terhesség jelei is lehetnek. Ha kimarad a menstruációja, és az ellaOne bevételét követően ilyen tüneteket tapasztal, végezzen el egy terhességi tesztet (lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" részt).
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 embert érinthet)
- émelygés, hasi (gyomor-) fájdalom vagy diszkomfort, hányás;
- fájdalmas menstruáció, kismedencei fájdalom, emlőfájdalom;
- fejfájás, szédülés, hangulatingadozások;
- izomfájdalom, hátfájás, fáradtság.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 embert érinthet)
- hasmenés, gyomorégés, gázképződés, szájszárazság;
- szokatlan vagy rendellenes hüvelyi vérzés, erős/elhúzódó menstruáció, menstruációt megelőző tünetegyüttes, hüvelyirritáció vagy hüvelyváladékozás, csökkent vagy megnövekedett nemi vágy;
- hőhullámok;
- étvágy megváltozása, hangulatzavar, szorongás, izgatottság, alvászavar, álmosság, migrén, látászavarok;
- influenza;
- pattanások, bőrelváltozás, viszketés;
- láz, hidegrázás, rossz közérzet.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 embert érinthet)
- nemi szervek fájdalma vagy viszketése, fájdalom az aktus során, egy petefészekciszta megrepedése, szokatlanul enyhe menstruáció;
- a koncentrálóképesség elvesztése, forgó jellegű szédülés, remegés, tájékozódási zavar, ájulás;
- szokatlan érzés a szemben, a szem kivörösödése, fényérzékenység;
- torokszárazság, az ízérzés zavara;
- csalánkiütés (viszkető kiütések), szomjúság érzése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az ellaOne-t tárolni
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A fénytől való védelem érdekében a buborékcsomagolást tartsa a dobozában.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az ellaOne?
- A készítmény hatóanyaga az uliprisztál-acetát. Egy tabletta 30 milligramm uliprisztál-acetátot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: laktóz, povidon K30, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.
Milyen az ellaOne készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az ellaOne fehér vagy törtfehér, kerek, domború tabletta, mindkét oldalán "ella" felirattal. Az ellaOne kiszerelése 1 darab, 1 tablettát tartalmazó buborékfólia, dobozban.

HASZNOS INFORMÁCIÓK A FOGAMZÁSGÁTLÁSRÓL
TOVÁBBI TUDNIVALÓK A SÜRGŐSSÉGI FOGAMZÁSGÁTLÁSRÓL

Minél hamarabb alkalmazza a sürgősségi fogamzásgátlást, annál nagyobb eséllyel kerülheti el a terhességet.
A sürgősségi fogamzásgátlás nem befolyásolja a későbbi termékenységét.
A sürgősségi fogamzásgátló késleltetheti a petesejtnek a petefészekből való kiszabadulását az adott menstruációs cikluson belül, de nem akadályozza meg a teherbeesést, ha ismét védekezés nélkül él nemi életet. A sürgősségi fogamzásgátló bevétele után a következő menstruációjáig óvszert kell használnia minden aktuskor.
TOVÁBBI TUDNIVALÓK A HAGYOMÁNYOS FOGAMZÁSGÁTLÁSRÓL
Ha sürgősségi fogamzásgátlót vett be, és nem szokott hagyományos fogamzásgátló módszert alkalmazni (vagy nincs olyan fogamzásgátló módszer, amely megfelel Önnek), tanácsért keresse fel kezelőorvosát vagy egy családtervezési klinikát. Számos elérhető fogamzásgátló módszer van, és biztosan meg tudják találni az Önnek való módszert.
Példák a hagyományos fogamzásgátló módszerekre:
Naponta alkalmazott módszerek
Fogamzásgátló tabletta
Hetente vagy havonta alkalmazott módszerek
Fogamzásgátló tapasz Hüvelygyűrű
Hosszan tartó módszerek
Fogamzásgátló implantátum Méhen belüli eszközök

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )