DATSCAN 74 MBq/ml oldatos injekció

DATSCAN 74 MBq/ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DaTSCAN ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A DaTSCAN hatóanyagként ioflupánt (123I) tartalmaz, mely segítséget nyújt az agyi betegségek felismerésében (diagnosztizálásában). Az ioflupán (123I) a "radiofarmakonok" elnevezésű gyógyszercsoportba tartozik, melyek kis mennyiségű radioaktivitást tartalmaznak.
- Ha radiofarmakont fecskendeznek be a testbe, az rövid ideig egy meghatározott testrészben vagy szervben halmozódik fel.
- Mivel kis mennyiségű radioaktivitást tartalmaz, az a testen kívül elhelyezett speciális kamerákkal érzékelhető.
- Felvételeket is lehet készíteni (ún. szken). A felvétel pontosan megmutatja, hogy hol van a radioaktivitás az adott szerven vagy testrészen belül. Az orvos ez alapján értékes adatokhoz juthat a szerv működéséről.
Amikor a DaTSCAN készítményt befecskendezik egy felnőtt vénájába, az a véráram útján eljut a test minden részébe, és az agy egy kis területén gyűlik össze. Az agy területén változások lépnek fel a következő betegségek esetén:
- parkinzonizmus (a Parkinson-kórt is ideértve) és
- Lewy-testes demencia.
A felvétel alapján orvosa tájékozódhat arról, van-e bármiféle elváltozás agyának ezen a részén. Orvosa úgy ítélheti meg, hogy a felvétel segíthet állapota közelebbi meghatározásában és a megfelelő kezelés kiválasztásában.
A DaTSCAN alkalmazásakor kis dózisú radioaktivitás éri Önt. Ez a dózis kisebb, mint bizonyos típusú röntgenvizsgálatok esetében. Orvosa mindig figyelembe veszi, és mérlegeli a DaTSCAN lehetséges kockázatait és előnyeit.
Ezt a gyógyszert kizárólag diagnosztikai célra alkalmazzák. Csakis betegségek meghatározására alkalmazható.
2. TUDNIVALÓK A DaTSCAN ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a DaTSCAN-t, ha
- allergiás (túlérzékeny) az ioflupánra, vagy a DaTSCAN bármely egyéb összetevőjére (lásd 6. pont: További információk).
- terhes
A DaTSCAN fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A DaTSCAN alkalmazása nem ajánlott
- mérsékelten súlyos vagy súlyos vese- vagy májkárosodásban szenvedő betegeknél.
Gyermekek körében történő alkalmazás
A DaTSCAN alkalmazása nem ajánlott:
- 0-18 éves gyermekek számára
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Egyes gyógyszerek vagy anyagok befolyásolhatják a DaTSCAN működési mechanizmusát.
Ilyen például:
- a buproprion (depresszió (szomorúság) kezelésére szolgáló szer),
- a benzatropin (Parkinson-kór kezelésére szolgáló szer),
- a mazindol (elhízás kezelésére szolgáló, étvágycsökkentő szer),
- a szertralin (depresszió (szomorúság) kezelésére szolgáló szer),
- a metilfenidát (gyermekeknél a hiperaktivitás kezelésére, valamint narkolepszia (túlzott álmosság) kezelésére szolgáló szer),
- a fentermin (elhízás kezelésére szolgáló, étvágycsökkentő szer),
- az amfetamin (gyermekeknél a hiperaktivitás kezelésére, valamint narkolepszia (túlzott álmosság) kezelésére szolgáló szer, illetve kábítószer is),
- a kokain (orrsebészeti beavatkozások során néha érzéstelenítőként alkalmazott szer, illetve kábítószer is).
Bizonyos gyógyszerek ronthatják a felvétel minőségét. Ezért orvosa esetleg arra kéri Önt, hogy a DaTSCAN-kezelés előtt rövid időre függessze fel ezek szedését.
Terhesség és szoptatás
Ne alkalmazza a DaTSCAN-t ha terhes, vagy ha úgy véli, hogy terhes lehet. Ez azért van, mert a radioaktivitás egy része átjuthat a gyermekbe. Közölje orvosával, ha úgy véli, hogy terhes lehet. Fontolóra kell venni radioaktivitással nem járó módszerek alkalmazását.
Ha szoptat, orvosa későbbre halaszthatja a DaTSCAN alkalmazását vagy arra kérheti Önt, hogy hagyja abba a szoptatást. Nem ismert, hogy az ioflupán (123I) átjut-e az anyatejbe.
- A DaTSCAN alkalmazása után 3 napig nem szabad gyermekét szoptatnia.
- Ehelyett táplálja tápszerrel gyermekét. Fejje le rendszeresen az anyatejet, és a lefejt tejet öntse ki.
- Ezt 3 napon keresztül kell folytatnia, azaz addig, amíg a radioaktivitás véglegesen eltávozik a testéből.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
A DaTSCAN-nek nincs ismert hatása a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
Fontos információk a DaTSCAN egyes összetevőiről
A DaTSCAN 5 térf.% alkoholt (etanolt) tartalmaz. Minden adag akár 197 mg alkoholt is tartalmazhat. Ez 5 ml sörnek vagy 2 ml bornak felel meg. Ez a mennyiség ártalmas az alkoholbetegségben szenvedő betegek számára. Figyelembe kell venni terhes vagy szoptató nők, gyermekek és nagy kockázatnak kitett betegcsoportok, máj- vagy epilepsziás betegek esetén. Közölje orvosával, ha e betegségek egyikében szenved.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A DaTSCAN-T?
A radioaktív anyagok használatát, kezelését és megsemmisítését szigorú törvények szabályozzák. A DaTSCAN-t kizárólag kórházban vagy hasonló környezetben alkalmazzák. Csakis olyan személyek kezelik és adják be Önnek, akik jártasak és szakképzettek a gyógyszer biztonságos alkalmazásában. Tájékoztatniuk kell Önt mindarról, amit a gyógyszer biztonságos alkalmazása érdekében tennie kell.
Az Önnek leginkább megfelelő adagot orvosa fogja meghatározni.
A DaTSCAN alkalmazása előtt orvosa megkéri, vegyen be néhány olyan tablettát vagy igyon olyan folyadékot, amely jódot tartalmaz. Ezzel megakadályozható, hogy a radioaktivitás összegyűljön a pajzsmirigyében. Fontos, hogy a tablettákat vagy a folyadékot orvosa utasításai szerint alkalmazza.
A DaTSCAN-t általában karja egyik vénájába adják be, injekció formájában. Az injekcióban beadott radioaktivitás 111-185 MBq (a megabecquerel vagy MBq, a radioaktivitás mérésére szolgáló mértékegység) között van. Elegendő egyetlen injekció. A felvételeket általában a DaTSCAN befecskendezése után 3-6 órával készítik el.
Ha az előírtnál több DaTSCAN-t kapott
Mivel a DaTSCAN-t orvos adja be, szigorúan ellenőrzött körülmények között, nem valószínű, hogy túl sokat kapjon belőle. Annak érdekében, hogy a gyógyszer minél gyorsabban távozzon szervezetéből, orvosa javasolni fogja, hogy fogyasszon sok folyadékot. Különösen körültekintőnek kell lennie a szervezetéből kiürülő vizelettel - orvosa tájékoztatja a teendőkről. Ez a szokványos eljárás olyan gyógyszerek esetében, mint a DaTSCAN. A szervezetben hátramaradó ioflupán (123I) természetes úton elveszíti radioaktivitását.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, a DaTSCAN is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások gyakorisága:
Gyakori (10 személy közül kevesebb mint 1-nél jelentkező):
- Fejfájás,
Nem gyakori (100 személy közül kevesebb mint 1-nél jelentkező):
- Fokozott étvágy
- Szédülés
- Ízérzészavar
- Hányinger
- Szájszárazság
- Forgó jellegű szédülés (vertigo)
- A bőr rövid idig tartó irritációja: mintha hangyák másznának a bőrén (zsibbadás).
- Injekció beadási helyén fellépő erős fájdalom. Erről a DaTSCAN kis vénába történő adása esetén számoltak be.
Nem ismert, a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg:
- Túlérzékenység (allergia)
A DaTSCAN beadása után a szervezetben a radioaktivitás mennyisége nagyon alacsony. Ez néhány nap alatt kiürül a szervezetből, anélkül, hogy különösebb elővigyázatosságra lenne szükség az Ön részéről.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A DaTSCAN-T TÁROLNI?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- Nem fagyasztható.
A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a DaTSCAN-t. A kórházi személyzet gondoskodik a készítmény előírásszerű tárolásáról, és eldobásáról, valamint arról, hogy ne alkalmazzák azt a címkén feltüntetett lejárati idő után.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a DaTSCAN
- A készítmény hatóanyaga az ioflupán (123I). Az oldat 74 MBq ioflupánt (123I) tartalmaz milliliterenként az aktivitási referencia-időpontban (0,07-0,13 µg/ml ioflupán).
- Egyéb összetevők: ecetsav, nátrium-acetát, etanol és injekcióhoz való víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A DaTSCAN 2,5 vagy 5 ml színtelen oldatos injekció darabonként csomagolva, gumidugóval és fém védőkupakkal lezárt, színtelen, 10 ml-es injekciós üvegbe töltve.
Kiszerelés: 2,5 ml Törzskönyvi szám: EU/1/00/135/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GE Healthcare
  • Hatóanyag: ioflupane (123i)
  • ATC: Iodine ioflupane (123I)
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: