Veszélyes élelmiszert hívtak vissza, ha vettünk belőle, ne együk meg

Fagyasztott fasírtalapot hívott vissza a forgalmazó szalmonella miatt.

Visszahívta a forgalomból a KINGA fagyasztott fasírtalapot a termék forgalmazója, szalmonella lehetséges jelenléte miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden a honlapján.

Az 500 grammos és 1 kilogrammos kiszerelésű termékeket a forgalmazó Novro Kft. hívta vissza, az érintett fasírtalap tételszáma "25082022r" és "ren08092022, lejárata pedig 24.06.2023. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el.

Nébih, termékvisszahívás
Fagyasztott fasírtalapot hívtak vissza szalmonella miatt. A fotó illusztráció, forrás: getty Images

A szalmonellózis a köznyelvben rendszerint fertőzött étel fogyasztása után kialakuló gyomor-bélrendszeri tünetekre utal. A kórokozónak – Salmonella enterica – azonban számos alfaja létezik, az általuk okozott kórképek döntően három csoportba sorolhatóak:

  1. hastífusz (ennek kórokozója a S. typhi altípus)
  2. heveny gyomor-bélhurut képében zajló szamonellózis
  3. szepsissel járó forma (ezt leginkább a choleraesuis típus okozza)

Minden formára jellemző, hogy a baktérium a szájon át kerül be a szervezetbe, rendszerint szennyezett élelmiszerrel vagy innivalóval. Az érintetteknek olyan tüneteik lehetnek, mint a hányás, hányinger, hidegrázás, hasmenés, magas láz, hasi görcsök.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: