CYSTADANE 1 g belsőleges por

CYSTADANE 1 g belsőleges por betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Cystadane és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Cystadane vízmentes betaint tartalmaz, mely a homociszteinuria kiegészítő kezelésére szolgál. Ez egy olyan öröklött (genetikai) betegség, amelyben a szervezet nem képes teljesen lebontani a metioninnak nevezett aminosavat.
A metionin a táplálékban (pl. húsban, halban, tejben, sajtban, tojásban) természetesen jelen levő fehérjében található meg. A metionin homociszteinné, ez utóbbi pedig az emésztés során normális esetben ciszteinné alakul át. A homociszteinuriának nevezett betegséget a homocisztein azon részének a felhalmozódása okozza, amely nem alakul át ciszteinné. A betegséget a vénákban vérrögök kialakulása, a csontok meggyengülése és a csontszövetek, illetve a szemlencse rendellenességei jellemzik. A Cystadane együttes alkalmazása egyéb kezelésekkel, például B6-vitaminnal, B12-vitaminnal és folsavval, valamint az előírt étrend követése elősegíti az emelkedett homociszteinszintek csökkentését a szervezetben.
2. Tudnivalók a Cystadane szedése előtt
Ne szedje a Cystadane-t
Ha Ön vagy gyermeke allergiás a vízmentes betainra.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ha mellékhatásokat észlel, például fejfájást, hányást vagy látászavarokat, azonnal forduljon orvosához, mert ezek agyvizenyőre (agyödémára) utaló jelek lehetnek. Ebben az esetben orvosa figyelemmel fogja kísérni a metionin-szinteket a szervezetében, és módosíthatja az étrendjét. Előfordulhat, hogy a Cystadane kezelést meg kell szakítani.
Ha a Cystadane mellett egy aminosav-keveréket is szed, és egyéb gyógyszereket is be kell vennie, 30 perces szünetet kell beiktatnia az egyes gyógyszerek bevétele között (lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek").
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Amennyiben aminosav-keveréket, vigabatrint vagy GABA-analógokat (epilepszia kezelésére használt gyógyszerek) szed, közölje kezelőorvosával, mivel ezek a gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a Cystadane kezeléssel.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával. Kezelőorvosa dönti el, hogy a szedheti-e a gyógyszert terhesség vagy szoptatás alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre A Cystadane nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket, illetve ez irányú hatása elhanyagolható.
3. Hogyan kell szedni a Cystadane-t?
Ennek a gyógyszernek az alkalmazását a homocisztinuriás betegek kezelésében jártas orvos fogja felügyelni.
Ezt a gyógyszert mindig az orvos vagy gyógyszerész által elmondottaknak megfelelően szedje.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőttek adagja 6 g, két 3 g-os adagra osztva naponta.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A 10. életévüket be nem töltött gyermekek esetén az adag 100 mg/ttkg/nap 2 adagra elosztva. A 10. életévüket betöltött gyermekek napi adagja 6 g két 3 g-os adagra elosztva.
Ezért Önnek a pontos napi adag meghatározásához rendszeres vérvizsgálatokra lesz szüksége. A Cystadane-t szájon át kell szednie.
Az adagot a következőképpen kell kimérni:
- kinyitás előtt a flakont óvatosan rázza fel
- válassza ki a megfelelő adagolókanalat:
- a kis zöld adagolókanál 100 mg vízmentes betain por kimérésére szolgál;
- a közepes méretű kék adagolókanál 150 mg vízmentes betain por kimérésére szolgál;
- a nagy rózsaszín adagolókanál 1 g vízmentes betain por kimérésére szolgál.
- vegyen ki egy púpozott kanálnyi port a flakonból
- húzzon végig egy lapos késhátat a kanál felett
- az adagolókanálban egy kanálnyi por marad
- annyi adagolókanálnyi port vegyen ki a flakonból, ahányat az orvos előírt
A kimért poradagot keverje el vízben, gyümölcslében, tejben, babatápszerben vagy ételben, amíg teljesen fel nem oldódik, és az elkeverést követően azonnal vegye be.
Ha az előírtnál több Cystadane-t vett be
Ha véletlenül túl sok Cystadane-t vett be, haladéktalanul beszéljen egy orvossal vagy gyógyszerésszel.
Ha elfelejtette bevenni a Cystadane-t
Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására. Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be mihamarabb, amint eszébe jutott, majd folytassa a következő adaggal az előírásoknak megfelelően.
Ha idő előtt abbahagyja a Cystadane szedését
Ne hagyja abba a kezelést anélkül, hogy ezt kezelőorvosával megbeszélte volna. Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével mielőtt abbahagyná.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Cystadane szedése mellett leggyakrabban jelentett mellékhatás, amely 10 személyből több mint 1-et érinthet (nagyon gyakori), a metionin szint emelkedése a vérben.
A metionin szint összefüggésbe hozható az agyvizenyővel (agyödémával), amely 100 személyből legfeljebb 1-et érinthet (nem gyakori). Ha reggelente fejfájást tapasztal hányás és/vagy látászavar kíséretében, haladéktalanul tájékoztassa orvosát (ezek az agyvizenyő jelei is lehetnek).
Emésztőrendszeri zavarok, mint például a hasmenés, hányinger, hányás, gyomorpanaszok, nyelvgyulladás és a fogakat érintő betegségek nem gyakran (100 személyből legfeljebb 1-et érintenek) előfordulhatnak.
Egyéb nem gyakori (100 személyből legfeljebb 1-et érintenek) mellékhatások többek között a következők lehetnek: étvágycsökkenés, nyugtalanság, depresszió, ingerlékenység, személyiségzavarok, alvászavarok, hajhullás, csalánkiütés, a bőr rendellenes szaga és húgyúti inkontinencia (vizelettartási képtelenség).
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Cystadane-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A flakon címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A flakont jól lezárva kell tartani, nedvességtől védve.
A flakon első kinyitását követően a gyógyszert 3 hónap belül kell felhasználni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Cystadane
- A készítmény hatóanyaga a vízmentes betain. 1 g belsőleges por 1 g vízmentes betaint tartalmaz.
Egyéb összetevői nincsenek.
Milyen a Cystadane külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Cystadane egy szabadon folyó kristályos fehér por. A por gyermekbiztos zárókupakkal ellátott flakonokban kerül forgalomba. 180 g vízmentes betain por flakononként. A gyógyszer dobozában található három adagolókanál az orvos által előírt adag kimérésére szolgál.
A három adagolókanál (rózsaszín, kék, zöld) 1 g, 150 mg illetve 100 g vízmentes betain kimérésére szolgál.

Kiszerelés: 180 g üvegben+3 adagolókanál

Törzskönyvi szám: EU/1/06/379/001

CYSTADANE 1 g belsőleges por

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Recordati Rare Diseases

Hatóanyag: betaine hydrochloride

ATC: Betaine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 234947 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 234947 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár