Vénákat erősítő készítmények

A visszérbetegség sokak életét megnehezíti, és nemcsak esztétikai problémákat okoz, hanem a kellemetlen tünetekkel is jár, mint a nehézláb-érzés, a feszülésérzés vagy a lábikragörcsök.

Hogyan alakul ki a visszérbetegség?

A szívből kiáramló vér egy körkörös érhálózaton keresztül jut el az egyes sejtekhez, amely érhálózat végül ismét a szívbe fut be. A szívből induló artériák egyre kisebb erekké ágaznak el, míg végül a kis kapilláriserekből a tápanyagok a sejtekbe fel tudnak szívódni, majd ezek a kis erek újra összefutnak, egyre nagyobb vénás erekké egyesülnek. A vér folyamatos mozgását a szív pumpáló funkciója biztosítja. A lábszárakból azonban nehéz visszapumpálni a vért a szív magasságáig, ezért a lábszár vénáiban kis billentyűk helyezkednek el, amelyek csak felfelé engedik áramolni a vért.

A sok állástól, illetve a vénabillentyűk károsodásából adódóan a lábszár vénái azonban kitágulhatnak, kanyargóssá válnak, és faluk megmerevedik. Emiatt a vérben áramló fehérvérsejtek csapdába esnek, mivel a megnőtt vénás nyomás miatt a kis erekben fehérvérsejt-dugók alakulnak ki. Az így csapdába került fehérvérsejtek enzimeket szabadítanak fel, melyek károsítják az érfalat. A hajszálerek és a kis vénák fala így áteresztővé válik, vizet és salakanyagot engednek át, amely tovább károsítja a környező szöveteket. A szövetekbe áramló víz nehézláb-érzést és feszülést okoz.

Ezt a komplex tünetegyüttest nevezik visszérbetegségnek, vagy varixnak. Az erek kitágulását sokáig ellensúlyozza a járás vagy más testmozgás közben az izmok összehúzódása miatt létrejövő pumpáló erő. A visszér kialakulásában szerepet játszhatnak örökletes tényezők vagy kötőszöveti gyengeség is.

Nem gyógyszeres kezelés

Gyógytornász közreműködésével készült ez a vénás torna ! Mivel a visszér betegséget leghatékonyabban testmozgással lehet megelőzni, ezért minden ülő vagy álló munkát végzőnek, de akár egészségeseknek is javasolt a séta, torna vagy úszás .

Kompressziós harisnyák vagy fásli alkalmazása is csökkenti a kialakult vizenyőt és a vénás túlnyomást. Fontos tudni, hogy fásli alkalmazása esetén a bokáknál kell a legsorosabbra kötni, majd fölfelé haladva egyre csökkenti a szorítást, így megkönnyítjük a vér fölfelé áramlását.

Gyógyszeres kezelés

A kalcium-dobezilát hatóanyagtartalmú gyógyszerek összetett hatásukkal hatékonyan erősítik a vénák falát. A hajszálerek falának kórosan megnövekedett ellenállását csökkenti, gátolja a kollagénrostok bomlását, és csökkenti a trombózishajlamot. Közvetve fokozza a nyirokáramlást, így a vizenyő kialakulása is csökken. A heparintartalmú szerek is kiváló vizenyőellenes és gyulladáscsökkentő hatásúak, ezen kívül pedig véralvadásgátló hatásúak.

A növényi eredetű bioflavonoidok közül a szőlőmag héjából előállított hatóanyag megvédi a kollagént és az elasztint a lebomlástól, így fokozva a hajszálerek ellenállását. Ezenkívül szabadgyök-fogó hatású, fokozza a vénás áramlást a kapillárisokban, csökkenti a vizenyőt és stimulálja a nyirokkeringést is.

A szőlőmag héjából készült hatóanyag fokozza a hajszálerek ellenállását
A szőlőmag héjából készült hatóanyag fokozza a hajszálerek ellenállását

A moxerutin és az oxerutin hatóanyagú, vény nélkül kapható szerek hatékonysága csak rendszeres izompumpa-működés mellett érvényesül, tehát szedésük esetén fontos a fizikai aktivitás. A láb hajszálereit ellenállóbbá teszik, enyhítik a visszeres lábfájdalmat, csökkentik a lábdagadást, feszülésérzést. Az oxerutin megvédi az érfalat a fehérvérsejtek aktiválódása során képződő szabadgyököktől . Ezáltal csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét, és a vizenyőt.

A diozmin hatóanyag-tartalmú szerek a krónikus vénás betegség kezdetétől csökkentik a vénás tüneteket, a fájdalmat, a nehézláb-érzést, a feszülést, a vizenyőt, és az éjszakai lábikragörcsöt. A diozmin segíti a vénás erek vérátfolyását, ezáltal csökkenti a vénákban a vér pangását. Növeli a nyirokerek összehúzódásának erejét és gyakoriságát, ezáltal serkenti a nyirokkeringést. Csökkenti a hajszálerek kórosan fokozott áteresztőképességet és növeli azok ellenállását. Ráadásul gátolja a vénás gyulladás folyamatát.

A rutozid vagy P-vitamin általában C-vitaminnal kombináltan kapható, ugyanis segíti a C-vitamin felszívódását, és megvédi az oxidációtól. A rutozid is növeli a hajszálerek ellenálló-képességét, csökkenti a törékenységüket, valamint a kis erek áteresztőképességét. Gyulladáscsökkentő hatása is van, mivel csökkenti a hisztamin felszabadulását. Szabadgyök-ellenes hatású, javítja a nyirokkeringést, vagyis összességében csökkenti a vizenyőt, és ezáltal a visszér betegség kellemetlen tüneteit.

A visszérbetegség kezelését komolyan kell venni, mert súlyos esetben komoly következményei lehetnek, mint például a vénagyulladás vagy fekélyek kialakulása!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: