Klímaválság: pert nyertek a világ legkisebb államai

A párizsi klímaegyezményben foglaltak teljesítése nem elegendő az óceánok védelméhez az ENSZ Nemzetközi Tengerjogi Bírósága (ITLOS) keddi döntése szerint. Ez a testület első éghajlattal foglalkozó állásfoglalása.

A bírósághoz kilenc, az éghajlatváltozás miatt tengerszint-emelkedés fenyegette szigetország, így...

  • Antigua és Barbuda,
  • a Bahama-szigetek,
  • Tuvalu,
  • Palau,
  • Niue,
  • Vanuatu,
  • Saint Lucia,
  • Saint Kitts és Nevis,
  • valamint Saint Vincent és Grenadine-szigetek nyújtott be keresetet.

A pert Payam Akhavan, a felperes államok vezető jogtanácsosa a múlt héten Dávid és Góliát harcának nevezte, utalva arra, hogy a világ legkisebb államai küzdenek a nemzetközi jog eszközével hatalmas környezetszennyezők ellen. Hozzátette, egy olyan döntés, mely az üvegházhatású gázok kibocsátását szennyezésnek minősíti, ráirányíthatja az országok figyelmét a tengeri élővilág védelmére is.

Tuvalu
Tuvalu lehet az egyik első állam a Földön, amely a klímaváltozás következtében szűnik meg. Fotó: Getty Images

Az ITLOS határozata értelmében az országok törvényileg kötelesek mindent megtenni annak érdekében, hogy – összhangban az ENSZ tengerjogi egyezményével – a globális felmelegedés szintjét legfeljebb 1,5 Celsius-fokon tartsák. Jóllehet a hamburgi székhelyű testület most hozott ítélete jogilag nem kötelező erejű, precedensértékű lehet hasonló, a környezetszennyezéssel kapcsolatos jövőbeni ügyek tekintetében.

Gaston Browne, Antigua és Barbuda miniszterelnöke reményét fejezte ki, hogy az ITLOS döntése „véget vet a tétlenségnek, mely a katasztrófa szélére sodorta ezen országokat”. Eselealofa Apinelu, Tuvalu képviselője történelmi pillanatnak nevezte az ítélethirdetést, mely, mint mondta, remélhetőleg csupán az első lépést jelenti a nagy szennyezőországok felelősségre vonásában. Áprilisban a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hozott olyan határozatot, amelyben elítélte Svájcot, amiért az ország nem tett eleget az éghajlatváltozással kapcsolatos egyezmény szerinti kötelezettségeinek.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra