Veszélyes viharok

Az Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálata 1959 és 1994 között 3.239 halálesetet regisztrált, melyek villámcsapás miatt, többnyire szívmegállás okán következtek be.

Az Egyesült Államok Nemzeti Meteorológiai Szolgálata 1959 és 1994 között 3.239 halálesetet regisztrált, melyek villámcsapás miatt, többnyire szívmegállás okán következtek be. Ennek több mint háromszorosa az egyéb, nem halálos sérülések száma, melyeket villámcsapás okozott. Azonban az embert ért villámcsapások száma ennél jóval magasabb lehet, mivel vannak, akiken a villámcsapás következtében semmiféle sérülés nem keletkezik, és bármennyire is hihetetlen, a villámsújtottak egy része késve vagy egyáltalán nem fordul orvoshoz.
A villámcsapás - az esetek több mint felénél - a szabadban dolgozókat, a futókat, kocogókat, sportolókat, turistákat éri. Szintén veszélyben vannak a vízen tartózkodók, úszók, csónakázók, horgászok.
A statisztikák szerint a villámsújtotta emberek 80 százaléka férfi. Harmaduk munkavégzés közben sérül, különösen veszélyeztetettek a magasban dolgozók, az építőmunkások vagy a mezőgazdasági dolgozók.

Más elektromos sérülésektől eltérően a villámcsapás ezredmásodpercek alatt végigfut a testfelületen, néha csak megtépi a ruházatot, némi égési sebet vagy felületes sérülést hagy maga után, esetleg még azt sem. Az azonban teljesen hamis elképzelés, hogy ha valaki túlél egy villámcsapást, akkor már semmi baja nem történhet! Ez egyszerűen nem igaz.
A villámcsapás járhat nyilvánvaló, szemmel látható sérülésekkel, okozhat égést, ledöntheti a sérültet a lábáról, csontját törheti, hallászavart okozhat. Tudatzavarral, emlékezetkieséssel is járhat. Később is megjelenhetnek panaszok, például krónikus fejfájás. Minden villámcsapást szenvedett egyénhez azonnal mentőt kell hívni, vagy orvoshoz kell vinni.
A leggyakoribb halálok a légzés és/vagy a keringés leállása. Ezekben az esetekben kizárólag az újraélesztés mentheti meg a beteg életét.

Felkészült a viharra? Néhány jó tanács a zápor kitörése előtt:

 • Figyelje az eget, a sötétedő felhőket, a villámfényeket, hallgassa a mennydörgést, a szél zúgásának erősödését.
 • Ha hallja a mennydörgést, a vihar már elég közel van ahhoz, hogy a villámcsapás veszélyeztesse. Mielőbb keressen biztonságos menedéket.
 • Húzódjon be egy épületbe vagy egy autóba. Kerülje a nyitható tetejű gépjárműveket. Húzza fel a kocsi ablakait, és ne érjen a fém vázhoz.
 • A legveszélyesebbek a csalóka biztonságérzetet nyújtó, valójában azonban egyáltalán nem biztonságos, háromoldalú, fémvázas vagy fémfalú buszmegálló-házikók. Valójában rég be kellett volna őket tiltani - mondják az elektromos szakemberek. Csak a négyoldalúak adnak védelmet, a háromoldalúakba tilos beállni. Egy alapos bőrigázás sokkal biztonságosabb! Az ilyen buszmágállóktól menjen legalább 15 méter távolságra, és kuporodjon le.
 • A telefonvezetékek és fémcsövek jól vezetik az elektromosságot. Húzza ki az elektromos készülékeket a csatlakozóból. Ne használja se a telefont, se az elektromos berendezéseket. A világítást azonban bekapcsolva hagyhatja, az nem növeli a villámcsapás veszélyét.
 • Ne fürödjön, ne zuhanyozzon és a vizet se folyassa.
 • Kapcsolja ki a légkondicionálót. A feszültségingadozás tönkreteheti a kompresszort.
 • Az ablaknál húzza el a függönyöket. Ha a viharban véletlenül kitörne az üveg, a függöny megvéd a szétrepülő szilánkoktól.
 • Ha erdőben éri a vihar, akkor az alacsonyabb fák alatt keressen menedéket!
 • Ha vízen van, azonnal menjen a szárazföldre.
 • A szabadban keressen egy alacsonyan fekvő, nyílt terepet, távol a fáktól, elektromos vezetékektől.
 • Próbáljon meg minél kisebbre, alacsonyabbra összehúzódni. Guggoljon le, hajtsa a fejét a térdei közé. Ha többen vannak, tartsanak egymástól 5-10 méter távolságot.
 • Ne hasaljon a földre! Nagyobb testfelületen könnyebben éri villámcsapás.

Ha valakit villámcsapás ért:

 • Nyugodtan hozzá lehet érni, teste nem hordoz elektromos töltést.
 • Fontos a mentők mielőbbi értesítése a 104-es telefonszámon.
 • A sérült elektromos áramütést szenvedett, teste megéghetett azokon a területeken, ahol a villám belecsapott, illetve ahol elhagyta a testét.
 • A villámcsapás idegrendszeri károsodást, csonttörést, hallás- és látáskárosodást is okozhat.
 • Az elsősegélynyújtás alaplépései ebben az esetben is érvényesek. Az átjárható légutak biztosítása, légzésleállás esetén a befúvásos lélegeztetés, szívleállás esetén a szívmasszázs.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag