CODOXY RAPID 10 mg filmtabletta

CODOXY RAPID 10 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Codoxy Rapid és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Codoxy Rapid egy erős, az opioidok csoportjába tartozó fájdalomcsillapító.

A Codoxy Rapidot olyan súlyos fájdalom kezelésére alkalmazzák, amely opiod típusú fájdalomcsillapítót igényel, mert egyéb fájdalomcsillapítók nem voltak hatékonyak.


2. Tudnivalók a Codoxy Rapid szedése előtt

Ne szedje a Codoxy Rapidot:
- ha allergiás az oxikodon-hidrokloridra, a szójára, a mogyoróra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Önnek légzészavara van, például a vártnál lassabban vagy gyengébben lélegzik (légzésdepresszió),
- ha túl sok szén-dioxid van a vérében,
- ha Ön súlyos idült, a légutak szűkületével járó tüdőbetegségben szenved (COPD: krónikus obstruktív tüdőbetegség),
- ha Önnek egy bizonyos szívbetegsége van, amelyet kor pulmonálénak hívnak,
- ha asztmában szenved,
- ha Önnek úgynevezett paralitikus ileusz típusú bélelzáródása van,
- ha Önnek heveny, súlyos gyomorfájdalma van vagy elhúzódó a gyomorürülése.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Codoxy Rapid alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha Ön idős vagy legyengült,
- ha Önnél súlyos a tüdő, a máj vagy a vese működését érintő zavar áll fenn,
- ha Önnek egy bizonyos pajzsmirigybetegsége van (úgynevezett mixödéma) vagy pajzsmirigye nem termel elegendő hormont (alulműködő pajzsmirigy),
- ha a mellékveséi rosszul működnek, például Addinson-kór,
- ha a prosztatája kórosan megnagyobbodott,
- ha alkohol vagy egyéb szerek okozta mérgezés miatti mentális betegségben szenved,
- ha Önnél jelenleg vagy korábban előfordult gyógyszerfüggés erős fájdalomcsillapítóktól (opioidoktól),
- ha Önnek epehólyagbetegsége van,
- ha hasnyálmirigygyulladás áll fenn Önnél, amely súlyos hasi fájdalmat vagy hátfájdalmat okozhat,
- ha nehezen tud vizeletet üríteni vagy vizeletürítés közben fájdalmat érez,
- ha kezelőorvosa úgy véli, hogy leállt a bélműködése (bélparalízis áll fenn Önnél),
- ha gyulladásos bélbetegségben szenved,
- ha súlyos fejfájással vagy kellemetlen érzettel kísért fejsérülést szenvedett el - ezek annak jelei, hogy Önnek koponyaűri nyomásfokozódása van,
- ha alacsony a vérnyomása vagy felálláskor megszédül,
- ha kevés vér van a szervezetében (hipovolémia),
- ha Ön epilepsziában szenved vagy hajlamos az epilepsziás rohamokra,
- ha Ön MAO-gátló típusú gyógyszert is szed (depresszió, illetve Parkinson-kór kezelésére alkalmazott gyógyszer).

Alvással összefüggő légzészavarok
A Codoxy Rapid alvással összefüggő légzési rendellenességeket, például alvási apnoét (légzési szünetek alvás közben) és alvással összefüggő alacsony véroxigénszintet (hipoxémia) okozhat. A tünetek közé tartozhatnak az alvás közbeni légzési szünetek, légszomj miatti éjszakai ébredés, az alvás fenntartásának nehézsége vagy túlzott álmosság a nap folyamán. Ha Ön vagy más személy észleli ezeket a tüneteket, forduljon kezelőorvosához. Kezelőorvosa mérlegelheti az adag csökkentését.

Az opioidok túladagolásának legjelentősebb veszélye a légzés felületessé válása és lelassulása (légzésdepresszió). Ez idős és legyengült betegeknél fordul elő a legnagyobb valószínűséggel, és a vér oxigénszintjének csökkenését is előidézheti. Ez például ájuláshoz is vezethet.

Hozzászokás, függőség és addikció
A Codoxy Rapid hosszú távú szedése során hozzászokás alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy nagyobb adagra lehet szükség a kívánt fájdalomcsillapítás elérése érdekében. Ne módosítsa a gyógyszer adagolását anélkül, hogy előbb egyeztetett volna a kezelőorvosával.

