Meglepő módszerrel válhat lebomlóvá a műanyag

Forradalmasíthatják a műanyagok újrahasznosítását egyes enzimek, amelyeket a gyászbogárlárvák emésztőrendszerében találtak – állítják ausztrál tudósok.

A Queenslandi Egyetem kutatói rájöttek, hogy a műanyagot kedvelő Zophobas morio, vagyis a szuperféregként is emlegetett gyászbogárlárva az emésztőrendszerében meglévő enzimeknek köszönhetően akár úgy is életben tud maradni, hogy pusztán az egyik legelterjedtebb műanyaggal, a polisztirollal táplálkozik. A felfedezés nagy előrelépést hozhat a műanyaghulladékok ártalmatlanításában – ismertette az új kutatás egyik szerzője, Chris Rinke.

hulladék, műanyag, újrahasznosítás
Forradalmasíthatják a műanyagok újrahasznosítását. Fotó: Getty Images

Élő mini reciklálóüzemek

A szuperférgek úgy működnek, mint mini reciklálóüzemek: szájukkal felaprítják a polisztirolt, majd azzal táplálják a bélrendszerükben élő baktériumokat. A Queenslandi Egyetem kutatói a lárvák három csoportját tartották más-más étrenden, és úgy találták, hogy a polisztirollal táplálkozó szuperférgek még növelték is súlyukat. A kutatócsoport több olyan enzimet is azonosított a lárvák beleiben, amelyek képesek lebontani a polisztirolt és a sztirolt. Mindkét műanyag gyakori az elviteles ételek csomagolásában, a szigetelésben és egyes autóalkatrészekben.

Nem a féregfarmok jelentenék a megoldást

Mindazonáltal nem valószínű, hogy nagyüzemi féregfarmok jönnének létre a műanyaghulladék feldolgozására. Inkább arról van szó, hogy meg kell találni azt az enzimet, amely a legnagyobb hatékonysággal segíthetne a műanyagok lebontásában a hulladék-feldolgozókban. Az enzim általi lebontás termékeit más mikrobák értékes alkotóelemmé alakíthatnák, például bio műanyagok előállításához.

Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy egyes bogarak lárvái képesek elfogyasztani a polisztirolt, de a mostani kutatás nagy előrelépés annak megértésében, hogy a szuperférgek bélrendszerében élő baktériumok molekuláris szinten miként oldják meg a műanyag lebontását. Igaz, már más nemzetközi kutatásokban is sikerrel használtak baktériumokat vagy gombákat plasztik lebontására, az viszont egyelőre még kérdéses, hogy ezek a technológiák működőképesek-e kereskedelmi szinten.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: