CYMEVENE 500 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz

CYMEVENE 500 mg por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Cymevene és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Cymevene?
A Cymevene egy ganciklovir nevű hatóanyagot tartalmaz, ami az úgynevezett vírusellenes gyógyszerek csoportjába tartozik.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Cymevene?
A Cymevene-t olyan betegségek kezelésére alkalmazzák, amelyeket a cytomegalovírusnak (CMV) nevezett vírus okoz olyan betegeknél, akiknek gyenge az immunrendszere. Szervátültetés után vagy kemoterápia alatt is alkalmazzák a CMV fertőzés megelőzésére.
Felnőtteknél és 12 éves vagy annál idősebb serdülőknél alkalmazzák.
- A vírusfertőzés a szervezet bármely pontját érintheti. Érintheti többek között a retinát a szem hátsó részén - ez azt jelenti, hogy a vírus látásproblémákat okozhat.
- A vírus bárkit érinthet, különösen azonban a legyengült immunrendszerű embereknél okoz problémát. Ezeknél az embereknél a CMV vírus súlyos betegséget okozhat. Az immunrendszer gyengülésének oka lehet valamilyen más betegség (például AIDS) vagy gyógyszerek (például kemoterápia vagy immunszupresszáns gyógyszerek).
2. Tudnivalók a Cymevene alkalmazása előtt
Nem alkalmazható a Cymevene:

- ha allergiás a ganciklovirre, valganciklovirre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
- ha szoptat (lásd a "Szoptatás" című alpontot).
Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, nem alkalmazható a Cymevene. Ha nem biztos benne, beszéljen a kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel a Cymevene alkalmazása előtt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Cymevene alkalmazása előtt beszéljen a kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha allergiás az aciklovirre, valaciklovirre, penciklovirre vagy a famciklovirre - ezek vírusfertőzés esetén alkalmazott egyéb gyógyszerek
- ha alacsony a fehérvérsejtszáma, a vörösvértestszáma vagy a vérlemezkeszáma - kezelőorvosa vérvizsgálatot végeztet a kezelés megkezdése előtt és a kezelés alatt
- ha Önnek a múltban gyógyszer által okozott vérsejtszám problémái voltak
- ha Önnek veseproblémái vannak - kezelőorvosa kisebb adagot fog beadni Önnek, és a kezelés során gyakrabban fogja ellenőrizni a vérsejtszámokat
- ha Ön sugárkezelést kap.
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre (vagy nem biztos benne), a Cymevene alkalmazása előtt beszéljen a kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
A mellékhatások figyelése
A Cymevene néhány súlyos mellékhatás megjelenését okozhatja, amelyekről azonnal tájékoztatnia kell a kezelőorvosát. A Cymevene alkalmazása közben figyelje ezeket a mellékhatásokat - kezelőorvosa leállíthatja a Cymevene alkalmazását, és Önnek sürgős orvosi kezelésre lehet szüksége az alábbi esetekben:
- alacsony fehérvérsejtszám - fertőzéses tünetekkel jár, mint például torokfájás, szájüregi fekélyek vagy láz
- alacsony vörösvértestszám - tünetei lehetnek többek között a légszomj vagy fáradtság-érzés, szívdobogás-érzés vagy sápadt bőrszín
- alacsony vérlemezkeszám - tünetei lehetnek többek között a szokásosnál könnyebben kialakuló vérzés vagy véraláfutások, vér a vizeletben vagy a székletben, vérző íny; a vérzés súlyos is lehet
- allergiás reakció - tünetei lehetnek többek között a vörös viszkető bőr, duzzadt torok, arc, ajkak vagy száj, nyelési vagy légzési nehézségek.
Ha a fenti súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát. További információkért lásd a 4. pont elején a "Súlyos mellékhatások" című részt.

Vizsgálatok és ellenőrzések
A Cymevene-kezelés alatt a kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat fog elrendelni. Erre azért van szükség, hogy ellenőrizze, az adagolás megfelelő-e az Ön számára. Az első két hétben gyakoriak lesznek a vérvizsgálatok, ezt követően ritkábban kerül sor vérvizsgálatra.
Gyermekek és serdülők
Korlátozott mennyiségű információ áll rendelkezésre a Cymevene biztonságosságával és hatásosságával kapcsolatban 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében.
Egyéb gyógyszerek és a Cymevene
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi:
- imipenem/cilasztatin - bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazzák,
- pentamidin - parazita vagy tüdőfertőzések kezelésére alkalmazzák,
- flucitozin, amfotericin B - gombás fertőzések kezelésére alkalmazzák,
- trimetoprim, trimetoprim/szulfametoxazol, dapszon - bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazzák,
- probenecid - köszvény kezelésére alkalmazzák,
- mikofenolát-mofetil - szervátültetés után alkalmazzák,
- vinkrisztin, vinblasztin, doxorubicin - rákellenes szerek,
- hidroxiurea - egy policitémiának nevezett probléma, sarlósejt-szindróma és rák kezelésére használják,
- didanozin, sztavudin, zidovudin vagy bármely egyéb, HIV fertőzés kezelésére használt gyógyszer.
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre (vagy nem biztos benne), a Cymevene alkalmazása előtt beszéljen a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség
A Cymevene nem alkalmazható terhes nőknél, kivéve, ha az anya számára várható előnyök meghaladják a magzatot érintő potenciális kockázatot.
Amennyiben Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet, nem alkalmazható ez a gyógyszer, hacsak a kezelőorvosa nem mondja Önnek, mivel a Cymevene károsíthatja a magzatot.
Fogamzásgátlás
A gyógyszer alkalmazásának ideje alatt nem eshet teherbe, mivel a gyógyszer hatással lehet a magzatra.
Nők
Ha Ön fogamzóképes nő - fogamzásgátlást kell alkalmaznia a Cymevene-kezelés ideje alatt és a kezelés befejezése után még legalább 30 napon át.
Férfiak
Ha Ön férfi és fogamzóképes partnere van - alkalmazzon mechanikus fogamzásgátló módszert (például óvszert) a Cymevene-kezelés ideje alatt és a kezelés befejezése után még legalább 90 napon át.
Amennyiben Ön vagy a partnere a Cymevene-kezelés ideje alatt teherbe esik, azonnal beszéljen a kezelőorvosával.
Szoptatás
A szoptatás ideje alatt ne alkalmazza a Cymevene-t. Amennyiben a kezelőorvosa elrendeli a Cymevene-kezelés megkezdését, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt hagyja abba a szoptatást. Ez azért fontos, mivel a Cymevene kiválasztódhat az anyatejbe.

Termékenység
A Cymevene hatással lehet a termékenységre. A Cymevene-kezelés hatására a férfiaknál átmenetileg vagy véglegesen leállhat a spermatermelés. Amennyiben Ön gyermeket tervez, a Cymevene alkalmazása előtt beszéljen a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Cymevene-kezelés álmosságot, szédülést, zavartságot, remegést, illetve egyensúlyvesztést vagy görcsrohamokat okozhat. Ha ilyet tapasztal, ne vezessen gépjárművet, ne használjon szerszámokat és ne kezeljen gépeket.
A Cymevene nátriumot tartalmaz
A Cymevene 43 mg nátriumot tartalmaz 500 mg-os adagonként, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell alkalmazni a Cymevene-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően kell alkalmazni. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A gyógyszer alkalmazása
A Cymevene-t a kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember adja be Önnek az egyik vénájába egy kis csövön keresztül. Ezt nevezik intravénás infúziónak, és általában egy órát vesz igénybe.

A Cymevene adagja betegenként változik. A kezelőorvosa fogja eldönteni, mekkora adagra van szüksége. Az adag nagysága függ:
- az Ön testtömegétől
- az életkorától
- a veseműködésétől
- a vérsejtszámaitól
- attól, hogy milyen betegségre kapja a gyógyszert.
A Cymevene-kezelés gyakorisága és a kezelés időtartama ugyancsak változó.
- A kezelés induló adagja általában naponta egy vagy két infúzió.
- A napi két infúzióval végzett kezelés legfeljebb 21 napig tarthat.
- Ezt követően a kezelőorvosa felírhatja napi egy infúzió alkalmazását.
Vese- vagy vérproblémában szenvedő betegek
Amennyiben Önnek valamilyen vese- vagy vérproblémája van, a kezelőorvosa kisebb Cymevene adagot javasolhat, és a kezelés ideje alatt gyakrabban ellenőrizheti a vérsejtszámait.
Ha az előírtnál több Cymevene-t alkalmazott
Ha úgy gondolja, hogy túl sok Cymevene-t adtak Önnek, azonnal beszéljen a kezelőorvosával vagy keressen fel egy kórházat. Ha túl sok Cymevene-t kapott, a következő tünetei lehetnek:
- gyomorfájás, hasmenés vagy hányás
- remegés vagy görcsrohamok
- vér a vizeletben
- vese- vagy májproblémák
- a vérsejtszámok megváltozása.
Ha idő előtt abbahagyja a Cymevene alkalmazását
Ne hagyja abba a Cymevene alkalmazását a kezelőorvosa megkérdezése nélkül.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel a gyógyszer alkalmazása során:

Súlyos mellékhatások
Azonnal értesítse a kezelőorvosát, ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja. A kezelőorvosa leállíthatja a Cymevene-kezelést, Önnek pedig sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége:

Nagyon gyakori mellékhatások:
(10 beteg közül több, mint 1 betegnél fordulhat elő)
- alacsony fehérvérsejtszám - fertőzés tüneteivel jár, például torokfájás, szájfekélyek vagy láz.
- alacsony vörösvértestszám - tünetei lehetnek többek között a légszomj vagy fáradtság-érzés, szívdobogás-érzés vagy sápadt bőrszín.
Gyakori mellékhatások: (10 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő)
- alacsony vérlemezkeszám - tünetei lehetnek többek között a szokásosnál könnyebben kialakuló vérzés vagy véraláfutások, vér a vizeletben vagy a székletben, vérző íny; a vérzés súlyos is lehet.
Nem gyakori mellékhatások: (100 betegből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő)
- allergiás reakció - tünetei lehetnek többek között a vörös viszkető bőr, duzzadt torok, arc, ajkak vagy száj, nyelési vagy légzési nehézségek.
Ha a fenti mellékhatások bármelyikét tapasztalja, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

Egyéb mellékhatások
Mondja el kezelőorvosának, gyógyszerészének vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli:
Nagyon gyakori mellékhatások: (10 beteg közül több, mint 1 betegnél fordulhat elő)
- hasmenés
- légszomj.
Gyakori mellékhatások: (10 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő)
- fejfájás
- alvászavar
- láz, hidegrázás vagy éjszakai izzadás
- fáradtság-érzés, szédülés, gyengeség vagy általános rossz közérzet
- depresszió, nyugtalanság, zavartság vagy abnormális gondolatok
- fájdalom
- fülfájás
- gyenge vagy zsibbadt kéz vagy lábfej, ami kihathat az egyensúlyára
- izomfájdalom vagy izomgörcs
- hátfájás, mellkasi vagy ízületi fájdalom
- látási problémák vagy szemfájás
- ekcéma, bőrproblémák, viszketés
- megváltozott tapintásérzet, bizsergés, csiklandós, szúró vagy égető érzés
- rohamok
- köhögés
- hányinger vagy hányás
- nyelési problémák
- az ízérzés megváltozása
- étvágytalanság, anorexia vagy fogyás
- gyomorfájás, székrekedés, bélgázok, emésztési zavar
- húgyúti fertőzés - tünetei lehetnek többek között a láz, gyakoribb vizeletürítés, fájdalmas vizeletürítés
- afta vagy szájpenész
- bakteriális bőrfertőzés - tünetei többek között a vörös, fájdalmas vagy duzzadt bőr
- vérmérgezés (szepszis)
- megváltozott vérsejtszámok
- máj- és veseproblémára utaló laboreredmények
- bőrreakció a gyógyszer beadásának helyén - például gyulladás, fájdalom és duzzanat.
Nem gyakori mellékhatások: (100 betegből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő)
- hajhullás
- süketség
- szájüregi fekélyek
- csalánkiütés, száraz bőr
- izgatottság vagy idegesség
- szemfertőzés (kötőhártya-gyulladás)
- abnormális gondolatok vagy érzések, a valósággal való kapcsolat elvesztése
- vér a vizeletben
- reszketés, remegés
- has felpuffadása
- szabálytalan szívverés
- alacsony vérnyomás, amitől szédülést érezhet vagy elájulhat
- súlyos veseproblémákra utaló laboreredmények
- alacsony vörösvértestszám a laboreredményben
- férfimeddőség - lásd a "Termékenység" fejezetet
- hasnyálmirigy-gyulladás - tünetei súlyos hasi fájdalom, ami a hátig kisugárzik.
Ritka mellékhatások: (1000 betegből legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő)
- bőrkiütés
- hallucinációk - a valóságban nem létező dolgokat hall vagy lát.
Mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekek esetében az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:
- láz
- gyomorfájás
- alacsony fehérvérsejtszám.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa a kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Cymevene-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Por: Nem igényel különleges tárolást. A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Elkészített oldat:
A készítmény injekcióhoz való vízben végzett feloldását követően 25 °C-on tárolva 12 órán keresztül igazoltan megőrzi a kémiai és fizikai stabilitását. Hűtőszekrényben nem tárolható. Nem fagyasztható.
Mikrobiológiai szempontok miatt az elkészített oldatot azonnal fel kell használni. Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználás előtti tárolás idejéért és körülményeiért a felhasználó a felelős.
Infúziós oldatban (0,9%-os nátrium-klorid, 5%-os dextróz, Ringer oldat vagy Ringer laktát oldat) való hígítást követően:
A készítmény 2-8 °C-on tárolva 24 órán keresztül igazoltan megőrzi a kémiai és fizikai stabilitását (nem fagyasztható).
Mikrobiológiai szempontok miatt az elkészített Cymevene infúziós oldatot azonnal fel kell használni. Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználás előtti tárolás idejéért és körülményeiért a felhasználó a felelős, és a tárolási idő 2-8 °C-on nem haladhatja meg a 24 órát, kivéve, ha a feloldás és hígítás ellenőrzött és validált aszeptikus körülmények között történt.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Cymevene?

- A készítmény hatóanyaga a ganciklovir. Egy injekciós üveg 500 mg ganciklovirt tartalmaz ganciklovir-nátrium formájában. A por feloldását követően 1 ml oldat 50 mg ganciklovirt tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid és hidrogén-klorid.
Milyen a Cymevene külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Cymevene fehér vagy csaknem fehér színű por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz, amit gumidugóval és lepattintható alumíniumkupakkal ellátott, egyadagos, üvegből készült injekciós üvegben forgalmaznak. Az elkészített Cymevene oldat színe a színtelen és a halványsárga között változik.
A Cymevene injekciós üvegek 1 darabos vagy 5 darabos kiszerelésben kerülnek forgalomba. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Az oldat csak egyszeri használatra való. Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.
Kiszerelés: 1x Törzskönyvi szám: OGYI-T-1491/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: CHEPLAPHARM Arzneimittel
  • Hatóanyag: ganciclovir
  • ATC: Ganciclovir
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 9698Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 9698 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)