Újabb bizonyíték a rossz levegő káros hatására

Összefüggést találtak a szennyezett levegőnek való kitettség és a demencia kialakulásának magasabb kockázata között – derült ki egy friss jelentésből.

A szennyezett levegő növeli a demencia kockázatát – állapította meg egy kutatócsoport. A légszennyező anyagok egészségügyi hatásaival foglalkozó bizottság csaknem 70 tanulmány átnézése után fogalmazta meg állításait. Az átvizsgált elemzések a légszennyezettségnek való kitettség agyra gyakorolt hatását vizsgálták – írta meg az Independent.

demencia, kognitív hanyatlás, légszennyezés következménye
A szennyezett levegő növeli a demencia kockázatát. Fotó: Getty Images

Az agyra is hat a rossz levegő

A 291 oldalas jelentésben az áll, hogy a levegőszennyezés jó eséllyel fokozza a gyors kognitív hanyatlás, illetve a demencia kialakulásának kockázatát is az idősek körében. Ennek oka a szakértők szerint az lehet, hogy a szennyezőanyagok bejutnak a keringési rendszerbe és így az agy véráramlását is befolyásolják.

A kutatók szerint egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy összefüggés van a légszennyezettségnek való krónikus kitettség és a csökkent mentális képességek, a kognitív hanyatlás, valamint a demencia fokozott kockázata között. Azzal kapcsolatban azonban nincs egyetértés a tanulmányok között, hogy melyik szennyezőanyaghoz köthetőek a leginkább ezek a káros hatások. Pedig ez információ is nagyon fontos lenne, tekintve, hogy világszerte rengeteg embert érint a demencia – csak az Egyesült Királyságban körülbelül 850 ezer embert.

A nagy melegben kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy bekapcsoljuk a légkondicionálót, de ezzel tulajdonképpen csak még tovább rontunk a helyzeten .

A szív sem jár jobban

Az eredményekből az is kiderült, hogy a légszennyezésnek való kitettség a szívbetegségek kockázatát is növeli. Ennek oka, hogy a belélegzett szennyezőanyagok károsítják – szűkebbé és merevebbé teszik – az ereket, ezzel pedig nő a vérrög, a szívritmuszavar és a szívroham kialakulásának valószínűsége. Újabb információk és bizonyítékok gyűjtése érdekében a bizottság további kutatási javaslatokat fogalmazott meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)