ATHEROVIT filmtabletta

ATHEROVIT filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Atherovit filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Atherovit filmtabletta folsavat, B6-vitamint (piridoxin) és B12-vitamint (cianokobalamin) tartalmaz.
Folsav-, B6-vitamin- és B12-vitamin-hiányos állapotok megelőzésére és kiegészítő kezelésére alkalmazható. A hiányállapotok kockázati tényezői közé tartozik például a kiegyensúlyozatlan, hiányos táplálkozás (pl. időskor, diéta, friss zöldségek és gyümölcsök hiánya), a bélből történő csökkent felszívódást okozó gyomor- és bélrendszeri megbetegedések, alkoholizmus, illetve fokozott szükséglet kialakulása egyes daganatos megbetegedésekben, fokozott pajzsmirigyműködés esetén.
2. Tudnivalók az Atherovit filmtabletta szedése előtt
Ne szedje az Atherovit filmtablettát
- ha allergiás a piridoxinra vagy a cianokobalaminra vagy a folsavra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha tisztázatlan eredetű vérszegénységben szenved,
- ha folsavfüggő daganatos betegségben szenved,
- 12 éves vagy annál fiatalabb gyermekeknek nem adható.
A feltételezett B12 -vitaminhiány esetén, amely megnyilvánulhat pl. vérszegénységben, gyomor-bélrendszeri tünetekben (azaz pl. testsúlyvesztés, hasi fájdalom, a nyelv égő fájdalma), vagy neurológiai és pszichiátriai tünetekben (azaz pl. izomgyengeség vagy görcsök, bizonytalan járás, bizsergő érzés a végtagokban, hangulati zavarok, depresszió) a terméket nem szabad beszedni anélkül, hogy a diagnózis helyességét orvos nem ellenőrizte.
Egyéb gyógyszerek és az Atherovit filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett , valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Parkinson betegség kezelésére használt levodopa tartalmú gyógyszerek hatását a B6-vitamin csökkentheti. Egyes tuberkulózis ellenes szerek (etionamid, izoniazid, cikloszerin), a vérnyomáscsökkentő hidralazin, egyes mérgezésekben alkalmazott D-penicillamin, ösztrogén-tartalmú fogamzásgátlók, illetve egyes immunrendszer működését gátló gyógyszerek (azatioprin, kolambucil kortikoszteroidok, mellékvesekéreg serkentő hormon , ciklofoszfamid, ciklosporin, merkaptopirin) a B6-vitamin-igényt megnövelhetik.
Fájdalomcsillapítók, egyes epilepsziaellenes gyógyszerek (pl. hidantoin, karbamazepin, pirimidon, fenobarbitál), ösztrogének, hormonális fogamzásgátlók, illetve a folsav hatását gátló gyógyszerek (pl. a metotrexát, a pirimetamin, a triamteren és a trimetoprim) csökkentik a folsav szintjét. Alumínium- vagy magnéziumtartalmú gyomorsav-semlegesítő gyógyszerek, a koleszterin szintet csökkentő kolesztiramin hosszantartó alkalmazása, valamint a szulfonamid típusú antibakteriális szerek csökkentik a folsav felszívódását.
Csökkenthetik a B12-vitamin felszívódását a gyomor-bélrendszerből az aminoglikozid típusú és kloramfenikol fertőzésellenes szerek, egyes gyulladáscsökkentő szerek (aminoszalicilsav, kolkicin) epilepsziaellenes gyógyszerek, cukorbetegségben alkalmazott biguanid típusú gyógyszerek, koleszterin szintet csökkentő kolesztiramin, az gyomorsavcsökkentő cimetidin, a káliumsók és a vérnyomáscsökkentő metildopa.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség és szoptatás alatt a gyógyszer szedése nem javasolt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek ilyen irányú hatása nem ismeretes.
Az Atherovit filmtabletta azo-festékeket tartalmaz
A gyógyszer színezékként azo-festékeket (narancssárga FCF, ponceau 4R vörös) tartalmaz, melyek allergiás reakciókat okozhatnak.
