CODERIT N 20 mg/20 mg tabletta

A Coderit N egy olyan kettős hatóanyag tartalmú, kínzó, száraz köhögés csillapítására szolgáló gyógyszer, melyben 20 mg kodein és 20 mg efedrin fejti ki hatását tablettánként, mégpedig úgy, hogy csökkentik a köhögés- és légzőközpont ingerlékenységét, miközben a hörgők simaizomzatát elernyesztik.

Fontos kiemelni, hogy a kodeint a májban egy enzim morfinná alakítja át, ez hozza létre a kívánt köhögéscsillapító hatást. Vannak azonban, akiknél ez az enzim módosul, emiatt nagyon kis mennyiségben képződik morfin, így nem éri el a kívánt hatást a kezelés. Ennek ellenkezője is lehetséges azonban, ami viszont súlyos következményekkel járhat. Vannak ugyanis, akiknél a kodeinből az enzim fokozott működése következtében túl nagy mennyiségű morfin keletkezik. Ez utóbbit lassú vagy felületes légzés, zavartság, aluszékonyság, szűk pupillák, hányinger vagy hányás, székrekedés, étvágytalanság jelezheti. Ha bármelyiket is tapasztaljuk ezek közül, hagyjuk abba a gyógyszer szedését és azonnal forduljunk orvoshoz.

Ne alkalmazzuk a Coderit N-t, ha allergiásak vagyunk a gyógyszer bármely összetevőjére. Ellenjavallt továbbá a gyógyszer használata, 15 éves kor alatt, szoptató vagy terhes nőknek, laktózérzékenyeknek, súlyos, légzési elégtelenséget okozó krónikus tüdőbetegségben szenvedőknél, illetve azoknál is, akiknél korábban a légzőközpont csökkent működését állapították meg, vagy krónikus székrekedésben szenvednek. Más gyógyszerekkel együtt csak az orvos jóváhagyása mellett szedhető, mivel az egyéb készítmények megváltoztathatják a Coderit N hatását.

A gyógyszert csak az orvos utasításai szerint szedjük, szokásos adagja felnőtteknél napi 3x1-2 tabletta, 15-18 éves gyermekeknél 3x1. Alkalmazásának, illetve hatásának tartama alatt szeszes italt fogyasztani tilos! Ha véletlenül az előírtál többet vettünk be, azonnal értesítsük orvosunkat és jelentkezzünk a legközelebbi kórház sürgősségi osztályán. Lehetőleg odáig ne mi vezessünk, a gyógyszer ugyanis normális adagolás mellett is okozhat álmosságot. Túladagolás esetén pedig aluszékonyság, bőrvörösség, szűk pupillák, hányás, viszketés, mozgászavar, bőrduzzanat, keringési-, légzési zavarok, sőt kóma is kialakulhat.

Mellékhatások tekintetében a legtöbben (1000 betegből 1-10) bőrpírt, kiütést tapasztalnak, ritkábban vérnyomásesés, szívdobogásérzés, vérkép rendellenességek, fejfájás, szédülés, aluszékonyság, hányinger, székrekedés, májkárosodás jelentkezhet. Ha bármilyen mellékhatást észlelünk, akár a betegtájékoztatóban szereplőkön túl is, tudassuk kezelőorvosunkkal, ezzel azt is segítjük, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

CODERIT N 20 mg/20 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Coderit N 20 mg/20 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Kínzó, száraz köhögés csillapítására szolgáló gyógyszer.
Hatását úgy fejti ki, hogy csökkenti a köhögés- és légzőközpont ingerlékenységét, miközben a hörgők simaizomzatát elernyeszti.
2. Tudnivalók a Codrit N 20 mg/20 mg tabletta szedése előtt

Ne alkalmazza a Coderit N 20 mg/20 mg tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a kodeinre, az efedrinre vagy a Coderit N 20 mg/20 mg tabletta egyéb összetevőjére,
- 15 évesnél fiatalabb gyermekeknél,
- ha tudomása van arról, hogy az Ön - vagy a gyermek, akinek a gyógyszert adja - szervezete nagyon gyorsan alakítja át a kodeint morfinná,
- ha Ön szoptat,
- ha súlyos, légzési elégtelenséget okozó krónikus tüdőbetegségben szenved,
- ha Önnél a légzőközpont csökkent működését állapították meg,
- ha krónikus székrekedésben szenved.
15 évesnél idősebb gyermekek és serdülők
A Coderit N 20 mg/20 mg tabletta nem ajánlott olyan gyermekeknek köhögés és/vagy megfázás kezelésére, akik légzési funkció károsodásban szenvednek.
Légzésfunkció károsodást okozhatnak különböző, az izmokat, a szív és érrendszert, a légzőszerveket érintő betegségek, felső légúti- vagy tüdő-fertőzések, sokszoros sérülések (traumák) vagy kiterjedt sebészeti beavatkozások. Ezek a tényezők fokozhatják a morfin toxicitás tüneteit.
Egyéb gyógyszerek és a Coderit N 20 mg/20 mg tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Más gyógyszerek egyidejű alkalmazása ugyanis megváltoztathatja a Coderit N hatását.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha:
- Egyéb, a központi idegrendszerre gátló hatást kifejtő gyógyszert (bizonyos depresszió ellenes készítmények, egyes pszichózis elleni szerek);
- Alkoholt fogyaszt;
- Allergia elleni gyógyszert (antihisztamint) használ;
- Acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert szed.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A kodeint a májban egy enzim alakítja át morfinná. A morfin az az anyag, ami a kodein hatását létrehozza. Néhány embernél módosult ez az enzim, ami eltérő módon hathat az emberekre. Bizonyos embereknél nem képződik vagy nagyon kis mennyiségben képződik morfin, és ez nem biztosít kellő köhögéscsillapítást. Más embereknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos mellékhatások, mert nagy mennyiségű morfin keletkezik. Ha a következő mellékhatásokból bármelyiket észleli, akkor hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal forduljon orvoshoz: lassú vagy felületes légzés, zavartság, aluszékonyság, szűk pupillák, hányinger vagy hányás, székrekedés, étvágytalanság.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség első harmadában csak az előny/kockázat szigorú mérlegelésével adható.
A terhesség második felében adása kerülendő.
Ne szedjen Coderit N 20 mg/20 mg tablettát amíg szoptat. A kodein és a morfin átjut az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket (szédülést, álmosságot okozhat), ezért alkalmazása során orvosa dönti el, hogy a fenti tevékenységek végezhetőek-e.
A Coderit N 20 mg/20 mg tabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Tejcukor érzékenység esetén figyelembe kell venni, hogy a készítmény 68 mg laktóz-monohidrátot (tejcukor) is tartalmaz tablettánként.
3. Hogyan kell alkalmazni a Coderit N 20 mg/20 mg tablettát?

A Coderit N 20 mg/20 mg tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény szokásos adagja:
- felnőtteknek napi 3x1-2 tabletta;
- gyermekeknek és serdülőknek 15-18 éves kor között: 3x1 tabletta.
Alkalmazásának, illetve hatásának tartama alatt szeszes italt fogyasztani tilos!

Ha az előírtnál több Coderit N 20 mg/20 mg tablettát vett be
Azonnal értesítse orvosát, vagy jelentkezzen a kórház sürgősségi osztályán!
A túladagolás tünetei: aluszékonyság, bőrvörösség, szűk pupillák, hányás, viszketés, mozgászavar, bőrduzzanat, keringési-, légzési zavarok, kóma.
Ha elfelejtette bevenni a Coderit N 20 m/20 mg tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, hanem folytassa a gyógyszer szedését a következő esedékes időpontban, a szokásos adagban.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint gyógyszer, így a Coderit N 20 mg/20 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások az alább feltüntetett gyakoriságokkal fordulhatnak elő:
Nem gyakori (1000 betegből 1-10 közötti esetben fordulhat elő): bőrpír, kiütés
Ritka (10 000 betegből 1-10 közötti esetben fordulhat elő): vérnyomásesés, szívdobogásérzés, vérkép rendellenességek, fejfájás, szédülés, aluszékonyság, hányinger, székrekedés, májkárosodás
Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetben fordulhat elő): szapora szívverés, nyugtalanság, álmatlanság, remegés, légzészavar, hasnyálmirigy-gyulladás, vesefunkció romlása, szisztémás túlérzékenységi reakció (asztma, szénanátha, orrnyálkahártya-duzzanat).
Nem ismert gyakoriságú mellékhatás: Opioid toxicitás. Általános tünetei közé tartozik a zavartság, aluszékonyság, felületes légzés, szűk pupillák, hányinger, hányás, székrekedés és étvágytalanság. Súlyos esetekben előfordulhat életet veszélyeztető, nagyon ritkán halálos keringési és légzési elégtelenség.
A gyógyszer szedése hozzászokáshoz vezethet.
Hosszantartó adagolás megszakítása után elvonási tünetek (izgatottság, álmatlanság) léphetnek fel.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Coderit N 20 mg/20 mg tablettát tárolni?

Legfeljebb 30 °C-on, száraz helyen, fénytől védve tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Coderit N 20 mg/20 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Coderit N 20 mg/20 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyagai: 20,0 mg kodein-hidroklorid-dihidrát, 20,0 mg efedrin-hidroklorid tablettánként.
- Egyéb összetevők: sztearinsav, zselatin, talkum, burgonyakeményítő, laktóz-monohidrát (68 mg).
Milyen a Coderit N 20 mg/20 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér színű, korong alakú, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású
"CODER N" jelzéssel ellátott tabletta.
20 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 20x Törzskönyvi szám: OGYI-T-3830/01
CODERIT N 20 mg/20 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: PharmaSwiss Ceská
  • Hatóanyag: codeine hydrochloride, ephedrine hydrochloride
  • ATC: Kombinációk
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1712 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: