AMBROSEPT MINT 20 mg szopogató tabletta

AMBROSEPT MINT 20 mg szopogató tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Ambrosept Mint és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Ambrosept Mint az ambroxol-hidroklorid hatóanyagot tartalmazza. A hatóanyag a szopogató tabletta azon összetevője, amely az ön számára szükséges terápiás hatást biztosítja.

Az ambroxol-hidroklorid helyi érzéstelenítő hatással rendelkezik.

Az ambroxolt fájdalomcsillapításra használják heveny torokfájás esetén.

Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók az Ambrosept Mint alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Ambrosept Mint-et:
- ha allergiás az ambroxol-hidrokloridra vagy a gyógyszer (a 6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Ambrosept Mint alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Ha Ön 12 évesnél fiatalabb, nem alkalmazhatja az Ambrosept Mint-et.
- Az Ambrosept Mint nem alkalmazható 3 napnál hosszabb ideig. Ha 3 nap után még mindig fennállnak a tünetei, vagy magas láza van, kérjük, forduljon orvoshoz.
- Ha májbetegsége vagy vesebetegsége van, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdi alkalmaznia az Ambrosept Mint-et.
- Az Ambrosept Mint nem alkalmas a szájüregben keletkező fájdalmas sebek (például fekélyek, sérülések) kezelésére. Ha szájfekélye van, kérjük, forduljon orvoshoz.
- Légszomj (diszpnoé) előfordulhat egy meglévő betegség (például torokduzzanat) miatt. A másik ok, amiért szorítást érezhet a torkában az az Ambrosept Mint helyi érzéstelenítő hatása. További ok lehet egy allergiás reakció, ami ugyancsak előidézheti a száj, illetve a torok megduzzadását.
- A torka és a szájürege a szokásosnál kevésbé érzékeny lehet. Ezért óvatosnak kell lennie, ha forró ételt eszik vagy forró italt iszik közvetlenül a gyógyszer alkalmazása után.
- Az Ambrosept Mint alkalmazásával kapcsolatosan beszámoltak súlyos bőreakciókról. Ha bőrkiütése jelentkezik (beleértve a nyálkahártyákon, úgymint a szájban a torokban, az orrban, a szemeken vagy a nemi szerveken keletkező sebeket is), hagyja abba az Ambrosept Mint alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz.

Egyéb gyógyszerek és az Ambrosept Mint
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az Ambrosept Mint bejut a magzatba. Ezért nem szabad Ambrosept Mint-et szednie, ha terhes, különösen a terhesség első három hónapjában.
Az Ambrosept Mint bejut az anyatejbe. Nem szabad Ambrosept Mint-et szednie, ha szoptat.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Ambrosept Mint-ről nem ismert, hogy befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Az Ambrosept Mint izomaltot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni az Ambrosept Mint-et?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az ajánlott adag:
Felnőtteknek és 12 éves kort betöltött gyermekeknek 1 szopogató tablettát kell elszopogatniuk, amikor fájdalomcsillapításra van szükségük. Naponta hatnál több szopogató tablettát nem szabad alkalmazni.
A szopogató tablettákat nem szabad elrágni vagy lenyelni.

Az Ambrosept Mint 3 napnál hosszabb ideig nem alkalmazható. Ha 3 nap után még mindig fennállnak a tünetei, vagy magas láza van, kérjük, forduljon orvoshoz.

A klinikai adatok azt mutatják, hogy a gyógyszer hatása gyorsan jelentkezik (legkésőbb a bevétel után 20 percen belül). A hatás legalább 3 órán keresztül fennmarad.

Ha az előírtnál több Ambrosept Mint-et alkalmazott
Ha túl sok szopogató tablettát vett be (naponta 6-nál többet), kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, ha bármilyen tünetet észlel.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik, hagyja abba az Ambrosept Mint alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz:
- allergiás reakció, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv és/vagy a torok megduzzadásával (angioödéma). Ez a torokban jelentkező szorító érzést, nyelési nehézséget vagy légzési nehézséget okozhat.
- hirtelen kialakuló allergiás reakciók, amelyek az egész testet érintik (anafilaxiás reakció, beleértve az anafilaxiás sokkot is).
Az allergiás reakció súlyosbodhat, ha ismét bevesz a gyógyszerből vagy ha egy másik, ugyanilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert vesz be (lásd 2. pont "Tudnivalók az Ambrosept Mint alkalmazása előtt").

További mellékhatások, amelyek előfordulhatnak:

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hányinger (émelygés);
- érzéscsökkenés a szájban, a nyelvben és a torokban (száj és garat hipesztézia);
- az ízérzés zavara (diszgeuzia).

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hasmenés;
- emésztési zavar (diszpepszia);
- hasi fájdalom (felhasi fájdalom);
- szájszárazság.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- túlérzékenységi reakció;
- bőrkiütés, csalánkiütés.

Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg:
- súlyos allergiás reakció. A jelei többek között a felszínből kiemelkedő, viszkető kiütés, duzzanat, amely esetenként az arcon vagy a szájban jelentkezik és légzési nehézséget okoz;
- nagy kiterjedésű bőrkiütés, hólyagosodással és bőrhámlással, vagy gennyes hólyagokkal, illetve gyulladással járó egyéb bőrelváltozások. (Ezek a Stevens-Johnson-szindróma/toxikus epidermális nekrolízis, eritéma multiforme vagy akut generalizált exantematózus pusztulózis jelei lehetnek);
- allergiás reakciók (más túlérzékenység);
- hányás;
- torokszárazság.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Ambrosept Mint-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Ambrosept Mint?
- A készítmény hatóanyaga: ambroxol-hidroklorid. Egy szopogató tabletta 20 mg ambroxol-hidrokloridot tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
izomalt (E593)
szacharin-nátrium
racém mentol
borsosmentaolaj

Milyen az Ambrosept Mint külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Ambrosept Mint 18,9 mm átmérőjű, áttetsző vagy fehéres, kerek, mindkét oldalon lapos szopogató tabletta.

A szopogató tabletták PVC/PVDC//alumínium buborékcsomagolásban kaphatók.

Kiszerelés: 18 db szopogató tabletta.
Kiszerelés: 18x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-24088/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Galenika
    • Hatóanyag: ambroxol
    • ATC: Localis érzéstelenítők
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +7 °C

A felhősebb tájakon is csökken a felhőzet, és országszerte gomolyfelhős, napos idő várható. Néhol kialakulhat zápor, északkeleten egy-egy helyen az ég is megdörrenhet. Megélénkül, a Dunántúl északnyugati részén meg is erősödik a déli szél. A hőmérséklet délután 18 és 23, késő este 9, 15 fok között valószínű. Szombaton még lehetnek elvétve kisebb záporok, de a hét utolsó napján már a csapadék sem zavarhatja meg a kinti programot.