ELISKARDIA 10 mg filmtabletta

ELISKARDIA 10 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Eliskardia és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Eliskardia, amely prazugrel nevű hatóanyagot tartalmaz, a vérlemezkék ellen ható gyógyszerek csoportjába tartozik. A vérlemezkék igen kicsiny sejtes elemek, amelyek a vérben keringenek. Amikor az ér károsodást szenved - például átvágásra kerül - a vérlemezkék összetapadnak, hogy segítsenek a véralvadék (trombus) képzésében.
Ezért a vérlemezkék szerepe alapvető a vérzés megállításában. Ha az alvadékok megkeményedett falú érben (verőerekben) képződnek, nagy veszélyt jelenthetnek, mivel elzárhatják a vérellátást, ami szívrohamot (szívinfarktust), szélütést vagy halált okoz. A szívet ellátó verőerekben kialakuló véralvadékok csökkenthetik a szív vérellátását is, ezáltal instabil anginát (súlyos mellkasi fájdalmat) okoznak.

Az Eliskardia gátolja a vérlemezkék összetapadását, így csökkenti a véralvadék kialakulásának esélyét.

Az Eliskardia-t azért írták fel Önnek, mivel már volt szívinfarktusa vagy instabil anginája és olyan eljárással kezelték, amely megnyitja a szív elzáródott verőereit. Elképzelhető, hogy Önnek egy vagy több úgynevezett sztentet helyeztek be, amely nyitva tartja a szív vérellátását biztosító, előzőleg elzárt vagy beszűkült artériát. Az Eliskardia csökkenti annak a kockázatát, hogy ismételt szívinfarktust vagy szélütést szenvedjen, vagy életét veszítse ezen érelzáródásos események egyikének következtében. Kezelőorvosa felír Önnek ezen kívül acetilszalicilsavat (például aszpirint) is, amely szintén egy, a vérlemezkék összetapadását gátló gyógyszer.


2. Tudnivalók az Eliskardia szedése előtt

Ne szedje az Eliskardia-t:
- ha allergiás a prazugrelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció felismerhető jelei lehetnek, például a kiütés, viszketés, arcduzzadás, ajak duzzanat vagy nehézlégzés. Amennyiben ilyet észlelne, azonnal közölje kezelőorvosával.
- ha olyan betegsége van, ami jelenleg vérzést okoz, mint például gyomor- vagy bélvérzés.
- ha valaha szélütése vagy átmeneti agyi keringészavara (TIA) fordult elő.
- ha súlyos májbetegsége van.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Eliskardia szedése előtt
Az Eliskardia szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Mielőtt elkezdené az Eliskardia szedését, közölje kezelőorvosával, ha az alább felsoroltak valamelyike vonatkozik Önre:
- Ha Önnél fokozott a vérzés kockázata, vagyis:
-- 75 éves vagy idősebb. A kezelőorvosnak 5 mg-os napi dózist kell felírnia, mivel a 75 évnél idősebbeknél nagyobb valószínűséggel fordul elő vérzéses szövődmény.
-- a közelmúltban súlyos sérülést szenvedett.
-- a közelmúltban műtéten esett át (beleértve bizonyos fogászati beavatkozásokat).
-- nemrégiben vagy ismétlődően gyomor- vagy bélvérzése volt (például gyomorfekély vagy vastagbél polip).
-- a testtömege kevesebb, mint 60 kg. Ha az Ön testtömege nem éri el a 60 kg-ot, kezelőorvosának napi 5 mg Eliskardia-t kell felírnia az Ön számára.
-- vesebetegsége vagy közepesen súlyos májműködési zavara van.
-- bizonyos típusú gyógyszereket szed (lásd az "Egyéb gyógyszerek és az Eliskardia" pontban).
-- műtétet terveznek Önnél (beleértve bizonyos fogászati beavatkozásokat) a következő hét nap során. Kezelőorvosa az Eliskardia szedésének átmeneti felfüggesztését kérheti Öntől a vérzések kialakulásának fokozott kockázata miatt.
- Amennyiben korábban allergiás (túlérzékenységi) reakciója volt a klopidogrelre vagy bármilyen más, a vérlemezkék összetapadását gátló szerre, kérjük, közölje ezt kezelőorvosával, mielőtt elkezdenék az Eliskardia-kezelést. Ha ezután az Eliskardia alkalmazására sor kerül és allergiás reakciót tapasztal, amely a kiütésről, viszketésről, az arc feldagadásáról, ajakduzzanatról vagy nehézlégzésről ismerhető fel, azonnal közölje orvosával.

Az Eliskardia szedésének ideje alatt

Azonnal közölje kezelőorvosával, ha Önnél úgynevezett trombotikus trombocitopéniás purpura (TTP) lép fel, amely lázzal és bőr alatti véraláfutásokkal (melyek piros tűszúrásszerű pontokként jelenhetnek meg), tisztázatlan eredetű, nagyfokú fáradtsággal vagy anélkül, zavartsággal, a bőr vagy a szemek sárga elszíneződésével jár (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások").

Gyermekek és serdülők
Az Eliskardia gyermekeknél vagy 18 évesnél fiatalabb serdülőknél nem alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és az Eliskardia
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket, az étrendkiegészítőket és növényi gyógyszereket is. Különösen fontos, hogy közölje orvosával, ha klopidogrellel (vérlemezkék összetapadását gátló szer), warfarinnal (véralvadásgátló) vagy "nem-szteroid gyulladásgátlóval" a fájdalom és láz csillapítására (ilyen például az ibuprofén, naproxén, etorikoxib) kezelik. Az Eliskardia-val együtt alkalmazva ezek a gyógyszerek fokozhatják a vérzés kockázatát.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha morfint vagy más opioidokat szed (ezek az erős fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszerek).

A prazugrel-kezelés alatt egyéb gyógyszert csak kezelőorvosa jóváhagyásával szedjen.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Közölje kezelőorvosával, ha teherbe esett vagy teherbe szeretne esni az Eliskardia szedése alatt.
Csak akkor szedjen Eliskardia-t, ha a kezelőorvosával megbeszélték a kezelés lehetséges előnyeit, illetve születendő gyermekét érintő lehetséges kockázatait.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy az Eliskardia befolyásolja az Ön gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességét.

Az Eliskardia laktózt és nátriumot tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagolási egységenként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni az Eliskardia-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az Eliskardia szokásos napi adagja 10 mg. A kezelést egyszeri 60 mg-os adaggal fogják elkezdeni Önnél. Ha Ön 60 kg-nál kisebb testtömegű vagy 75 évesnél idősebb, az Eliskardia napi adagja 5 mg. Kezelőorvosa acetilszalicilsav szedését és ennek pontos adagját (általában 75 mg-325 mg naponta) is előírja az Ön számára.

Az Eliskardia-t étellel vagy anélkül is beveheti. A gyógyszert naponta lehetőleg azonos időben vegye be. Ne törje el vagy zúzza szét a tablettát.

Fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát, fogorvosát és gyógyszerészét, hogy Ön Eliskardia-t szed.

Ha az előírtnál több Eliskardia-t vett be
Azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a kórházzal, mivel súlyos vérzés kockázata állhat fenn. Mutassa meg az orvosnak az Eliskardia csomagolását.

Ha elfelejtette bevenni az Eliskardia-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Amennyiben elmulasztotta bevenni a napi esedékes adagot, vegye be az Eliskardia-t, amikor az eszébe jut. Amennyiben teljesen kifelejtett egy napi adagot, másnap csak a szokásos Eliskardia adagot vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot egy nap alatt.

Ha idő előtt abbahagyja az Eliskardia szedését
Ne hagyja abba az Eliskardia szedését anélkül, hogy kezelőorvosával megbeszélné. Ha túl hamar abbahagyja az Eliskardia szedését, magasabb lehet Önnél a szívroham kockázata.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbiak közül bármelyiket észleli, haladéktalanul lépjen kapcsolatba kezelőorvosával:
- a kar, a láb vagy az arc hirtelen jelentkező zsibbadása vagy gyengesége, különösen, ha csak a test egyik oldalát érinti.
- hirtelen jelentkező zavartság, nehézség a beszédben vagy mások beszédének megértésében.
- hirtelen jelentkező járási nehézség, egyensúlyvesztés vagy egyensúlyzavar.
- hirtelen jelentkező szédülés vagy ismeretlen okú, hirtelen fellépő súlyos fejfájás.
A fentebb felsoroltak szélütés (sztrók) jelei lehetnek. A sztrók az Eliskardia nem gyakori mellékhatása olyan betegeknél, akiknek soha nem volt szélütésük vagy átmeneti agyi keringési zavaruk (TIA).

Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha a következők bármelyikét veszi észre:
- láz és véraláfutás a bőr alatt, melyek piros tűszúrásszerű pontokként jelenhetnek meg, tisztázatlan eredetű, nagyfokú fáradtsággal vagy anélkül, zavartsággal, a bőr vagy a szemek besárgulásával (lásd 2. pont "Tudnivalók az Eliskardia alkalmazása előtt").
- kiütés, viszketés vagy az arc feldagadása, ajak-, ill. nyelvduzzanat vagy nehézlégzés. Ezek súlyos allergiás reakció jelei lehetnek (lásd 2. pont "Tudnivalók az Eliskardia alkalmazása előtt").

Haladéktalanul közölje kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikét tapasztalja:
- vér jelenléte a vizeletében.
- vérzés a végbélből, vér a székletben vagy fekete széklet (szurokszéklet).
- csillapíthatatlan vérzés, például egy vágásból.

A fentiek közül bármelyik lehet vérzéses szövődmény jele, amely az Eliskardia leggyakoribb mellékhatása. Habár nem gyakran, a súlyos vérzés életet veszélyeztető lehet.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- gyomor- vagy bélvérzés;
- vérzés egy tűszúrás helyén;
- orrvérzés;
- bőrkiütés;
- apró vörös bevérzések a bőrön (ecchymosis);
- vérvizelés;
- vérömleny (bevérzés a bőr alatt az injekció helyén, vagy izomba történő bevérzés, mely duzzanatot okoz);
- alacsony hemoglobin érték vagy vörösvértestszám (vérszegénység);
- véraláfutás.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- allergiás reakciók (kiütés, viszketés, ajak-, ill. nyelvduzzanat vagy nehézlégzés);
- spontán vérzés a szemből, végbélből, ínyből vagy a hasi belső szervek körül;
- műtét utáni vérzés;
- vérköpés;
- vér a székletben.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- alacsony vérlemezkeszám;
- bőr alatti vérömleny (duzzanatot okozó, a bőr alá történő bevérzés).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Eliskardia-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Eliskardia 5 mg filmtabletta
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Eliskardia 10 mg filmtabletta
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Eliskardia?
- A készítmény hatóanyaga a prazugrel. 5 mg vagy 10 mg prazugrel filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, makrogol 4000, poloxamer 188, fumársav - a pH beállításához, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, mannit, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz, laktóz-monohidrát, titán-dioxid (E171), triacetin, sárga vas-oxid (E172) - csak az 5 mg-os filmtablettában, vörös vas-oxid (E172) - csak a 10 mg-os filmtablettában.
Az Eliskardia laktózt és nátriumot tartalmaz (lásd. 2. pont).

Milyen az Eliskardia külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

5 mg-os filmtabletta: halvány barnás-sárga, ovális, domború filmtabletta, mérete: 8,5 mm x 4,5 mm.
10 mg-os filmtabletta: rózsaszín, ovális, enyhén domború filmtabletta, mérete: 10,5 mm x 5,5 mm.

Az Eliskardia 14, 28, 30, 56, 60, 84 és 90 filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban és dobozban kapható.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x OPA/Alu/PE+DES//Alu/PE buborékcsomagolás Törzskönyvi szám: OGYI-T-23421/10
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.
    • Hatóanyag: prasugrel
    • ATC: Prasugrel
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 7550Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 2265 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 7550 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.