Gyógyszerkereső

CEFAZOLIN SANDOZ 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

Kiszerelés: 50x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6668/02

CEFAZOLIN SANDOZ 1 g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sandoz GmbH

Hatóanyag: cefazolin

ATC: Cefazolin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Ajánlott fogyasztói ár: 17044 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, a termék ára függ az orvosi rendelvényen szereplő kedvezmény jogcímétől.

Fogyasztói ár: 17044 Ft *

Normatív támogatott ár: 17044 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

anthrax, baktériumok

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Cefazolin Sandoz, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Cefazolin Sandoz hatóanyaga, a cefazolin egy félszintetikus cefalosporin, ami antibiotikum. A többi béta-laktám-típusú antibiotikumhoz hasonlóan a baktériumölő hatását a sejtfalszintézis gátlása révén fejti ki.
A készítmény a következő cefazolin-érzékeny kórokozók által okozott fertőzésekben javallt:
- alsó légúti fertőzések:
- krónikus hörghurut (bronchitis) akut bakteriális súlyosbodása
- tüdőgyulladás
- húgyúti fertőzések: akut vesemedence- és vesegyulladás
- bőr- és lágyrész fertőzések
- szívbelhártya-gyulladás
- vérmérgezés (szepszis)
- Operáció előtti és utáni (perioperatív) megelőzés: a cefazolin operáció előtti és utáni alkalmazása csökkentheti az operáció utáni fertőzések előfordulásának gyakoriságát kontaminált vagy potenciálisan kontaminált műtétek esetén.
- A cefazolin parenterális kezelést igénylő esetekben alkalmazandó.
- Figyelembe kell venni az antibakteriális szerek alkalmazására vonatkozó hivatalos irányelveket, protokollokat, módszertani ajánlásokat.
- Lehetőség szerint vizsgálni kell a kórokozó érzékenységét, de a kezelést az ilyen irányú vizsgálatok eredményeinek rendelkezésre állása előtt is meg lehet kezdeni.
- Tudnivalók a Cefazolin Sandoz alkalmazása előtt

- Nem alkalmazható Önnél a Cefazolin Sandoz, ha
- allergiás a cefazolinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- Önnél bármikor súlyos allergiás reakció alakult ki penicillinre vagy más hasonló antibiotikumra.
- Amennyiben úgy gondolja, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, forduljon kezelőorvosához, és kérje a tanácsát!
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Cefazolin Sandoz alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha
- allergiára való hajlama, tüdőasztmája vagy szénanáthája van;
- korábban túlérzékenységi reakciója volt más béta-laktám antibiotikumra (penicillinek vagy cefalosporinok);
- veseműködési zavarban szenved. Az adagolást kezelőorvosa fogja meghatározni.
- Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha
- allergiás reakciók (viszketés, borzongás, csalánkiütés, légszomj, mellkasi szorító érzés, valamint hasmenés, illetve hasfájás) alakulnak ki Önnél;
- súlyos, elhúzódó hasmenést tapasztal, mert ezek a tünetek felvetik az antibiotikummal történő kezeléshez társuló álhártyás vastagbélgyulladás (pszeudomembranózus kolitisz) gyanúját.
- Lidokainban feloldott injekció nem adható intravénásan.
- A gyógyszert tilos a gerincvelőt körülvevő térbe injekciózni (intratekálisan alkalmazni), mivel ilyen esetekben a központi idegrendszer súlyos mérgezéséről (többek között görcsrohamokról) számoltak be.
- Kivételes esetekben a cefazolin-kezelés során előfordulhatnak véralvadási zavarok. Azok a betegek fokozottan veszélyeztetettek, akiknél fennállnak K-vitamin-hiányt okozó, illetve a véralvadást befolyásoló rizikótényezők (mesterséges táplálás, étrendbeli hiányosságok, beszűkült vese- vagy májműködés, vérlemezkeszám-csökkenés). Egyes vérzéseket okozó vagy súlyosbító betegségek egyidejű fennállása esetén (pl. öröklődő vérzékenység (hemofília), gyomor- és nyombélfekély) is felléphet a véralvadás zavara. Ilyen esetekben a kezelőorvosa megteszi a szükséges intézkedéseket.
- A cefazolin adása nem javallt koraszülötteknek és 1 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek, mivel ezen betegcsoportra vonatkozó adatok nem állnak rendelkezésre, és nem bizonyított a készítmény biztonságossága.
- A cefazolin tartós alkalmazása felülfertőzések kialakulásához vezethet. Kezelőorvosa ezt szoros megfigyelés alatt tartja, és szükség esetén megfelelő kezelést biztosít az Ön számára.

- Egyéb gyógyszerek és a Cefazolin Sandoz
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Ez azért fontos, mert a Cefazolin Sandoz befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Ugyanígy, egyéb gyógyszerek is hatással lehetnek a Cefazolin Sandozra.
- Különösen fontos a kezelőorvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember tájékoztatása, ha az alábbi gyógyszereket szedi:
- bizonyos típusú antibiotikumok, amelyek a baktériumok fejlődését, szaporodását gátolják (pl. tetraciklinek, szulfonamidok, eritromicin, klóramfenikol)
- K1-vitamin
- probenecid hatóanyagú gyógyszer (köszvényellenes szer)
- véralvadásgátlók (ún. antikoagulánsok)
- potenciálisan vesekárosító szerek: bizonyos antibiotikumok (pl. aminoglikozidok, kolisztin, polimixin B), jódozott kontrasztanyagok, organoplatinok, nagy dózisú metotrexát, egyes antivirális gyógyszerek (pl. ciklovirek, foszkarnet), pentamidin, ciklosporin, takrolimusz és vízhajtók (pl. furoszemid)

- Arról is tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha vizeletcukor- vagy vérvizsgálatot végeznek Önnél.

- Termékenység, terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Cefazolin Sandoz terhesség és szoptatás idején történő alkalmazásról a kezelőorvos dönt.
- A cefazolin terhesség alatti alkalmazása lehetőleg kerülendő, kivéve, ha ez egyértelműen szükséges.
- A cefazolin nagyon kis koncentrációkban jut be az anyatejbe, ezért terápiás dózisok mellett nem várható magzatra gyakorolt hatás. Amennyiben a csecsemőnél a szoptatás alatt hasmenés vagy Candida fertőzés jelentkezik, az anyának abba kell hagynia a szoptatást, vagy le kell állítani nála a cefazolin alkalmazását.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Nem figyeltek meg a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatásokat. Mellékhatások azonban előfordulhatnak (lásd még 4. pont), amelyek befolyásolhatják a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
- A Cefazolin Sandoz nátriumot tartalmaz
- Minden 1 g-os injekciós üveg megközelítőleg 2,1 mmol (48 mg) nátriumot tartalmaz, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
- Hogyan kell alkalmazni a Cefazolin Sandozt?

- A Cefazolin Sandozt kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja beadni Önnek az alább felsorolt módszerek egyikével:
- izomba adott injekcióként (pl. a kar valamelyik izmába)
- visszérbe (vénába) adott lassú injekcióként. Ez 3-5 percet vehet igénybe.
- visszérbe (vénába) felvezetett kis csövön keresztül. Ezt "intravénás infúziónak" nevezik.
- A Cefazolin Sandoz adagját és a kezelés időtartamát kezelőorvosa határozza meg az Ön életkora, testtömege, a fertőzés súlyossága és a veseműködés állapota alapján. Kezelőorvosa ezt részletesen elmagyarázza Önnek.
- Felnőttek és idősek
- Fertőzésekben az adag naponta 1 g és 6 g között változhat (két, három vagy négy egyenlő adagra elosztva) a fertőzés súlyosságától függően.
- Ha műtétet fognak végrehajtani Önnél, 1-2 g-os adagot kaphat az operáció kezdete előtt 30-60 perccel.
- Hosszabb műtétek alatt további 500 mg és 1 g közötti mennyiséget kaphat. A Cefazolin Sandoz-kezelés a fertőzések kockázatának megelőzése érdekében az operáció után még 24 órán (szívműtétek esetén akár 48 órán) keresztül folytatódhat.
- Alkalmazása gyermekeknél és csecsemőknél (1 hónapos és idősebb korban)
- Az adagot a kezelőorvos számítja ki a testtömeg alapján. Gyermekeknél a napi adag testtömeg-kilogrammonként 25 mg és 50 mg közötti, három vagy négy egyenlő adagra elosztva. Az adag a fertőzés súlyosságától függően testtömeg-kilogrammonként 100 mg-ra emelhető.
- Vesebetegségben szenvedő felnőttek és gyermekek
- Ha Ön vagy a gyermek vesebetegségben szenved, kezelőorvosa kisebb adagot írhat elő. Vérvizsgálatok is szükségessé válhatnak annak ellenőrzésére, hogy a megfelelő adagot kapja-e.
- Ha az előírtnál több Cefazolin Sandozt kapott
- Ha úgy gondolja, hogy túl sok Cefazolin Sandozt kapott, erről tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

- Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

- Súlyos mellékhatások
- Ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél, azonnal forduljon orvoshoz.

- Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Súlyos, lázzal járó gyorsan kialakuló bőrkiütés, bőrpírral, hólyagosodással, fekélyekkel (Stevens-Johnson szindróma), illetve súlyos bőrkiütés bőrpírral, a bőr hámlása és duzzanata úgy, mint égési sérüléskor (toxikus epidermális nekrolízis), amit esetleg a szájüreg hólyagosodása is kísér.

- Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Súlyos allergiás reakció, anafilaxiás sokk (a légutak beszűkülésével járó gégeduzzanat, szapora szívverés, légszomj, vérnyomásesés, nyelvduzzanat, a nemi szervek vagy a végbél körüli viszketés, az arc vizenyős duzzanata), ami azonnali intenzív ellátást igényel.
- Amennyiben cefazolin-kezelés alatt vagy után súlyos, véres-nyálkás, sokáig fennálló hasmenés alakul ki, orvoshoz kell fordulni, mivel ez egy súlyos, azonnali ellátást igénylő betegség (álhártyás vastagbélgyulladás) tünete lehet. Ilyen esetben ne vegyen be bélmozgást gátló gyógyszereket!
- Egyéb lehetséges mellékhatások
- Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- bőrkiütés
- hányinger, hányás
- hasmenés
- injekció helyének bekeményedése, fájdalma
- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a száj élesztőgomba fertőzése
- láz
- görcsrohamok
- visszérgyulladás és gyulladással járó vérrögképződés
- bőrvörösség, bőrviszketés, ízületi fájdalom, kiterjedt bőrkiütés, csalánkiütés
- Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hüvelyi viszketés vagy hüvelyfolyás (a hüvely élesztőgomba fertőzése)
- a cefazolinnal szemben ellenálló kórokozók elszaporodása
- orrfolyás, orrdugulás
- a vér alakos elemei (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) számának átmeneti változása
- a vércukor koncentrációjának emelkedése vagy csökkenése
- szédülés
- mellhártya folyadékgyülem, nehézlégzés vagy légzési elégtelenség
- köhögés
- étvágytalanság
- az aszpartát-aminotranszferáz (ASAT/SGOT), az alanin-aminotranszferáz (ALAT/SGPT) vagy az alkalikus foszfatáz, a gamma-glutamil-transzferáz, a bilirubin és/vagy a laktát-dehidrogenáz átmeneti emelkedése, átmeneti májgyulladás és epepangásos sárgaság
- vesekárosodás, vesegyulladás, nem meghatározott vesebántalom, fehérjevizelés, a vér karbamid-nitrogén (BUN) szintjének átmeneti emelkedése és veseműködési rendellenesség, általában azoknál a betegeknél, akik egyéb, potenciálisan vesekárosító hatású gyógyszereket is kapnak
- általános rosszullét, kimerültség
- mellkasi fájdalom
- Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- véralvadási zavarok a vérplazmában és ennek következtében vérzések
- Ezen tünetek szempontjából elsősorban azok a betegek veszélyeztetettek, akik K-vitamin-hiányban szenvednek, akiknél véralvadási zavarokat okozó állapotok állnak fenn (mesterséges táplálás, étrendbeli hiányosságok, beszűkült vese- vagy májműködés, a vérlemezkeszám csökkenése), illetve vérzéseket okozó vagy súlyosbító betegségekben szenvednek (pl. vérzékenység, gyomor- vagy nyombélfekély).
- A nemi szervek vagy a végbél körüli viszketés
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Cefazolin Sandozt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Feloldást követő tárolási feltételek:
Az elkészített oldatot azonnal fel kell használni.
Az elkészített oldat fizikai és kémiai stabilitása 25 °C-on 24 órán át igazolt.
Mikrobiológia szempontból az elkészített oldatot azonnal fel kell használni.
Amennyiben nem használják fel azonnal, a felhasználásig eltelt idő és a tárolási körülmények a felhasználó felelőssége, amely általános esetben 2 °C-8 °C közötti hőmérsékleten tárolva nem haladhatja meg a 24 órát.
Alacsony hőmérsékleten (2 °C-8 °C) történő tárolás közben az oldatban kristályok képződhetnek, amely folyamat szobahőmérsékleten visszafordítható. Alkalmazás előtt várja meg, amíg a hűtőszekrényből kivett oldatban a kristályok teljesen feloldódnak. Kizárólag tiszta, részecskéktől mentes oldat alkalmazható.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Cefazolin Sandoz?

1 g cefazolin (1,048 g cefazolin-nátrium formájában) injekciós üvegenként.
Segédanyagokat nem tartalmaz.
Milyen a Cefazolin Sandoz külleme, és
mit tartalmaz a csomagolás?
Por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz: fehér vagy halványsárga színű steril por.
1,048 g por színtelen, átlátszó, lepattintható műanyag védőlappal, rolnizott alumínium kupakkal és halogenizált izobutén-izopropén gumidugóval lezárt, színtelen, III-as típusú injekciós üvegbe töltve.
50 db injekciós üveg dobozban (kórházi csomagolás).

Kapcsolódó betegségek ( felnőttkori fertőző betegségek, vese és húgyutak betegségei, tüdő- és légúti megbetegedések, fül-orr-gégészeti betegségek, bőr- és nemi betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár