CIPROBAY 500 mg filmtabletta

CIPROBAY 500 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A CIPROBAY FILMTABLETTA, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Ciprobay filmtabletta a fluorokinolonoknak nevezett csoportba tartozó antibiotikum. A készítmény hatóanyaga a ciprofloxacin. A ciprofloxacin a fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását. Kizárólag bizonyos baktériumtörzsekre hatásos.
Felnőttek
A Ciprobay felnőttek esetében a következő bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható:
- légúti fertőzések
- hosszan tartó vagy kiújuló fül- vagy arcüregfertőzések
- húgyúti fertőzések
- férfi és női nemi szervek fertőzései
- gyomor-bélrendszeri fertőzések és hasüregi fertőzések
- bőr- és lágyrészfertőzések
- csont- és ízületi fertőzések
- Neisseria meningitidis baktérium okozta fertőzések megelőzésére
- a lépfene kórokozójának belégzése
A ciprofloxacin olyan betegek kezelésére alkalmazható, akiknek alacsony a fehérvérsejtszáma (neutropénia) és lázasak, amit valószínűsíthetően baktérium-fertőzés okoz.
Amennyiben súlyos, vagy egyszerre többféle kórokozó által előidézett fertőzésben szenved, akkor lehet, hogy a Ciprobay filmtablettával együtt adva további antibiotikumokkal is fogják Önt kezelni.
Gyermekek és serdülőkorúak
Gyermekek és serdülők esetében a Ciprobay filmtabletta - szakorvosi felügyelet mellett - a következő bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható:
- cisztás fibrózisban szenvedő gyermekek és serdülők tüdő- és hörgő fertőzései
- szövődményes húgyúti fertőzések, beleértve a vesét is érintő fertőzéseket (pielonefritisz)
- a lépfene kórokozójának belégzése
A Ciprobay filmtabletta a gyermekek és serdülőkorúak egyéb specifikus súlyos fertőzéseinek kezelésére is alkalmazható, amennyiben a kezelőorvos azt szükségesnek tartja.
2. TUDNIVALÓK A CIPROBAY FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Ciprobay filmtablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra, illetve egyéb kinolon készítményekre, vagy a Ciprobay egyéb összetevőjére (lásd 6. pont)
- ha tizanidint szed (lásd 2. pont: A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek)
A Ciprobay filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Mielőtt elkezdené szedni a Ciprobay filmtablettát
Tájékoztassa kezelőorvosát:
- ha Önnek volt már veseproblémája, mert ez esetben lehet, hogy a kezelést módosítani kell
- ha Ön epilepsziában vagy egyéb idegrendszeri betegségben szenved
- ha korábbi antibiotikum-kezelés, például Ciprobay készítménnyel végzett kezelés alatt Önnél ínproblémák jelentkeztek
- ha Ön az izomgyengeséggel járó betegségek egyik formájában (miaszténia gráviszban) szenved
- ha Önnek szívproblémái vannak. A ciprofloxacin alkalmazása során elővigyázatosság szükséges, amennyiben Ön hosszú QT-szakasszal született vagy előfordult már a családjában QT-szakasz meghosszabbodás (EKG vizsgálattal látható, amely a szívműködés elektromos felvétele); a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (különösen alacsony a kálium- vagy magnézium vérszint esetén); ha erősen lelassult a szívverése (más néven bradikardia); gyenge a szíve (szívelégtelenség); ha korábban szívrohama volt (miokardiális infarktus); ha Ön nő vagy időskorú vagy ha Ön egyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek).
Bizonyos nemi szervi fertőzésekre kezelőorvosa felírhat a ciprofloxacin mellé más antibiotikumot is. Amennyiben 3 napon belül tünetei nem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát.
A Ciprobay filmtabletta szedése során
Haladéktalanul tájékoztassa orvosát, ha a Ciprobay szedése alatt az alábbiak közül bármelyik tünetet észleli: Kezelőorvosa eldönti, hogy abba kell-e hagynia a Ciprobay készítmény szedését.
- Súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakció (anafilaxiás reakció/sokk, angioödéma). Kismértékben már az első adag bevételekor is fennáll a súlyos allergiás reakció kialakulásának esélye, amely a következő tünetekkel jár: mellkasi szorító érzés, szédülés, hányinger vagy ájulás előtti érzés, illetve felálláskor jelentkező szédülés. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprobay szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Alkalmanként az ízületek fájdalma és duzzanata, valamint íngyulladás alakulhat ki, különösen ha Ön időskorú, és kortikoszteroidokkal is kezelik. Íngyulladás és ínszakadás előfordulhat már a kezelés első 48 órájában és a ciprofloxacin-kezelés befejezése után hónapokkal is. Bármilyen fájdalom vagy gyulladás első jelére hagyja abba a Ciprobay szedését, és pihentesse a fájdalmas területet. Kerülje a szükségtelen testmozgást, mivel ez növelheti az ínszakadás kockázatát.
- Amennyiben Ön epilepsziában vagy olyan egyéb ideggyógyászati betegségben szenved, mint például az agy vérellátási zavara vagy a szélütés, akkor Önnél a Ciprobay szedésekor idegrendszeri mellékhatások jelentkezhetnek. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprobay szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- A Ciprobay első adagjának alkalmazásakor Önnél pszichiátriai reakciók léphetnek fel. Ha Ön depresszióban vagy pszichózisban szenved, tünetei súlyosbodhatnak a Ciprobay filmtablettával végzett kezelés alatt. Ritka esetben a depresszió vagy pszichózis öngyilkossági gondolatokhoz, öngyilkossági kísérlethez vagy befejezett öngyilkossághoz vezethet. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprobay szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- Tapasztalhat olyan neuropátiás tüneteket, mint a fájdalom, az égő érzés, a bizsergés, a zsibbadás és/vagy a gyengeség. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprobay szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- Hasmenés alakulhat ki antibiotikumok, így a Ciprobay szedése során is, sőt, több héttel a kezelés abbahagyása után is jelentkezhet. Amennyiben a hasmenése súlyossá vagy tartóssá válik, vagy azt tapasztalja, hogy az Ön széklete vért vagy nyákot tartalmaz, azonnal hagyja abba a Ciprobay szedését, mivel ez az állapot életveszélyes is lehet. Ne szedjen a bélmozgásokat leállító vagy lelassító gyógyszereket, és forduljon kezelőorvosához.
- Ha Önnek vér- vagy vizeletmintát kell adnia, szóljon kezelőorvosának vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy a Ciprobay készítményt szedi.
- Ha Önnek veseproblémái vannak, tájékoztassa kezelőorvosát, mert ez esetben lehet, hogy gyógyszeradagját módosítani kell.
- A Ciprobay májkárosodást okozhat. Ha Ön olyan tüneteket észlel, mint például étvágytalanság, sárgaság, sötét vizelet, viszketés, érzékenység a gyomor területén, hagyja abba a Ciprobay szedését, és azonnal forduljon a kezelőorvosához.
- A Ciprobay Önnél a fehérvérsejtszám csökkenését és fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállóképességet okozhat. Ha Ön lázzal és súlyos állapotromlással, vagy lázzal és helyi fertőzés tüneteivel járó fertőzést (például torokfájás, garat vagy szájgyulladás, húgyúti problémák) tapasztal, azonnal keresse fel a kezelőorvosát. Vért fognak venni Öntől a fehérvérsejtek számának ellenőrzése, és az esetleges súlyos fokú fehérvérsejtszám-csökkenés (agranulocitózis) kimutatása érdekében. Fontos, hogy tájékoztassa orvosát arról, hogy ezt a gyógyszert szedi.
- Tájékoztassa orvosát, ha Önnél vagy az Ön családjában előfordult glükóz-6-foszfát dehidrogenáz (G6PD) hiány, mert ebben az esetben a ciprofloxacin szedése során fennállhat a vérszegénység kockázata.
- Az Ön bőre érzékenyebbé válhat a napsütéssel vagy ultraibolya (UV) fénnyel szemben a Ciprobay szedése alatt. Kerülje az erős napfényt vagy mesterséges UV fényt, például a szoláriumozást.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ne szedje a Ciprobay filmtablettát tizanidinnel együtt, mivel ez olyan mellékhatásokat okozhat, mint például az alacsony vérnyomás és az álmosság (lásd 2. pont:"Ne szedje a Ciprobay filmtablettát").
A következő gyógyszerekről ismert, hogy a szervezetben kölcsönhatásba lépnek a Ciprobay készítménnyel. Ha a Ciprobay filmtablettát ezekkel a gyógyszerekkel együtt szedik, megváltoztathatja ezen gyógyszerek terápiás hatását. A mellékhatások kialakulásának valószínűségét is növelheti.
Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő gyógyszereket szedi:
- K-vitamin antagonisták (pl. warfarin) vagy egyéb véralvadásgátló gyógyszer (a vér hígítására szolgáló gyógyszerek)
- probenecid (köszvény kezelésére való gyógyszer)
- metotrexát (bizonyos típusú daganatos betegségekre, pikkelysömör és reumás izületi gyulladás kezelésére alkalmazható)
- teofillin (légzési problémákra való gyógyszer)
- tizanidin (izommerevség kezelésére szklerózis multiplexben használt gyógyszer)
- olanzapin (pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszer)
- klozapin (pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszer)
- ropinirol (Parkinson-betegségre való gyógyszer)
- fenitoin (az epilepszia kezelésére szolgál)
- metoklopramid (hányinger és hányás kezelésére használt gyógyszer)
- ciklosporin (bőrbetegségek, reumatoid artritisz és szervátültetés esetén használt gyógyszer)
- glibenklamid (cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer)
- más gyógyszerek, amelyek megváltoztathatják a szívritmusát: antiarritmiás gyógyszerek (pl. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid), bizonyos depresszió elleni szerek (triciklusos antidepresszánsok), egyes kórokozó elleni szerek (amelyek a makrolidok csoportjába tartoznak), egyes elmebetegségek kezelésére használt szerek (ún. antipszichotikumok.
A Ciprobay növelheti vérében az alábbi gyógyszerek szintjét:
- pentoxifillin (keringési betegségekre való gyógyszer)
- koffein
- duloxetin (depresszió, diabéteszes idegkárosodás vagy inkontinencia kezelésére használt gyógyszer)
- lidokain (szívbetegségek kezelésére vagy érzéstelenítésre használt gyógyszer)
- szildenafil (pl. erektilis diszfunkció kezelésére használt gyógyszer)
Néhány gyógyszer csökkenti a Ciprobay hatását. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő gyógyszereket szedi vagy szedni szeretné:
- savkötők
- omeprazol
- ásványi anyag-pótló készítmények
- szukralfát
- polimer foszfátkötők (például szevelamer)
- kalciumot, magnéziumot, alumíniumot vagy vasat tartalmazó gyógyszerek vagy ásványi anyag pótló készítmények
Amennyiben e készítmények szedése nélkülözhetetlen, akkor ezeket a Ciprobay bevételét megelőzően körülbelül két órával, vagy azt követően legalább 4 óra elteltével vegye be.
A Ciprobay egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Hacsak nem étkezés közben veszi be a Ciprobay filmtablettát, ne egyen vagy igyon semmilyen tejterméket (például tejet vagy joghurtot) vagy hozzáadott kálciumot tartalmazó italt a filmtabletták bevételekor, mivel ezek befolyásolhatják a hatóanyag felszívódását.
Terhesség és szoptatás
Amennyiben lehetséges, terhesség alatt kerülje a Ciprobay alkalmazását. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben terhességet tervez.
Ne szedje a Ciprobay filmtablettát, ha szoptat, mert a ciprofloxacin kiválasztódik az anyatejbe, és káros lehet a szoptatott csecsemő számára.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Ciprobay szedése során csökkenhet az éberség. Néhány idegrendszeri mellékhatás előfordulhat. Ezért mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne, feltétlenül tapasztalja ki, hogyan reagál szervezete a Ciprobay filmtablettára. Amennyiben kétsége van, beszéljen kezelőorvosával.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A CIPROBAY filmtablettát?
A kezelőorvosa fogja elmondani Önnek hogy pontosan mennyit, milyen gyakran, és mennyi ideig kell szednie a Ciprobay filmtablettából. Ez attól függ, hogy milyen típusú, és mennyire súlyos fertőzésben szenved.
Értesítse kezelőorvosát, amennyiben veseproblémái vannak, mert szükségessé válhat a dózis módosítása.
A kezelés általában 5-21 napig tart, de súlyosabb fertőzések esetén hosszabb időt is igénybe vehet.
A tablettákat mindig pontosan az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, ha nem biztos benne, hogy hány darab Ciprobay filmtablettát, és hogyan kell szednie.
a A tablettát bőséges folyadékkal kell bevenni. Ne rágja össze a tablettákat, mert rossz ízűek.
b Próbálja meg a tablettákat minden nap lehetőleg nagyjából ugyanabban az időben bevenni.
c A tabletták bevehetők étkezés közben vagy az étkezésektől függetlenül is. Az étkezéssel bevitt kalcium nem befolyásolja jelentős mértékben a felszívódást.
Ne vegye be azonban a Ciprobay filmtablettát tejtermékekkel, például tejjel vagy joghurttal, vagy hozzáadott ásványianyagokat tartalmazó gyümölcslevekkel (például hozzáadott kalciumot tartalmazó narancslével).
Ne feledje, hogy a Ciprobay szedése során bőséges folyadékfogyasztás szükséges.
Ha az előírtnál több Ciprobay filmtablettát vett be
Ha az előírt adagnál többet vett be, azonnal kérjen orvosi segítséget. Amennyiben lehetséges, vigye magával a tablettákat vagy a dobozt, hogy meg tudja mutatni az orvosnak.
Ha elfelejtette bevenni a Ciprobay filmtablettát
Amint lehet, vegye be a normál adagot, majd folytassa a gyógyszer szedését előírás szerint. Ha azonban már rövidesen esedékes a következő adag bevétele, ne vegye be a kihagyott adagot, és a megszokott módon szedje tovább a gyógyszert. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Feltétlenül szedje a kúra végéig a gyógyszert.
Ha idő előtt abbahagyja a Ciprobay filmtabletta szedését
Fontos, hogy befejezze a kúrát még akkor is, ha pár nap után jobban érzi magát. Ha túl hamar hagyja abba a gyógyszer szedését, akkor előfordulhat, hogy fertőzése nem gyógyul meg teljesen, és a fertőzés tünetei kiújulhatnak vagy súlyosbodhatnak. Rezisztencia is kialakulhat az antibiotikummal szemben.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Ciprobay filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
Gyakori mellékhatások (100 emberből várhatóan 1-10 tapasztalja):
- hányinger, hasmenés
- ízületi fájdalmak gyermekek esetén
Nem gyakori mellékhatások (1000 emberből várhatóan 1-10 tapasztalja):
- gombás felülfertőződés
- a fehérvérsejtek egyik típusának, az úgynevezett eozinofil granulociták számának megemelkedése
- étvágytalanság
- hiperaktivitás vagy izgatottság
- fejfájás, szédülés, alvási problémák vagy ízérzészavar
- hányás, hasi fájdalom, emésztési problémák, például gyomorbántalom (emésztési zavar/gyomorégés), bélgázképződés
- bizonyos anyagok (a transzaminázok és/vagy bilirubin) szintjének megemelkedése a vérben
- bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés
- ízületi fájdalmak felnőttek esetén
- nem megfelelő veseműködés
- izom- és csontfájdalom, rossz közérzet (gyengeség) vagy láz
- a vérben az alkalikus-foszfatáz (egy kémiai anyag a vérben) szintjének megemelkedése
Ritka mellékhatások (10 000 emberből várhatóan 1-10 tapasztalja):
- a bél antibiotikumok alkalmazásához társuló gyulladása (kolitisz) (nagyon ritka esetekben halálos lehet) (lásd 2. pont "A Ciprobay filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")
- változások a vérképben a vérsejtek számában (leukopénia, leukocitózis, neutropénia, vérszegénység), a véralvadási faktorok (vérlemezkék) megnövekedett vagy csökkent mennyisége
- allergiás reakció, vizenyő (ödéma) vagy a bőr és a nyálkahártyák gyorsan kialakuló vizenyős duzzanata (angioödéma).
- emelkedett vércukorszint (hiperglikémia)
- zavartság, a tájékozódás zavara, szorongásos reakciók, furcsa álmok, depresszió (amely öngyilkossági gondolatokhoz, öngyilkossági kísérlethez vagy befejezett öngyilkossághoz vezethet) vagy hallucinációk
- zsibbadás, az ingerekkel szembeni szokatlan érzékenység, csökkent bőrérzékenység, remegés, görcsroham (lásd 2. pont "A Ciprobay filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható") vagy szédülés
- látási problémák, beleértve a kettőslátást
- fülcsengés, hallásvesztés vagy halláskárosodás
- gyors szívverés (tahikardia)
- a vérerek kitágulása (vazodilatáció), alacsony vérnyomás vagy ájulás
- nehezített légzés, beleértve az asztmás tüneteket is
- a máj működészavara, sárgaság (kolesztatikus ikterusz) vagy májgyulladás
- fényérzékenység (lásd 2. pont "A Ciprobay filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")
- izom- és csontfájdalom, ízületi gyulladás, fokozott izomtónus vagy görcs
- veseelégtelenség, vér vagy kristályok a vizeletben (lásd 2. pont "A Ciprobay filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható"), húgyúti gyulladás
- folyadékvisszatartás vagy nagymértékű verejtékezés
- az amiláz enzim emelkedett szintje
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 emberből várhatóan kevesebb, mint 1 tapasztalja):
- a vörösvérsejtszám csökkenésének egyik speciális típusa (hemolítikus anémia); egy bizonyos típusú fehérvérsejt számának veszélyes szintre csökkenése (agranulocitózis); az összes vérsejt (a fehér- és vörösvérsejtek, valamint vérlemezkék) számának csökkenése (páncitopénia), amely halálos lehet, és csontvelő működésének gátlása, ami szintén halálos is lehet (lásd 2. pont "A Ciprobay filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")
- allergiás reakciók (anafilaxiás reakció vagy anafilaxiás sokk, amely halálos lehet - szérumbetegség) (lásd 2. pont "A Ciprobay filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")
- elmezavar (pszichotikus reakciók, amelyek öngyilkossági gondolatokhoz, öngyilkossági kísérlethez vagy befejezett öngyilkossághoz vezethetnek) (lásd 2. pont "A Ciprobay filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")
- migrén, egyensúlyzavar, bizonytalan járás (járászavar), szaglászavarok (olfaktórikus zavarok), koponyaűri agynyomás-fokozódás (a koponyán belüli nyomás megnő)
- színlátási zavarok
- a vérerek falának gyulladása (vaszkulitis)
- hasnyálmirigy-gyulladás
- májsejtelhalás (májnekrózis), amely nagyon ritkán életveszélyes májelégtelenséghez vezethet
- kisméretű, tűszúrásnyi vérzések a bőr alatt (petechiák); különféle bőrkiütések (például az akár halált is okozó Stevens-Johnson szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis)
- izomgyengeség, íngyulladás, ínszakadás - különösen a boka hátsó részén található nagy ín (Achillesz-ín) esetében (lásd 2. pont "A Ciprobay filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható"), a miaszténia grávisz tüneteinek rosszabbodása (lásd 2. pont "A Ciprobay filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható")
A gyakoriság nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- az idegrendszerrel kapcsolatos panaszok, például fájdalom, égő érzés, bizsergés, zsibbadás és/vagy végtaggyengeség
- rendellenesen gyors szívritmus, életveszélyes szabálytalan szívritmus, a szívritmus változás (amelyet "QT-szakasz megnyúlás"-nak neveznek, és a szív elektromos tevékenységének vizsgálatakor az EKG-n látható)
- hólyagos kiütések
- véralvadásra gyakorolt hatás (K-vitamin antagonistákkal kezelt betegeknél)
5. HOGYAN KELL A CIPROBAY filmtablettát TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagolásokon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza a Ciprobay filmtablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mi tartalmaz a Ciprobay
A készítmény hatóanyaga:
Ciprobay 250 mg filmtabletta
250 mg ciprofloxacint tartalmaz (ciprofloxacin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
Ciprobay 500 mg filmtabletta
500 mg ciprofloxacint tartalmaz (ciprofloxacin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Mag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő.
Bevonat: titán-dioxid (E 171), makrogol 4000, hipromellóz.
Milyen a Ciprobay filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Ciprobay 250 mg filmtabletta:
Kerek, csaknem fehér vagy halványsárgás színű, az egyik oldalán bemetszéssel elválasztott "CIP" és "250" jelzéssel, a másik oldalán "BAYER" keresztjelzéssel ellátott filmtabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Ciprobay 500 mg filmtabletta:
Hosszúkás, csaknem fehér vagy halványsárgás színű, az egyik oldalán bemetszéssel elválasztott "CIP" ás "500"jelzéssel, a másik oldalán "BAYER" keresztjelzéssel ellátott filmtabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
6, 8, 10, 12, 14, 16, 20, 28, 50, 100, 160 vagy 500 db filmtabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Tanácsok/orvosi tájékoztatás
Az antibiotikumok baktériumok okozta fertőzések kezelésére szolgálnak. Vírusfertőzésekkel szemben hatástalanok.
Ha az orvos antibiotikumot írt fel, az pontosan az Ön jelenlegi betegségének kezelésére szolgál.
Az antibiotikumok jelenléte ellenére néhány baktérium túlélheti, vagy tovább is szaporodhat. Ezt a jelenséget rezisztenciának hívják: néhány antibiotikum kezelés hatástalanná válhat.
Az antibiotikumok helytelen használata fokozza a rezisztencia kialakulását. Ön még elő is segítheti a baktériumok rezisztenssé válását, és ezzel késleltetheti saját gyógyulását, vagy csökkentheti az antibiotikum hatékonyságát, ha nem tartja be a megfelelő:
- adagolást
- az adagolás rendjét
- a kezelés időtartamát
Következésképpen a gyógyszer hatékonyságának megőrzése érdekében:
1 - Csak akkor szedjen antibiotikumot, ha felírták Önnek.
2 - Pontosan tartsa be az alkalmazásra vonatkozó utasításokat.
3 - Az antibiotikumot ne szedje újra anélkül, hogy orvosa felírta volna Önnek, még akkor sem, ha hasonló betegséget szeretne kezelni.
4 - Soha ne adja át másnak az antibiotikumot, lehet, hogy nem megfelelő az ő betegségére.
5 - A kezelés végeztével a fel nem használt gyógyszereket vigye vissza a gyógyszertárba, mert így biztosítja, hogy megfelelő módon semmisítsék meg.
Kiszerelés: 10x Törzskönyvi szám: OGYI-T-1441/02
CIPROBAY 500 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bayer AG
  • Hatóanyag: ciprofloxacin
  • ATC: Ciprofloxacin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 5344 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)