A zaj ilyen betegségeket okozhat

Egy vezető európai környezetvédelmi szervezet csütörtökön közzétett jelentésében megállapította: minden ötödik európai zajszennyezéstől, egy olyan problémától szenved, amely az utóbbi években egyre jelentősebbé válik a megnövekedett közúti forgalom és az urbanizáció következtében.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) becslése szerint mintegy 113 millió embert érint a zajos közúti forgalom. A hivatal Környezeti zaj Európában 2020 című jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a városi növekedés miatt egyre több ember van kitéve a túl zajos közlekedésnek a zajcsökkentő szabályozások ellenére.

A zajszennyezés alvászavart is okozhat
A zajszennyezés alvászavart is okozhat

A fő zajforrás a közúti forgalom

Kiderült, melyek a legidegesítőbb kutyaugatások A kutyáknak is megvan a maguk nyelvezete, máshogy jeleznek, ha agresszívek, illetve ha játszanak, vagy éppen egyedül érzik magukat. Az ELTE kutatói azt vizsgálták, hogy az ember milyen módon reagál bizonyos típusú ugatásokra. Részletek itt.

2012 és 2017 között nem változott a nagy zajnak kitett emberek száma, és Európában 2020-ra sem fog csökkenni a zajszennyezés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt szintre. A fő zajforrás Európában a közúti forgalom, ezt a vasúti forgalom zaja követi, majd a légi forgalom és az ipari zaj áll a sorban. A vasúti közlekedés zaja 22 millió embert érint, a légi közlekedésé pedig négymilliót - közölte a koppenhágai központú hivatal.

Alvászavart is okozhat a zajszennyezés

A zajszennyezés számos betegséget okozhat, szerepe lehet a szívbetegség kialakulásában és az idő előtt bekövetkező halálozásban is: a környezeti zaj évente 12 ezer korai halálozást idéz elő az európai térségben a hivatal szerint. További káros hatásai között szerepel az alvászavar, ami több mint hatmillió embert érint, de a gyerekek iskolai teljesítményére is hatással van: kimutatták, hogy gyengébb lesz miatta az olvasási képességük.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció