CHENODEOXYCHOLIC ACID LEADIANT 250 mg kemény kapszula

CHENODEOXYCHOLIC ACID LEADIANT 250 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Chenodeoxycholic acid Leadiant, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Chenodeoxycholic acid Leadiant kapszula a kenodezoxikólsav nevű hatóanyagot tartalmazza. Ezt az anyagot a máj természetes módon a koleszterinből állítja elő. A kenodezoxikólsav az epe részét képezi, amely a táplálékban található zsírok és vitaminok emésztését elősegítő folyadék. A ritka betegségként ismert cerebrotendinózus xantomatózisban (CTX) szenvedő betegek nem képesek a kenodezoxikólsav termelésére, így a különböző testrészeken zsírlerakódás következik be. Ez károsíthatja az érintett területeket.

A Chenodeoxycholic acid Leadiant kapszula a kenodezoxikólsav pótlása révén kezeli a CTX-et, és így megakadályozható a zsírlerakódás.

A Chenodeoxycholic acid Leadiant kapszula egy hónapos kortól alkalmazható, és a CTX-ben szenvedő betegek életük hátralévő részében kezelésre szorulnak.


2. Tudnivalók a Chenodeoxycholic acid Leadiant szedése előtt

Ne szedje a Chenodeoxycholic acid Leadiant

- ha allergiás a kenodezoxikólsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Chenodeoxycholic acid Leadiant csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. A kezelés alatt kezelőorvosa vér- és vizeletvizsgálatokat fog végezni, hogy lássa, az Ön szervezete hogyan reagál erre a gyógyszerre, és szükség esetén módosítja a gyógyszer adagolását. Gyakoribb vizsgálatokra lehet szükség, ha Ön gyorsan nő, ha beteg (ha például májbetegsége van) vagy ha Ön terhes. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt, ha a Chenodeoxycholic acid Leadiant val történő kezelést valamilyen okból le kell állítani.

Csecsemők (1 hónapos kor alatt)

A Chenodeoxycholic acid Leadiant biztonságosságát és hatásosságát egy hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében nem vizsgálták.

Egyéb gyógyszerek és a Chenodeoxycholic acid Leadiant
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az alábbi gyógyszerek befolyásolhatják a Chenodeoxycholic acid Leadiant szintjét:
- ciklosporin és szirolimusz (az immunrendszer elnyomására alkalmazott gyógyszerek)
- fenobarbitál (az epilepszia kezelésében alkalmazott gyógyszer)
Ha kezelőorvosa szükségesnek ítéli a ciklosporin, a szirolimusz, illetve a fenobarbitál szedését, gondosan figyelemmel fogja kísérni a vér- és vizeletvizsgálatok eredményeit, és szükség esetén beállítja a Chenodeoxycholic acid Leadiant adagját.

A szájon át szedett fogamzásgátlók befolyásolhatják a Chenodeoxycholic acid Leadiant hatásmechanizmusát, így csökkentve annak hatásosságát. Szájon át alkalmazható fogamzásgátlókat nem ajánlott szedni a Chenodeoxycholic acid Leadiant szedése alatt. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát az alkalmas fogamzásgátlási módszereket illetően.

Az alábbi gyógyszerek csökkenthetik a Chenodeoxycholic acid Leadiant hatását:
- kolesztiramin, kolesztipol (úgynevezett epesavmegkötők)
- a gyomorégés kezelésében alkalmazott, alumínium-hidroxidot és/vagy szmektitet (alumínium-oxid) tartalmazó (savlekötő) gyógyszerek
Ha szükséges a kolesztiramin szedése, a Chenodeoxycholic acid Leadiant egy órával a kolesztiramin bevétele előtt vagy 4-6 órával annak bevétele után szabad bevenni.
A kolesztipolt vagy a gyomorégésre szedett gyógyszereket 2 órával a Chenodeoxycholic acid Leadiant bevétele előtt vagy után vegye be.

Beszéljen kezelőorvosával, ha a felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi.

Terhesség
A Chenodeoxycholic acid Leadiant szedése a terhesség ideje alatt nem javasolt. Fennállhatnak a magzatot érintő kockázatok. Ha úgy gondolja, hogy terhes lehet, vagy ha gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Szoptatás
Nem ismert, hogy a Chenodeoxycholic acid Leadiant kiválasztódik-e a humán anyatejbe. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat, vagy szoptatni tervez. Kezelőorvosa segít eldönteni, hogy abbahagyja-e a szoptatást vagy abbahagyja a Chenodeoxycholic acid Leadiant szedését, figyelembe véve a szoptatás előnyét a csecsemőre nézve és a Chenodeoxycholic acid Leadiant előnyét az anyára nézve.

Fogamzásgátlás nőknél
A fogamzóképes nőknek a Chenodeoxycholic acid Leadiant szedése során hatékony fogamzásgátlási módszert kell alkalmazniuk. Szájon át alkamzahtó fogamzásgátlók alkalmazása nem ajánlott (lásd Egyéb gyógyszerek és a Chenodeoxycholic acid Leadiant). Kérje ki kezelőorvosa tanácsát az alkalmas fogamzásgátlási módszereket illetően.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Chenodeoxycholic acid Leadiant várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.


3. Hogyan kell szedni a Chenodeoxycholic acid Leadiant et?


A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.

Felnőttek számára a gyógyszer szokásos kezdőadagja napi háromszor egy 250 mg-os kapszula. A gyógyszer maximális adagja napi négyszer egy 250 mg-os kapszula. A kapszulákat egészben, vízzel kell lenyelni, minden nap megközelítőleg ugyanabban az időpontban. A kapszulák étkezéskor, illetve étkezéstől függetlenül is bevehetők. Orvosa az adag növelése mellett dönthet attól függően, hogy az Ön szervezete hogyan reagál a kezelésre. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja arról, hány kapszulára van szüksége, és azokat mikor kell bevennie.

Alkalmazása (1 hónapostól 18 évesig terjedő életkorú) gyermekeknél és serdülőknél
Csecsemőknél, gyermekeknél és serdülőknél az adagot a testtömeg alapján kell számítani. A kezdőadag testtömegkilogrammra számolva napi 5 mg. A gyógyszer maximális adagja gyermekeknél, testtömegkilogrammra számolva napi 15 mg. A kezelőorvos dönti el, hogy gyermeke mikor és hányszor kapja az adott adag(oka)t a teljes napi adag eléréséhez. Kezelőorvosa az adag módosítása mellett dönthet attól függően, hogy gyermeke szervezete hogyan reagál a kezelésre.

A kapszula lenyelésére képtelen csecsemők és gyermekek esetén és/vagy akiknek 250 mg alatti adagban kell szedniük a gyógyszert, a kapszula szétnyitható, és a tartalma 8,4%-os nátrium- hidrogénkarbonát-oldattal elegyíthető. A hatóanyagot - és nem a kapszula teljes tartalmát - feloldják a nátrium-bikarbonát-oldatban, és így keverék formájában jelenik meg. A keveréket a gyógyszerésze elkészítheti és biztosíthatja az Ön számára. A keveréket üvegben kell tárolni, és legfeljebb 7 napig felhasználható. A keverék hűtőszekrényben nem tárolható és nem fagyasztható. Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tájékoztatni fogja arról, hogy gyermeke mennyit és milyen gyakran vegyen be a keverékből. A keverék nátriumot tartalmaz. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön kontrollált nátrium diétát tart.

Ha az előírtnál több Chenodeoxycholic acid Leadiant vett be
A Chenodeoxycholic acid Leadiant valószínűleg nem fog súlyos mellékhatásokat okozni, de ha Ön vagy gyermeke nagyobb adagot vett be az előírtnál, forduljon kezelőorvosához.

Ha elfelejtette bevenni a Chenodeoxycholic acid Leadiant
Hagyja ki a kimaradt adagot, és vegye be a következő adagot, amikor egyébként is bevenné. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Chenodeoxycholic acid Leadiant szedését
Ez a gyógyszer hosszú távú kezelésre szolgál. Ne hagyja abba a Chenodeoxycholic acid Leadiant szedését, míg nem beszélt kezelőorvosával. Ha abbahagyja a gyógyszer szedését, tünetei súlyosbodhatnak.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem megállapítható) gyakoriságú mellékhatások:
- székrekedés
- májproblémák

Mellékhatások bejelentése


Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Chenodeoxycholic acid Leadiant tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékfólián feltüntetett lejárati idő ("EXP") után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Chenodeoxycholic acid Leadiant?

- A készítmény hatóanyaga a kenodezoxikólsav. Minden kapszula 250 mg kenodezoxikólsavat tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
A kapszula tartalma: kukoricakeményítő, magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium- dioxid
Kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E 171), kinolinsárga (E 104), eritrozin (E 127)

Milyen a Chenodeoxycholic acid Leadiant külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
A Chenodeoxycholic acid Leadiant 0-ás méretű kemény kapszula formájában kapható, amely 21,7 mm hosszú. A kapszulák alsó része sárga, felső része narancssárga, és fehér, préselt port tartalmaznak.

A Chenodeoxycholic acid Leadiant 100 kemény kapszulát tartalmazó buborékfólia csomagolásban kapható.
Kiszerelés: 100x buborékfóliában Törzskönyvi szám: EU/1/16/1110/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Leadiant
  • Hatóanyag: chenodeoxycholic acid
  • ATC: Chenodeoxycholsav
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)