Ez a gyógyszer oxikodont tartalmaz, amely egy opioid gyógyszer. Az opioid fájdalomcsillapítók ismétlődő alkalmazása a gyógyszer hatásosságának csökkenését okozhatja (hozzászokás, más szóval tolerancia). A Codoxy Rapid ismétlődő alkalmazása függőség kialakulásához, visszaéléshez és addikcióhoz vezethet, aminek életveszélyes túladagolás lehet a következménye. Ezen mellékhatások kockázata fokozódhat mind a nagyobb adagok, mind a hosszabb időtartamú alkalmazás esetén.

A függőség vagy addikció azt az érzést keltheti, hogy már nem tudja szabályozni, mennyi gyógyszert kell bevennie, vagy milyen gyakran kell azt bevennie. Előfordulhat, hogy úgy érezheti, hogy folytatnia kell a gyógyszer szedését, még akkor is, ha az nem már segít enyhíteni fájdalmát.

A függőség vagy addikció kialakulásának kockázata egyénenként változó. Nagyobb a kockázata annak, hogy függőség vagy addikció alakul ki a Codoxy Rapidhoz, ha:
- Ön vagy bármely családtagja valaha is függött az alkoholtól, vényköteles gyógyszerektől vagy tiltott kábítószerektől ("addikció"), vagy visszaélt ezekkel.
- Dohányzik.
- Valaha is voltak hangulati problémái (depresszió, szorongás vagy személyiségzavar), vagy
pszichiáter kezelte más mentális betegségek miatt.

Ha a következő jelek bármelyikét észleli a Codoxy Rapid szedése közben, ez annak a jele lehet, hogy
függőség vagy addikció alakult ki:
- A gyógyszert az orvos által javasoltnál hosszabb ideig kell szednie.
- Az ajánlott adagnál többet kell bevennie.
- A gyógyszert az előírttól eltérő okból használja, például "nyugalom megőrzése" vagy "az elalvás segítése" érdekében.
- Ön ismételten, sikertelenül próbálta abbahagyni vagy szabályozni a gyógyszer szedését.
- Amikor abbahagyja a gyógyszer szedését, rosszul érzi magát; és jobban érzi magát a gyógyszer ismételt szedése után ("megvonási tünetek").

Ha ezen jelek bármelyikét észleli, forduljon kezelőorvosához, hogy megtalálják az Ön számára
legmegfelelőbb kezelési módot, beleértve azt is, hogy mikor érdemes a gyógyszer szedését
abbahagyni, és hogyan lehet biztonságosan abbahagyni (lásd 3. pont: Ha abbahagyja a Codoxy Rapid szedését)

A Codoxy Rapid szedésekor függőség is kialakulhat. A kezelés túl hirtelen történő megszakításakor megvonási tünetek alakulhatnak ki, például ásítás, pupillatágulat, könnyezés, orrfolyás, remegés, izzadás, szorongás, nyugtalanság, görcsrohamok, álmatlanság vagy izomfájdalom. Ha már nincs szükség kezelésre, kezelőorvosa fokozatosan fogja csökkenteni a gyógyszer napi adagját.
Kezelőorvosa mérlegelni fogja a lehetséges kockázatot és a szükségleteket, amelyeket a várható előnnyel szemben értékel. Forduljon kezelőorvosához, ha ezzel kapcsolatban kérdése merülne fel.

Más nagy hatású opioidokhoz (erős hatású fájdalomcsillapítókhoz) hasonlóan az oxikodon-hidroklorid hatóanyag esetében is fennáll a visszaélés lehetősége. Pszichés függőség is kialakulhat. A Codoxy Rapid csakis különösen óvatosan alkalmazható azoknál, akiknél már előfordult alkoholfüggőség, gyógyszerfüggőség vagy kábítószerfüggőség.

Előfordulhat fokozott érzékenység a fájdalomra (hiperalgézia) - különös tekintettel nagy adagok alkalmazása esetére - amely nem reagál a Codoxy Rapid adagjának további emelésére. Kezelőorvosa ilyenkor eldönti, hogy csökkentse-e az adagot vagy álljon-e át ennek az erős fájdalomcsillapítónak (opioid) az alkalmazására.

A Codoxy Rapidot csak lenyelve szabad alkalmazni (egész filmtabletta formájában). A filmtablettát tilos feloldani és injekció formájában beadni, ez ugyanis súlyos, akár halálos következményekkel járhat.

Ha műtétet kel végezni Önnél, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Codoxy Rapidot szed.

Más opioidokhoz hasonlóan az oxikodon is befolyásolhatja a hormonok (például a kortizol és a nemi hormonok) normális termelődését a szervezetben. Ez különösen abban az esetben fordul elő, ha nagy adagokat kapott hosszú időn át.

Gyermekek
A Codoxy Rapid biztonságosságát és hatásosságát 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem igazolták. Ennélfogva a Codoxy Rapid alkalmazása nem ajánlott ebben a korcsoportban.

Egyéb gyógyszerek és a Codoxy Rapid
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A Codoxy Rapid és nyugtató hatású gyógyszerek, mint például a benzodiazepinek vagy rokon vegyületek egyidejű alkalmazása növeli az álmosság, a légzési nehézségek (respiratorikus depresszió), a kóma kockázatát és életveszélyes lehet. Emiatt az egyidejű alkalmazást csak akkor szabad fontolóra venni, ha más kezelési lehetőségek alkalmazására nincs mód.

Azonban ha kezelőorvosa Codoxy Rapidot ír elő nyugtató hatású gyógyszerekkel együtt, akkor az egyidejű kezelés adagját és időtartamát orvosának kell meghatároznia.

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát a nyugtató hatású gyógyszerekről, amiket szed, és pontosan kövesse az orvos adagolási javaslatát. Hasznos lehet barátainak vagy rokonainak tájékoztatása annak érdekében, hogy tisztában legyenek a fent említett tünetekkel. Forduljon orvosához, ha ilyen tüneteket tapasztal.

A Codoxy Rapid mellékhatásai gyakoribbá vagy súlyosabbá válhatnak, ha a Codoxy Rapidot olyan gyógyszerekkel egyidejűleg alkalmazzák, amelyek befolyásolhatják az agy működését vagy amelyeket allergiák, tengeribetegség vagy hányás kezelésére alkalmaznak. Mellékhatásként például a légzés felületessé válása és lelassulása (légzésdepresszió), székrekedés, szájszárazság vagy vizeletürítési zavarok léphetnek fel.

Az agy működését befolyásoló gyógyszerek az alábbiak:
- altatók vagy nyugtatók (például a benzodiazepinek)
- depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (például paroxetin vagy amitriptilin), beleértve a MAO-gátlók csoportjába tartozó szereket (például tranilcipromin, fenelzin, izokarboxazid, moklobamid vagy linezolid),
- allergiák, tengeribetegség vagy hányás kezelésére való gyógyszerek (antihisztaminok, hányáscsilapítók),
- pszichés vagy mentális betegségek gyógyszerei (például pszichotróp szerek, fenotiazinok vagy antipszichotikumok),
- epilepszia, fájdalom és szorongás kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például gabapentin és pregabalin.

Nagyobb a mellékhatások kockázata, ha Ön antidepresszánsokat (például citaloprámot, duloxetint, eszcitaloprámot, fluoxetint, fluvoxamint, paroxetint, szertralint, venlafaxint) is szed. Ezek a gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek az oxikodonnal, ami tüneteket okozhat, többek között az izmok akarattól független, ritmikus összehúzódását, például a szem mozgásait irányító izmokét; valamint izgatottságot, túlzott izzadást, remegést, a reflexek fokozódását, fokozott izomtónust, 38 °C feletti testhőmérsékletet. Forduljon kezelőorvosához, ha ilyen tüneteket tapasztal.

Kérjük, szóljon kezelőorvosának vagy gyógyszerészének, ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi:

- izomgörcsök kezelésére alkalmazott izomlazítók (például tizanidin)
- Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerek,
- egyéb erős fájdalomcsillapítók (opioidok),
- cimetidin (gyomorfekély, emésztési zavar vagy gyomorégés esetén alkalmazott gyógyszer),
- gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek (például ketokonazol, vorikonazol, itrakonazol vagy pozakonazol),
- baktériumfertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például klaritromicin, eritromicin vagy telitromicin),
- a proteázgátlók csoportjába tartozó, HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például boceprevir, ritonavir, indinavir, nelfinavir vagy szakvinavir),
- tuberkulózis ellen alkalmazott rifampicin,
- karbamazepin (epilepszia vagy görcsrohamok, valamint bizonyos típusú fájdalmak kezelésére használt gyógyszer),
- fenitoin (epilepszia vagy görcsrohamok kezelésére használt gyógyszer),
- a közönséges orbáncfű nevű gyógynövény (tudományos nevén Hypericum perforatum),
- kinidin (rendszertelen szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszer),
- a vérrögképződés megakadályozására, illetve a vér hígítására alkalmazott egyes gyógyszerek (például fenprokumon).

A Codoxy Rapid egyidejű bevétele itallal és alkohollal
A Codoxy Rapid nem szedhető alkohollal. Alkohol fogyasztása esetén megnőhet az oxikodonnal összefüggő súlyos mellékhatások, mint az álmosság, aluszékonyság és a lassú, felszínes légzés kockázata.
A Codoxy Rapid alkalmazása kerülendő olyan betegeknél, akiknél már előfordult alkoholfüggőség vagy gyógyszerfüggőség, illetve jelenleg is fennáll ilyen állapot.

A grépfrútlé növelheti az oxikodon szintjét a vérben. Beszéljen orvosával, ha rendszeresen iszik grépfrútlét.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Terhesség alatt a Codoxy Rapid alkalmazása a lehető legnagyobb mértékben kerülendő.
Az oxikodon terhesség alatti tartós alkalmazása megvonási tüneteket okozhat az újszülöttnél. A szülés közben alkalmazott oxikodon hatására a babánál légzési problémák léphetnek fel (légzésdepresszió).

Szoptatás
A Codoxy Rapid-kezelés ideje alatt a szoptatást fel kell függeszteni. Az oxikodon-hidroklorid átjut az anyatejbe és szedációt, valamint felületes és lassú légzést (légzésdepressziót) okozhat a szoptatott gyermeknél. Emiatt nem zárható ki az anyatejjel táplált csecsemőt fenyegető kockázat, különösen akkor, ha az anya több adag Codoxy Rapidot vett be.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
A Codoxy Rapid hátrányosan befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Erre különösen a Codoxy Rapid-kezelés megkezdésekor, az adag növelését vagy készítményváltást követően kell számítani, valamint amennyiben a Codoxy Rapid kölcsönhatásba lép alkohollal vagy az agyműködés rontására képes gyógyszerekkel. Stabil terápia esetén nem szükséges a beteget a vezetéstől általánosságban eltiltani. Az Önt ellátó orvosnak kell egyénileg megítélnie az Ön helyzetét.

A Codoxy Rapid laktózt tartalmaz
A Codoxy Rapid laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Codoxy Rapid szóját tartalmaz
A Codoxy Rapid szóját tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoróallergiája vagy szójaallergiája van.

A Codoxy Rapid Ponceau 4R-et (E 124) tartalmaz (csak a Codoxy Rapid 5 mg filmtabletta)
A Codoxy Rapid 5 mg filmtabletta Ponceau 4R (E 124) festékanyagot tartalmaz, amely allergiás reakciókat okozhat.


3. Hogyan kell szedni a Codoxy Rapidot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kezelőorvosa a kezelés megkezdése előtt és a kezelés ideje alatt rendszeresen megbeszéli Önnel, hogy mit várhat a Codoxy Rapid alkalmazásától, mikor és mennyi ideig kell szednie, mikor kell orvoshoz fordulni, és mikor kell abbahagynia a kezelést (lásd még "Ha abbahagyja a Codoxy Rapid szedését").

Adagolás
A gyógyszernek egyéb hatáserősségű kiszerelése is rendelkezésre áll, amennyiben ezzel a hatáserősséggel a kezelés nem kivitelezhető.

Kezelőorvosa fogja beállítani az adagot a fájdalom erősségétől függően, és az Önnél észlelt hatás alapján.

Ne módosítsa a gyógyszer adagolását anélkül, hogy előbb egyeztetett volna a kezelőorvosával.
Önnek a fájdalma enyhítéséhez elegendő legkisebb hatásos adagot kell alkalmaznia.
Ha már kezelték Önt opioidokkal, lehetséges, hogy kezelőorvosa magasabb adaggal kezdi meg a kezelését.
Szükségessé válhat az adag fokozatos növelése, amennyiben a fájdalom csillapítása elégtelen vagy ha a fájdalom súlyosabbá válik.

Beszéljen kezelőorvosával, ha úgy érzi, hogy a Codoxy Rapid hatása túl gyenge vagy túl erős.

Amennyiben kezelőorvosa másként nem rendeli, a készítmény javasolt adagja
- felnőtteknél és (12 éves vagy annál idősebb) gyermekeknél és serdülőknél:
A szokásos kezdő adag 5 mg oxikodon-hidroklorid 6 óránként. Szükség esetén kezelőorvosa az adagolások közötti időt 4 órára rövidítheti. Mindazonáltal a Codoxy Rapidot naponta maximum 6-szor szabad beszedni.

- idős korban (65 éves és idősebbeknél):
Normális májműködésű és/vagy veseműködésű idősebb betegek ugyanazt az adagot szedhetik, mint a felnőtt betegek.

- vesebetegeknél és/vagy májbetegeknél:
Ha májproblémái vagy veseproblémái vannak és még nem kapott opioidokat, a felnőttek számára javasolt adag felével kell kezdenie a kezelést. Orvosa kisebb kezdő adagot írhat elő.

- további kockázatnak kitett betegeknél:
Ha Ön kis testtömegű vagy ha a szervezete lassabban bontja le a gyógyszereket, kezdőadagként a felnőttek számára javasolt adag felét alkalmazza.

Orvosa nagyobb kezdő adagot írhat elő, ha már kezelték korábban egyéb, erős fájdalomcsillapítókkal (opioidokkal).

Orvosa fogja eldönteni, hogy mennyi gyógyszert szedjen később, és hogy milyen arányban ossza el a teljes napi adagot reggeli és esti adagra. A kezelés során esetlegesen szükségessé váló módosításról is orvosa fog dönteni.

Ha a Codoxy Rapid adagjainak bevétele közötti időszakban fájdalmat tapasztal, szükség lehet egy további, gyorsan ható fájdalomcsillapító bevételére.

Amennyiben súlyos fájdalom hosszú távú kezelésére van szüksége, átállítják Önt nyújtott hatóanyag-leadású oxikodon-hidroklorid tablettára.

Az alkalmazás módja
Szájon át történő alkalmazásra.
A gyógyszert elegendő mennyiségű folyadékkal (például fél pohár vízzel) kell bevenni 4-6 óránként, ahogy a kezelőorvosa előírta Önnek. A gyógyszert étkezés közben vagy attól függetlenül is beveheti.

Az alkalmazás időtartama
Kezelőorvosa elmondja Önnek, mennyi ideig kell Codoxy Rapidot alkalmaznia.
Ne hagyja abba a Codoxy Rapid-kezelést anélkül, hogy ezt megbeszélte volna kezelőorvosával (lásd: "Ha idő előtt abbahagyja a Codoxy Rapid alkalmazását").

Amennyiben hosszú ideig szedi a Codoxy Rapidot, folyamatosan ellenőriznie kell a kezelését és rendszeresen meg kell beszélnie a kezelőorvosával. Ez azért szükséges, hogy a lehető legjobb fájdalomcsillapító kezelést kapja, vagyis idejében kezeljék a fellépő mellékhatásokat, valamint időben lehessen dönteni az adag módosításáról és a kezelés folytatásáról.

Kérjük, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha úgy véli, hogy a Codoxy Rapid hatása túl erős vagy túl gyenge.

Utasítások a buborékcsomagolás felbontásához:
A gyógyszer gyermekzáras csomagolásban kapható. A filmtablettákat erősen kell kinyomni a buborékcsomagolásból.

Ha az előírtnál több Codoxy Rapidot vett be
Azonnal forduljon orvoshoz, ha az előírtnál több tablettát vett be.

A túladagolás a következőket okozhatja:
- pupillaszűkület,
- a légzés felületessé válása és lelassulása (légzésdepresszió),
- álmosság, amely akár öntudatvesztésig is súlyosbodhat,
- a vázizomzat csökkent tónusa,
- a pulzus lassulása,
- hirtelen vérnyomáscsökkenés,
- agyi rendellenesség (úgynevezett toxikus leukoenkefalopátia).

Súlyosabb esetekben eszméletlenség (kóma), víz felhalmazódása a tüdőben, valamint (akár végzetes kimenetelű) keringési elégtelenség is bekövetkezhet.

Soha ne kerüljön olyan helyzetbe, amikor fokozott figyelemre van szüksége, például autót kell vezetnie.

Ha elfelejtette bevenni a Codoxy Rapidot
Ha az előírtnál kisebb adagot vesz be a Codoxy Rapidból vagy ha kihagy egy adagot, a fájdalomcsillapítás mértéke valószínűleg nem lesz elegendő.

Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja azonnal, amint eszébe jut.
Ne feledje, hogy a gyógyszert 4-6 óránként kell szednie.

Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Codoxy Rapid alkalmazását
Orvosa tanácsa nélkül ne hagyja abba a gyógyszer szedését.
Ha idő előtt abbahagyja a Codoxy Rapid szedését, ez elvonási tüneteket (például ásítás, pupillatágulat, könnyezés, orrfolyás, remegés, izzadás, szorongás, nyugtalanság, görcsrohamok, álmatlanság vagy izomfájdalom) válthat ki. Emiatt tanácsos lehet kezelőorvosa számára, hogy fokozatosan csökkentse az Ön adagját.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érinthet
- aluszékonyság, szédülés, fejfájás
- székrekedés, ez a mellékhatás kiküszöbölhető megelőző intézkedésekkel (például bőséges folyadékfogyasztással és magas rosttartalmú étrenddel)
- hányinger, hányás. Orvosa fel fog írni egy gyógyszert, amely enyhíti ezeket a tüneteket.
- viszketés

Gyakori: 10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- hangulatváltozás és személyiségváltozás (szorongás, zavartság, depresszió, idegesség, alvászavar, kóros gondolatok), csökkent aktivitás, nyugtalanság, fokozott aktivitás
- nem kontrollált remegés vagy reszkető mozgások egy vagy több testrészen, gyengeség érzése
- nehézlégzés vagy zihálás
- szájszárazság, csuklás, emésztési zavar általános tünetei, például gyomorfájdalom, hasmenés, gyomorégés
- bőrreakció/kiütés, izzadás
- gyengeség
- csökkent étvágy, amely akár étvágytalanságig súlyosbodhat
- csökkent vizeletürítés, fokozott vizelési inger

Nem gyakori: 100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet
- a Codoxy Rapid egyre nagyobb adagja válik szükségessé ugyanakkora mértékű fájdalomcsillapítás eléréséhez (hozzászokás)
- a csökkent éberség következtében kialakuló sérülések
- allergiás reakciók
- egy hormon (ADH, vagyis antidiuretikus hormon) mennyiségének emelkedése a vérben
- a szervezet víztartalmának hiánya (kiszáradás)
- izgatottság, hangulatingadozások, eufórikus hangulat
- érzékelési rendellenességek (például hallucinációk)
- epilepsziás rohamok (görcsrohamok), különösen epilepsziás vagy görcsrohamokra hajlamos betegeknél
- csökkent libidó
- emlékezetvesztés, koncentrációs zavar, migrén
- fokozott vagy csökkent izomfeszülés, tikkelés, bizsergés vagy zsibbadás (például a kézben vagy a lábban),
- beszédzavarok, csökkent fájdalomérzet vagy tapintásérzet, koordinációs zavar, az ízérzés változása
- látásromlás, pupillaszűkület
- halláskárosodás, forgó jellegű érzés (vertigó)
- kellemetlen érzet, rendszertelen és/vagy heves szívverés, emelkedett pulzusszám
- az erek kitágulása, amely vérnyomáscsökkenést okozhat
- fokozott köhögés, torokfájdalom, a hang megváltozása
- nyelési nehézség, szájüregi fekélyek, fájó fogíny
- fokozott gázképződés a gyomorban vagy a belekben, böfögés, bélelzáródás (ileusz)
- bizonyos májenzimek szintjének emelkedése a vérben
- száraz bőr
- vizeletürítési panaszok
- csökkent szexuális vágy és képtelenség erekcióra vagy annak fenntartására szexuális érintkezés során
- azon nemi hormonok koncentrációjának csökkenése, amelyek férfiaknál a spermiumok termelődését, nőknél pedig a menstruációs ciklust befolyásolhatják
- hidegrázás
- fájdalom (például mellkasi fájdalom), hányinger
- folyadékfelszaporodás (ödéma - például a kézen, a bokán vagy a lábon, különös tekintettel a bokára), szomjúság

Ritka: 1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet
- gyengeségérzet, különösen felálláskor
- nyirokcsomó-betegség
- izomgörcsök, alacsony vérnyomás
- ínyvérzés, sötét színű széklet, fogszuvasodás
- viszkető kiütés, hólyagok a bőrön és a nyálkahártyán (herpesz)
- a testtömeg változása (gyarapodása vagy csökkenése)

Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg
- agresszió
- fokozott érzékenység a fájdalomra
- légzési szünetek alvás közben (alvási apnoé)
- súlyos allergiás reakciók
- fogszuvasodás, fogromlás
- epeúti elzáródás, epegörcs (amely gyomorfájdalmat okoz)
- a menstruációs vérzés elmaradása
- a Codoxy Rapid hosszú távú alkalmazása terhesség alatt életveszélyes elvonási tüneteket okozhat az újszülöttnél. Az alábbi tünetekre kell odafigyelni a csecsemőknél: ingerlékenység, hiperaktivitás és rendellenes alvási mintázat, magas hangú sírás, remegés, betegség, hasmenés és ha a súlya nem gyarapszik.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Codoxy Rapidot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Ezt a gyógyszert zárt, biztonságos helyen kell tárolni, ahol mások nem férhetnek hozzá. Súlyos, akár halálos kimenetelű következménye lehet annak, ha valaki más szedi be, mint akinek felírták.

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/EXP:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Codoxy Rapid?

A készítmény hatóanyaga az oxikodon-hidroklorid.

Codoxy Rapid 5 mg filmtabletta
- 5 mg oxikodon-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként, amely 4,48 mg oxikodonnak felel meg.

Codoxy Rapid 10 mg filmtabletta
- 10 mg oxikodon-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként, amely 8.97 mg oxikodonnak felel meg.

Codoxy Rapid 20 mg filmtabletta
- 20 mg oxikodon-hidrokloridot tartalmaz filmtablettánként, amely 17.93 mg oxikodonnak felel meg.

- Egyéb összetevők:
Tablettamag: karboximetilkeményítő-nátrium (A típus), laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: részlegesen hidrolizált poli(vinil-alkohol), talkum, titán-dioxid (E 171), makrogol 3350, szójalecitin, indigókármin alumínium lakk (E 132), Ponceau 4R alumínium lakk (E 124) (csak az 5 mg-os filmtablettában), sárga vas-oxid (E 172) (csak a 20 mg-os filmtablettában).

Milyen a Codoxy Rapid külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Codoxy Rapid 5 mg filmtabletta
A Codoxy Rapid 5 mg filmtabletta sötétkék, kerek, ívelt, mindkét oldalán domború filmtabletta.

Codoxy Rapid 10 mg filmtabletta
A Codoxy Rapid 10 mg filmtabletta középkék, ívelt, hosszúkás filmtabletta mindkét oldalán bemetszéssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Codoxy Rapid 20 mg filmtabletta
A Codoxy Rapid 20 mg filmtabletta világoskék, ívelt, hosszúkás filmtabletta mindkét oldalán bemetszéssel. Hossz: 12,1 mm, vastagság: 3,5 mm, szélesség: 5,2 mm.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

10, 20, 30, 56 vagy 60 db filmtabletta gyermekbiztos PVC/PVdC//alumínium buborékcsomagolásban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 10x Törzskönyvi szám: OGYI-T-23447/04
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: G.L. Pharma
    • Hatóanyag: oxycodone
    • ATC: Oxycodone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +10 °C
Minimum: +4 °C

Tovább szakadozik, a legtöbb helyen csökken is a felhőzet, de maradnak felhős tájak. Az ország nagyobb részén csapadékmentes lesz az éjszaka. Párássá válik a levegő, foltokban köd képződhet. A nyugatias szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, de a Dunántúl szélcsendes, derült tájain gyenge fagy is lehet. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.