BAQSIMI 3 mg orrpor egyadagos tartályban

BAQSIMI 3 mg orrpor egyadagos tartályban betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Baqsimi és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Baqsimi hatóanyaga a glükagon, amely a glikogenolitikus hormonok nevű gyógyszercsoportba tartozik. A súlyos hipoglikémia (nagyon alacsony vércukorszint) kezelésére alkalmazzák cukorbetegeknél. Felnőtteknél, serdülőknél és 4 éves vagy annál idősebb gyermekeknél alkalmazható.

A glükagon a hasnyálmirigy által termelt természetes hormon. Az inzulinnal ellentétesen hatva növeli a vércukorszintet. Ezt oly módon teszi, hogy a májban tárolt cukrot, az úgynevezett glikogént glükózzá alakítja át (a glükóz a cukornak az a formája, amelyet a szervezet az energiatermelésre használ fel). A glükóz ezután bejut a véráramba és megemeli a vércukorszintet, ezzel enyhítve a hipoglikémia hatásait.

A Baqsimit mindig magánál kell tartania, és szóljon erről a barátainak és a családjának is.


2. Tudnivalók a Baqsimi alkalmazása előtt

Fontos információ

Ha Önnél fennáll a súlyos hipoglikémia kockázata, akkor a Baqsiminek mindig Önnél kell lennie, könnyen elérhető helyen:
- mutassa meg a családtagjainak, barátainak vagy munkatársainak, hogy hol tartja ezt a gyógyszert, és magyarázza el nekik, hogy mikor és hogyan kell használni. A késedelmes kezelés Önre nézve káros lehet. Fontos, hogy tisztában legyenek a Baqsimi használatával, még mielőtt Önnek szüksége lenne rá.

Ne alkalmazza a Baqsimit:
- ha allergiás a glükagonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha feokromocitómában szenved, amely a mellékvese (a vese fölött lévő mirigy) daganata.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Baqsimi alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha hasnyálmirigy-daganata, úgynevezett inzulinómája van.
- ha a máj glikogén raktárai nem elégségesek. Ez akkor fordulhat elő:
- ha éhezik.
- ha a mellékvese nem termel elegendő kortizolt vagy aldoszteront.
- ha krónikus hipoglikémiában szenved.

Ha nem biztos benne, hogy a fentiek bármelyike érvényes-e Önre, a Baqsimi alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

A Baqsimi alkalmazása után mihamarabb egyen valamit, hogy megelőzze az alacsony vércukorszint ismételt kialakulását. Fogyasszon gyorsan felszívódó cukorforrást, például gyümölcslevet vagy cukor tartalmú szénsavas üdítőt.

Gyermekek
A Baqsimi alkalmazása 4 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem ajánlott, mivel ezt a gyógyszert ennél a korcsoportnál nem vizsgálták.

Egyéb gyógyszerek és a Baqsimi
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

A következő gyógyszerek befolyásolhatják a Baqsimi hatását:
- inzulin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer. Az inzulin a glükagonnal ellentétesen hat a vércukorszintre.
- indometacin, az ízületi fájdalom és merevség kezelésére alkalmazott gyógyszer. Az indometacin csökkenti a glükagon hatását.

A Baqsimi a következő gyógyszerek hatását befolyásolhatja:
- warfarin, a vérrögök kialakulásának megelőzésére alkalmazott gyógyszer. A Baqsimi megnövelheti a warfarin véralvadásgátló hatását.
- béta-blokkolók, a magas vérnyomás és a szabálytalan szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszerek. A Baqsimi megnövelheti a vérnyomást és a pulzusszámot. Ez mindössze rövid ideig tart.

Terhesség és szoptatás
Ha a terhesség vagy szoptatás alatt vércukorszintje nagyon alacsony szintre esik, akkor alkalmazhatja a Baqsimit.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Gépjárművezetés vagy gépek kezelése előtt várjon, amíg a nagyon alacsony vércukorszint hatásai teljesen el nem múlnak.


3. Hogyan kell alkalmazni a Baqsimit?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

Magyarázza el a családjának, barátainak, kollégáinak vagy a gondozójának, hogy hogyan kell alkalmazni a Baqsimit. Tisztában kell lenniük azzal, hogyan kell használni azt, még mielőtt Önnek szüksége lenne rá.

A Baqsimit egyszeri 3 mg adagban kell alkalmazni.

A Baqsimi alkalmazására vonatkozó utasítások
1. A piros sávot lehúzva távolítsa el a zsugorfóliát.
2. Nyissa ki a fedelet és vegye ki az egyadagos tartályt a védőhengerből.
Figyelem: Ne nyomja meg a dugattyút az orrlyukba történő bevezetés előtt, ellenkező esetben elvész az egyadagos tartályban lévő egyetlen adag.

Az adag alkalmazása

1. Tartsa az egyadagos tartályt az ujjai és a hüvelykujja között. Használat előtt ne tesztelje a tartályt, mert csak egy adag glükagont tartalmaz, és nem lehet újra felhasználni.
2. Óvatosan vezesse be a tartály hegyét az egyik orrlyukba addig, amíg az ujja hozzá nem ér az orr külső részéhez.
3. A hüvelykujjával nyomja be teljesen a dugattyút. Az adag beadása akkor ér véget, amikor a zöld vonal már nem látszik a dugattyún.
4. Ha a beteg eszméletlen, fordítsa az oldalára a fulladás megelőzése érdekében.
5. Az adag beadása után azonnal kérjen orvosi segítséget.
6. Biztassa a beteget arra, hogy mihamarabb egyen valamit. A magas cukortartalmú ételek meggátolják, hogy a vércukorszint ismét lecsökkenjen.

A Baqsimi alkalmazása előtt kérjük, gondosan olvassa el a "Használati útmutatót".

Ha az előírtnál több Baqsimit kapott
A túlságosan nagy adag Baqsimi hányingert és hányást okozhat. Ezenkívül megnövelheti a vérnyomását és a pulzusszámát. Általában nincs szükség célzott kezelésre.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több, mint 1 beteget érinthet):
- hányinger és hányás;
- fejfájás;
- kellemetlen érzés és egyéb hatások az orrban, például viszketés, tüsszögés, orrfolyás vagy orrdugulás és orrvérzés;
- a szagérzékelés megváltozása;
- torokirritáció és köhögés;
- könnyezés.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- emelkedett vérnyomás;
- szemviszketés és -vörösödés;
- bőrviszketés;
- az ízérzés megváltozása.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- pulzusszám emelkedése.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Baqsimit tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, a védőhengeren és az egyadagos tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A nedvességtől való védelem érdekében az egyadagos tartályt a felhasználásig tartsa a zsugorfóliával lezárt védőhengerben.

Ha a védőhengert kinyitották, az egyadagos tartály nedvességnek lehet kitéve. Ennek következtében elképzelhető, hogy a gyógyszer nem a vártnak megfelelően hat. Időközönként ellenőrizze a zsugorfóliával lezárt védőhengert. Ha a védőhengert kinyitották, cserélje ki a gyógyszert egy másikra.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Baqsimi?

- A gyógyszer hatóanyaga a glükagon. 3 mg glükagont tartalmazó orrpor egyadagos tartályonként.
- Egyéb összetevők: betadex és dodecil-foszfokolin.

Milyen a Baqsimi külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Baqsimi fehér vagy csaknem fehér orrpor egyadagos tartályban (orrpor).
Egyadagos tartályonként egyetlen adag glükagon orrport tartalmaz.
A Baqsimi 1 db vagy 2 db egyadagos tartályt tartalmazó, egyedileg lezárt műanyag védőhengerben és dobozba van csomagolva. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés érhető el az Ön országában.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Baqsimi 3 mg orrpor egyadagos tartályban

glükagon







Kiszerelés: 1x Törzskönyvi szám: EU/1/19/1406/001
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Eli Lilly Nederland
    • Hatóanyag: glucagon
    • ATC: Glucagon
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.