BRETARIS GENUAIR 322 µg inhalációs por

BRETARIS GENUAIR 322 µg inhalációs por betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Bretaris Genuair és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen típusú gyógyszer a Bretaris Genuair

A Bretaris Genuair hatóanyaga az aklidinium-bromid, amely a hörgőtágító (bronhodilatátor) gyógyszerek csoportjába tartozik. A hörgőtágítók ellazítják a légutakat, és segítenek nyitva tartani a hörgőcskéket. A Bretaris Genuair egy szárazpor-inhalátor, amely az Ön lélegzetével közvetlenül a tüdejébe juttatja a gyógyszert. Ezáltal megkönnyíti a krónikus légúti elzáródással járó tüdőbetegségben (krónikus obstruktív tüdőbetegség, COPD) szenvedő betegek légzését.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Bretaris Genuair
A Bretaris Genuair a légutak nyitva tartására és a légzési nehézségekkel járó, súlyos, hosszú távú tüdőbetegség, a COPD tüneteinek enyhítésére javallt. A Bretaris Genuair rendszeres használata segítséget nyújthat Önnek, ha a betegsége következtében folyamatos légszomjban szenved, és segít a betegség mindennapi életre gyakorolt hatásainak minimálisra csökkentésében.
2. Tudnivalók a Bretaris Genuair alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Bretaris Genuair-t
- ha allergiás az aklidinium-bromidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás az atropinra vagy a hasonló hörgőtágító gyógyszerekre, például az ipratropiumra, tiotropiumra vagy az oxitropiumra.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Bretaris Genuair alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel:
- ha asztmás.
- ha mostanában problémái voltak a szívével.
- ha fénygyűrűket vagy színes képeket lát a fényforrás körül (zöldhályog).
- ha prosztata megnagyobbodása, vizeletürítési problémái vagy húgyhólyag elzáródása van.
A Bretaris Genuair a krónikus obstruktív tüdőbetegség fenntartó kezelésére javallt, és nem alkalmazható a hirtelen fellépő légszomj vagy sípoló légzés kezelésére. Ha a COPD tünetei (légszomj, sípoló légzés, köhögés) nem javulnak vagy súlyosbodnak, akkor amint lehet, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
A szájszárazság, amelyet a Bretaris Genuair-hoz hasonló gyógyszerekkel való kezelés mellett figyeltek meg, a gyógyszerek hosszú távú használata után fogszuvasodáshoz vezethet. Kérjük, ezért fordítson figyelmet a szájhigiéniára.
Hagyja abba a Bretaris Genuair alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz:
- ha közvetlenül a gyógyszer alkalmazása után mellkasi szorító érzés, köhögés, sípoló légzés vagy nehézlégzés alakul ki Önnél. Ezek a hörgőgörcsnek (bronhospazmusnak) nevezett állapot tünetei lehetnek.
Gyermekek és serdülők
A Bretaris Genuair nem alkalmazható gyerekeknél és 18 év alatti serdülőknél.
Egyéb gyógyszerek és a Bretaris Genuair
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha már használt, illetve jelenleg is használ hasonló gyógyszereket a légzési problémáira, ilyenek például a tiotropium, ipratropium tartalmú gyógyszerek. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ezekkel a gyógyszerekkel nem javasolt a Bretaris Genuair együttes alkalmazása.
A Bretaris Genuair egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A Bretaris Genuair-t bármikor alkalmazhatja, étel vagy ital fogyasztása előtt vagy utána is.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Nem alkalmazhatja a Bretaris Genuair-t, ha terhes vagy szoptat, kivéve ha kezelőorvosa azt mondja Önnek.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Bretaris Genuair kismértékben befolyásolhatja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez a gyógyszer fejfájást, szédülést és homályos látást okozhat. Ha ezen mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél, akkor ne vezessen vagy ne kezeljen gépeket, amíg a fejfájása vagy szédülése el nem múlt, és a látása ismét normális nem lett.
A Bretaris Genuair laktóz-monohidrátot tartalmaz
Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Bretaris Genuair-t?
A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A készítmény ajánlott adagja naponta kétszer egy adag belégzése reggel és este.
- A Bretaris Genuair hatásai 12 órán keresztül tartanak, ezért igyekezzen lehetőleg minden reggel és minden este ugyanabban az időpontban alkalmazni a Bretaris Genuair inhalátort. Ez biztosítja, hogy mindig elegendő mennyiségű gyógyszer legyen a szervezetében ahhoz, hogy nappal és éjjel is könnyebben lélegezzen. Ez abban is segít, hogy ne feledkezzen el az alkalmazásról.
- Használati útmutató: A Genuair inhalátor használatával kapcsolatos utasításokért olvassa el a betegtájékoztató 7. pontját. Amennyiben nem biztos a Bretaris Genuair használatát illetően, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
A COPD hosszú távú betegség, ezért javallott, hogy a Bretaris Genuair-t minden nap naponta kétszer alkalmazza, és ne csak akkor, amikor légzésproblémákat vagy a COPD egyéb tüneteit tapasztalja.
A javasolt adag alkalmazható az idős és a vese- vagy májbetegségben szenvedő betegeknél is. Az adagolás módosítása nem szükséges.
Ha az előírtnál több Bretaris Genuair-t alkalmazott
Ha úgy véli, hogy az előírtnál több Bretaris Genuair-t alkalmazott, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha elfelejtette alkalmazni a Bretaris Genuair-t
Ha elfeledkezett a Bretaris Genuair adag belélegzéséről, lélegezze be a dózist, amint eszébe jut. Ha azonban már közel a következő adag alkalmazásának ideje, akkor hagyja ki a kimaradt dózist.
Ne lélegezzen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Bretaris Genuair alkalmazását
Ez a gyógyszer hosszú távú használatra javallott. Ha abba kívánja hagyni a kezelést, először forduljon orvosához, mivel tünetei rosszabbodhatnak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ritkán allergiás reakciók jelentkezhetnek. Hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és forduljon azonnal orvoshoz, ha arca, torka, ajkai vagy nyelve megduzzad (légzési vagy nyelési nehézségekkel vagy anélkül), vagy ha a bőrén erősen viszkető dudorok jelennek meg, mivel ezek allergiás reakció tünetei lehetnek.
A Bretaris Genuair alkalmazása közben a következő mellékhatások léptek fel:
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek
- Fejfájás
- Melléküregek gyulladása (szinuszitisz)
- Megfázás (nasopharyngitis)
- Köhögés
- Hasmenés
- Hányinger
Nem gyakori: 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek
- Szédülés
- Szájszárazság
- Szájnyálkahártya gyulladás (sztomatitisz)
- Rekedtség (diszfónia)
- Szaporább szívverés (tahikardia)
- Szívdobogásérzés (palpitáció)
- Vizelési nehézség (vizelet visszatartása)
- Homályos látás
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Bretaris Genuair-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az inhalátor címkéjén, és a dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható" vagy "EXP") után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A tasak felbontását követően 90 napon belül felhasználandó.
Az alkalmazás megkezdéséig tárolja a Genuair inhalátort a tasakban.
Ne alkalmazza a Bretaris Genuair-t, ha a csomagolás sérülését vagy megbontás jeleit észleli.
Az utolsó dózis alkalmazását követően az inhalátort ki kell dobni. A kiürült vagy fel nem használt inhalátor kidobásakor kövesse a helyi, háztartási hulladék kezelésére vonatkozó irányelveket. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Bretaris Genuair
- A készítmény hatóanyaga az aklidinium-bromid. 322 mikrogramm aklidiniumnak megfelelő 375 mikrogramm aklidinium-bromid leadott dózisonként.
- Egyéb összetevő a laktóz-monohidrát.
Milyen a Bretaris Genuair külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Bretaris Genuair fehér vagy csaknem fehér por.
A Genuair inhalátor készülék fehér színű, és egy beépített adagkijelzővel és egy zöld adagoló gombbal rendelkezik. A szájfeltétet egy levehető zöld védőkupak fedi. Műanyag tasakban kerül forgalomba.
A rendelkezésre álló csomagméretek:
1 darab 30 egységdózisos inhalátort tartalmazó doboz.
1 darab 60 egységdózisos inhalátort tartalmazó doboz.
3 darab, egyenként 60 egységdózisos inhalátort tartalmazó doboz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

7. A Genuair inhalátor: használati útmutató
Ez a rész a Genuair inhalátor használatával kapcsolatos információkat tartalmazza. Ha további kérdései vannak az inhalátor használatával kapcsolatban, segítségért forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a szakszemélyzethez.
A Genuair inhalátor használata előtt kérjük, olvassa el a teljes útmutatót.
Ismerje meg a Bretaris Genuairt: Vegye ki a Genuair inhalátort a tasakból, és ismerkedjen meg az alkatrészeivel.

Hogyan kell alkalmazni a Bretaris Genuair-t?
Összefoglalás
A Genuair inhalátor használatához 2 lépést kell végrehajtania a kupak levételét követően:
1. lépés: Nyomja meg és ENGEDJE EL a zöld gombot, és az inhalátortól elfordulva fújja ki teljesen a levegőt.
2. lépés - Zárja szorosan körül az ajkaival a szájfeltétet, és ERŐSEN és MÉLYEN lélegezzen be az inhalátoron keresztül.
A belégzést követően ne feledkezzen meg visszatenni a védőkupakot.
Kezdeti lépések
- Az első használat előtt szakítsa végig a lezárt tasakot a bevágás mentén, és vegye ki a Genuair inhalátort.
- Amikor a gyógyszerdózis alkalmazására készül, akkor az egyes oldalakon jelzett nyilak könnyed összenyomásával és kifelé húzással távolítsa el a védőkupakot (lásd az 1. ábrát).

- Ellenőrizze, hogy semmi se tömíti-e el a szájfeltétet.
- Tartsa vízszintes helyzetben a Genuair inhalátort, olyan módon, hogy a szájfeltét Ön felé, a zöld gomb pedig felfelé nézzen (lásd a 2. ábrát).

1. LÉPÉS: NYOMJA LE teljesen a zöld gombot, majd ENGEDJE EL (lásd a 3. és a 4. ábrát).
NE TARTSA LENYOMVA TOVÁBB A ZÖLD GOMBOT!

Álljon meg és ellenőrizze: Ellenőrizze, hogy a dózis készen áll a belélegzésre
- Feltétlenül ellenőrizze, hogy a színes ellenőrzőablak zöldre változott-e (lásd az 5. ábrát).
- A zöldre változott ellenőrzőablak azt jelzi, hogy a gyógyszer készen áll a belélegzésre.

HA A SZÍNES ELLENŐRZŐABLAK PIROS MARAD, AKKOR ISMÉTELJE MEG A LENYOMÁSI ÉS ELENGEDÉSI MŰVELETEKET (LÁSD AZ 1. LÉPÉST).
- Mielőtt szájába veszi az inhalátort, fújja ki teljesen a levegőt. Ne fújja bele a kilélegzett levegőt az inhalátorba.
2. LÉPÉS: Zárja szorosan körül az ajkaival a Genuair inhalátor szájfeltétét és ERŐSEN és MÉLYEN lélegezzen be a szájfeltéten keresztül (lásd a 6. ábrát).
-Ezzel az erős, mély belégzéssel az inhalátoron keresztül a tüdőbe jut a gyógyszer.

- A belégzés közben egy "KATTANÁS" hallható, amely a Genuair inhalátor helyes használatát jelzi.
- A teljes dózis bejutásának biztosítása érdekében még az inhalátor "KATTANÁSÁT" követően is folytassa a belégzést.
- Vegye ki a Genuair inhalátort a szájából, és addig tartsa vissza a lélegzetét, ameddig nem esik nehezére, majd lassan fújja ki a levegőt az orrán keresztül.
Megjegyzés: Néhány beteg az egyéni válasz függvényében enyhén édes vagy kissé keserű ízt vagy szemcsét érezhet a gyógyszer belélegzésekor. Ne vegyen be extra dózist, ha a belélegzést követően nem érez semmilyen ízt vagy nem érzékel semmit.
Álljon meg és ellenőrizze: Ellenőrizze, hogy helyesen végezte-e a belégzést
- Ellenőrizze, hogy a színes ellenőrzőablak pirosra változott-e (lásd a 7. ábrát). Ez bizonyítja, hogy a teljes dózist helyesen lélegezte be.

HA A SZÍNES ELLENŐRZŐABLAK TOVÁBBRA IS ZÖLD, ISMÉTELJE MEG A SZÁJFELTÉTEN KERESZTÜL VÉGZETT ERŐS ÉS MÉLY BELÉLEGZÉST (LÁSD A
2. LÉPÉST).
- Ha az ablak továbbra sem vált át pirosra, akkor előfordulhat, hogy a belégzés előtt elfelejtette elengedni a zöld gombot vagy nem végezte helyesen a belégzést. Ilyen esetben, próbálja meg újból.
Feltétlenül ENGEDJE EL a zöld gombot, és ERŐSEN lélegezzen be a szájfeltéten keresztül.
Megjegyzés: Ha több kísérletet követően sem képes a helyes inhalációra, forduljon a kezelőorvosához.
- Miután az ablak pirossá változott, a szájfeltétre való visszanyomással helyezze vissza a védőkupakot (lásd a 8. ábrát).

Mikor kell beszereznie egy új Genuair inhalátort?
- A Genuair inhalátor egy dóziskijelzővel van felszerelve, amely kijelzi Önnek, hogy körülbelül hány adag van még az inhalátorban. A dóziskijelző 10-es intervallumokat megjelenítve, lassan mozog lefelé (60, 50, 40, 30, 20, 10, 0) (lásd az A ábrát). Minden Genuair inhalátor legalább
60 dózist adagol.
Amikor egy piros csíkos sáv jelenik meg a dóziskijelzőben (lásd az A ábrát), ez azt jelzi, hogy közeledik az utolsó dózis, és egy új Genuair inhalátort kell beszereznie.

Megjegyzés: Ha a Genuair inhalátor sérültnek tűnik, vagy ha elvesztette a kupakot, akkor ki kell cserélni az inhalátort. A Genuair inhalátor NEM IGÉNYEL tisztítást. Ha azonban meg szeretné tisztítani, akkor a szájfeltét külső részét egy száraz zsebkendővel vagy papírtörülközővel törölheti le.
SOHA ne használjon vizet a Genuair inhalátor megtisztításához, mivel ez kárt tehet a gyógyszerben.
Honnan tudhatja, hogy a Genuair inhalátor kiürült?
- Amikor a 0 (nulla) jelenik meg a dóziskijelző közepén, akkor folytatnia kell a Genuair inhalátorban található maradék dózisok felhasználását.
- Amikor a készülék az utolsó belélegzendő dózist készíti el, akkor a zöld gomb nem tér vissza a legfelső helyzetbe, hanem egy középső helyzetben rögzül (lásd a B ábrát). Bár a zöld gomb rögzült, az utolsó dózist még be lehet lélegezni. Ezt követően a Genuair inhalátort nem lehet többé használni, és el kell kezdenie egy új Genuair inhalátor használatát.
Kiszerelés: 1x60 adag Törzskönyvi szám: EU/1/12/781/002
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AstraZeneca AB
  • Hatóanyag: aclidinium bromide
  • ATC: Aclidinium bromide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 10110 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)