Visszérbetegség: sportolni csak okosan!

Visszérbetegség és sport. A két fogalom egyáltalán nem zárja ki egymást. Sőt, bátran edzhetnek a visszérrel küzdők is, de kifejezetten meg kell válogatniuk, hogy mit és hogyan sportolnak.

A visszértágulatokkal teli láb nem csupán esztétikailag zavaró látvány, hanem komoly fájdalmakat és szövődményeket is okozhat. A rendszeres mozgás elengedhetetlen az állapot gyorsabb romlásának megakadályozásában, de akár megelőzésként is szolgálhat a sport.

Visszér 1x1

Mivel a visszeresség kialakulását és a szövődményeket egészséges életmóddal és ésszerű sporttal kordában lehet tartani, éppen ezért kifejezetten ajánlott a testmozgás. Azonban egyáltalán nem mindegy, mihez fogunk hozzá. A legajánlottabb a futás, a kerékpározás és az úszás. Az emelgetéssel, és a nagyon megerőltető sportokkal azonban jobb vigyázni. A visszeresség lassan, évek alatt alakul ki, jellemzője, hogy a vénabillentyűk működése sérül, és az erek veszítenek rugalmasságukból, továbbá az izompumpa sem dolgozik megfelelően, így a vér pangani kezd, az erek pedig kitágulnak.

Az úszás segít a vénás pangás megszüntetésében, a hideg víz pedig összeszűkíti az kitágult ereket

Az úszás segít a vénás pangás megszüntetésében, a hideg víz pedig összeszűkíti az kitágult ereket

A visszérpanaszokat sok esetben túlsúly és a mozgásszegény életmód okozza s ezeken tovább ront az ülőmunka. A visszér kialakulásában a vénás nyomás is komoly szerepet játszik. Éppen ezért a nagy fizikai megterhelést okozó sportokat, és vénás nyomást okozó mozgásformákat jobb, ha elkerülik a visszérbetegségben szenvedők. Ide tartozik a testépítés, a súlyemelés, a saját testsúlyos gyakorlatok, továbbá az állandó ugrálással járó mozgásformák. Mivel a melegben a visszerek még inkább kitágulhatnak, éppen ezért ajánlott mellőzni a meleg környezetben végzett testmozgást is, ide tartoznak a különböző forró jóga edzések. Tévhit azonban, hogy kizárólag a meleg időben okoz panaszokat a visszér, hiszen ezek télen is jelentkezhetnek, például sok ülés vagy állás közben és után, hiszen ilyenkor extra nyomás nehezedik az erekre.

Éltető úszás

A vízi sportok és az úszás azonban mindenek előtt kifejezetten ajánlott a visszérrel élők számára, hiszen rendszeresen működteti az izompumpákat, és keringteti a vénákban a vért. Az úszás több szempontból is a legjobb választás. Először is az úszás során a hideg víz összehúzza a vénák falában lévő simaizmokat, ez pedig elősegíti a vénás visszaáramlást. Továbbá az úszók azt az áldásos hatását is élvezhetik a hideg víznek, hogy a vízbe merüléskor a testre nehezedő víz nyomása kipréseli az alsó végtagban pangó vért, s a vérrel megtelt visszerek kiürülnek. A külső nyomás, valamint a lábtempók mozgásba hozzák az izompumpát, illetve a felhajtóerő és a vízszintes testhelyzet miatt kevesebb súly nehézkedik a lábakra.

Két kerékre fel!

A másik visszereseknek kifejezetten ajánlott sport a kerékpározás. Biciklire pattanva ugyanis szintén megmozgathatók a láb izompumpái, ami elősegíti a visszerek kiürülését. Ha sem az úszás, sem a kerékpározás nem megy valamiért, s nem kell komoly túlsúlyt cipelni, akkor a séták is nagyon jó szolgálatot tehetnek, hiszen fokozzák az izompumpák működését.

20 perc séta megmentheti az életet!

Annak pedig, aki ódzkodik a kültéri mozgástól, mindenképp ajánlatos visszértornára járni. Ez egy speciális gyógytorna, olyan gyakorlatok összessége, amelyekkel az alsó végtagi pangás ellen lehet felvenni a küzdelmet. A gyógytorna során fekvő testhelyzetben a bokák, lábak mozgatása, a szív szintje fölé emelése segíti a vénák kiürülését. Fontos azonban vigyázni a mozgás elkezdése során is, a testnek szüksége van a fokozatos hozzászoktatásra. Minden esetben alaposan be kell melegíteni, és a mozgást pedig célszerű nyújtással lezárni. A bemelegítéshez és a nyújtáshoz a videómegosztó oldalakon számos remek útmutatás található. A testmozgás mellé pedig hasznos rendszeresen vénatornás gyógytornát is beiktatni a vér pangásának elkerülése érdekében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)