3. Hogyan kell szedni az Atherovit filmtablettát?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a szakszemélyzet által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek és 12 évnél idősebb gyermekeknek naponta 1 filmtabletta folsav-, B6-vitamin- és B12-vitamin hiányos állapotok megelőzése és kiegészítő kezelése esetén.
A gyógyszer orvosi utasítás és felügyelet nélkül csak rövid ideig alkalmazható. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak, súlyosbodnak vagy új panaszok lépnek fel, feltétlenül keresse fel orvosát.
Egyéb esetekben, ha az orvos másképpen nem rendeli, megaloblasztos vérszegénység (a vörösvérsejtek nagysága és a hemoglobin tartalma az átlagosnál lényegesen nagyobb) kezelésére napi 3 filmtabletta javasolt 3-4 hónapig, felszívódási zavarral járó esetekben akár napi 7 filmtabletta bevételére is szükség lehet. Idült vörösvérsejt-széteséssel járó állapotokban, mint pl. talasszémia (a vörösvérsejtben lévő, az oxigén szállításért felelős fehérje, a hemoglobin, rendellenessége), sarlósejtes vérszegénység fennállásakor a táplálkozástól vagy a vörösvértest-szétesés mértékétől függően szükség lehet 1-7 naponta 3 filmtabletta bevételére is. Egyes esetekben vesedializált betegek számára is szükség lehet a hiányállapot megelőzése érdekében hasonló dózisú adagolásra.
Alkalmazása gyermekeknél
A készítményt 12 éven aluli gyermekek nem szedhetik.
A filmtablettát célszerű étkezést követően egy-másfél órán belül, egy pohárnyi vízzel, gyümölcslével egészben bevenni.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére szolgál, amennyiben nem tudja a gyógyszert egészben lenyelni.
Ha az előírtnál több Atherovit filmtablettát vett be
Az Atherovit hatóanyagai csak igen nagy - az ajánlottat lényegesen meghaladó - adagban, hosszú időn át történő alkalmazáskor okoznak túladagolási tüneteket, pl. környéki idegbántalmat. Túladagolás gyanúja esetén a készítmény szedését azonnal le kell állítani és orvoshoz kell fordulni.
Ha elfelejtette bevenni az Atherovit filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Atherovit filmtabletta szedését:
Ha az orvos által előírt idő előtt hagyja abba az Atherovit filmtabletta szedését, akkor előfordulhat, hogy tünetei rosszabbodnak.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet.
4. lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A készítmény szedése mellett ritkán - 1000-ből kevesebb, mint egy 10 000-ből több mint egy esetben - gyomor-bélrendszeri panaszok (puffadás, hányinger) és allergiás reakciók (kiütés, bőrviszketés) léphetnek fel.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell az Atherovit filmtablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől és fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik..
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Atherovit filmtabletta
- A készítmény hatóanyagai 2 mg folsav, 25 mg piridoxin (Vitamin B6) (piridoxin-hidroklorid formájában), 0,5 mg cianokobalamin (Vitamin B12) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: magnézium-sztearát, kopovidon, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, mikrokristályos cellulóz, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát.
Bevonat: makrogol-40-sztearát, mikrokristályos cellulóz, hipromellóz (E464), ponceau 4R vörös (E124), narancssárga FCF (E110), titán-dioxid (E171).
Milyen az Atherovit filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Rózsaszín, ovális alakú, egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta.
30 db, 60 db filmtabletta alumínium zárófóliával és fehér csavaros polipropilén kupakkal lezárt fehér HDPE tartályban. 1 tartály dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-10461/01
ATHEROVIT filmtabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Béres Gyógyszergyár
    • Hatóanyag: összetett: folic acid, pyridoxine (Vitamin B6), cyanocobalamin
    • ATC: B-vitamin-komplex egyéb kombinációi
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 60x Törzskönyvi szám: OGYI-T-10461/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Béres Gyógyszergyár
    • Hatóanyag: összetett: folic acid, pyridoxine (Vitamin B6), cyanocobalamin
    • ATC: B-vitamin-komplex egyéb kombinációi
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.