Vegyszermérgezések

Egy kisebb háztartásban is tucatjával fordulnak elő mérgező anyagok, családi gazdaságokban pedig kisebbfajta arzenált is találunk belőlük. Sajnos, ma is sok baleset történik, érdemes hát tudni, mik a leggyakoribb mérgek, és mit tehetünk mérgezés esetén!

Foglalkozási ártalomként a vegyszermérgezések ritkán fordulnak elő, ha pontosan betartják a munkavédelmi előírásokat. Azonban a háztartási vegyi áruk vagy a hobbitelkeken, háztáji kertekben alkalmazott növényvédő szerek, gyomirtók gyakrabban okoznak mérgezéseket. Ezek a balesetek főleg akkor következnek be, amikor a vegyszereket kiveszik eredeti csomagolásukból, és nem használnak védőkesztyűt, -szemüveget, -maszkot vagy -ruhát. Előfordul néha akaratlagos mérgezés is, gyakran öngyilkossági szándékkal. Főleg gyerekeknél fordul elő, hogy valamilyen vegyszert játékból lenyelnek, ezért minden vegyi árut gondosan zárjunk el.

Mérgek a lakásban

A lakásokban előforduló mérgezőanyagok döntő többsége valamilyen tisztítószer. Ezek általában marási sérülést okoznak.

Rovarirtó szerek - por, folyadék vagy spray formájában kerülnek forgalomba. Általában véletlen mérgezésről van szó, leggyakrabban a rovarirtó szerrel történő érintkezést követően elmulasztják a kézmosást, majd ezt követően kerül a tápcsatornába. Ritkában a szállításkor megsérül az irtószer doboza és egyéb termékkel, például élelmiszerrel érintkezik. Mivel számtalan fajta kerül kereskedelmi forgalomba ezért mérgezési tüneteiket, hatásaikat nem lehet összefoglalni. Gyakorlatilag mindenféle helyi (könnyezés, bőrpír, orrfolyás stb.) és általános (hányinger, hányás, fájdalmak, görcsök stb.) tünet előfordulhat. Természetesen legfontosabb a megelőzés, ennek érdekében körültekintően válasszuk ki, hová helyezzük, szórjuk ki az irtószert, majd alaposan mossunk kezet. Nagyon ügyeljünk arra, hogy gyerekek ne érintkezhessenek a vegyszerrel!

Vegyszermentes tisztaság Az otthoni takarításhoz szerencsére nem kell vegyszereket használunk. A természetes módszerek hatékonyak, az áruk is kedvezőbb, és a saját egészségünket és a környezetünket is kímélik.

Aszódabikarbónaés a só tisztít, szagtalanít és erőteljes súrolószer; az ecet eltávolítja a zsíros szennyeződéseket, a szappanmaradványokat, a vízkövet, megelőzi a penészedést, erőteljes baktériumölő és frissítő hatása is van. Az illóolajoknak pedig az illatosítás mellett kihasználhatjuk mikrobaölő hatásaikat is.

A vécé vagy a lefolyók alapos megtisztításához öntsünk fél csésze szódabikarbónát a lefolyóba vagy a vécébe, majd öntsünk utána egy csésze ecetet. Hagyjuk pezsegni legalább negyed órát, majd alaposan öblítsük át forró vízzel. Igény szerint megismételhetjük a műveletet.

A legegyszerűbb üvegtisztítóhoz mindössze negyed csésze ecet és négy csésze langyos víz szükséges Öntsük a keveréket egy szórófejes flakonba és ugyanúgy használhatjuk, mint a boltban kapható szereket. Az ecet a vízkő eltávolításához is jól használható. Egy ecettel átitatott rongyot kell néhány órára vagy akár egész éjszakára a tisztítani kívánt felületre tenni, majd egyszerűen áttörölni.

Egy citrom kifacsart leve, egy evőkanál olaj és egy evőkanál víz összekeverésével nagyszerű bútorfényezőt készíthetünk magunknak.
Műanyagok - a háztartásokban előforduló műanyagok általában nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre, azonban néhány dologgal még sem árt tisztában lenni. A műanyagok égetése, olvadása során olyan anyagok szabadulhatnak fel, amelyek mérgeknek, sok esetben súlyos méregnek tekinthetők. Ennek érdekében soha ne égessünk műanyagokat sem hulladékmegsemmisítési célból, sem kedvtelésből a tábortűz mellett. Ha konyhai edények műanyag része gyulladt meg, vagy kezdett olvadni igen alapos szellőztetés, és a felszabaduló mérgező gázok belégzésének mellőzése javasolt. Bizonyos műanyagokból a mikrohullámú sütő is szabadíthat fel toxikus anyagokat!

Aceton - vagy közismertebb nevén körömlakklemosó szintén gyakori vegyszer a háztartásokban. Szem-, orr- és felső légút-irritáló hatását sokan tapasztalták már, de azt kevesen gondolnák, hogy ennél súlyosabb reakciókat is kiválthat. A légutakon bekerülő vegyszer mérgezésének kezdeti tünetei a kettős látás, mozgáskoordinációs zavar, hányinger, hányás, majd csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, emiatt görcsök alakulhatnak ki. Ennél is súlyosabb esetben légzési és keringési elégtelenséget okoz, amely akár halálos is lehet.

Mosogatószerek - mesterséges anyagokból előállított zsírtalanító szerek, amelyek többféle vegyületet tartalmaznak. Ezek egy része "csak" a környezetre, pontosabban szennyvíz formájában az élővizekre van káros hatással, mint például a mosogatószerekben található foszfátok, míg mások közvetlenül is veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre. A felületek fényességéért felelős tenzidek (mosogatószerek, autóápoló cikkek, mosószerek, bútor- és egyéb felülettisztítók hatóanyagai) öblögetés után is megmaradhatnak, a tápcsatornába kerülve felgyorsítják más mérgek, élelmiszer-adalékok felszívódását a szervezetbe. Bizonyos gépi mosogatószerek bőrön át is felszívódhatnak szervezetünkbe!

Vízkőoldók és lefolyótisztítók - erős savak, illetve lúgok, amelyek elsősorban a bőrre, szembe, tápcsatornába kerülve veszélyesek, ott súlyos marási sérüléseket okozhatnak. A klórtartalmú vegyszerek azért igényelnek különös figyelmet, mert más vegyszerekkel reagálva klórgáz szabadulhat fel.

Vegyszerek a kertben, garázsban

Növényvédő szerek - alkalmazásának célja, hogy különböző növénykárosító élőlényeket (rovarok, gombák, baktériumok stb.) elpusztítson. Többségük súlyos méreg, a gazdaboltokban még is korlátlan mennyiségben beszerezhetők. A rovarirtókhoz hasonlóan számtalan fajtájuk kapható, így tüneteik, hatásaik igen sokfélék lehetnek. Természetesen itt is a legfontosabb a megelőzés. Ennek érdekében mindig használjuk az előírt védőfelszerelést! A növényvédő szer dobozát lehetőleg ne dobjuk azonnal el, mert egy esetleges mérgezés esetén fontos információkat tartalmazhat. Nem is beszélve arról, hogy a vegyszert tároló dobozok veszélyes hulladéknak számítanak, így elvileg a kommunális hulladék közé nem is helyezhetők. Lehetőleg csak annyi vegyszert használjunk, amennyit el is használunk, ne halmozzuk fel őket otthon, mert a csomagolásuk sérülése növelheti a véletlen mérgezés esélyét!

A növényvédő szerek sajnos nem csak a felhasználásuk során okozhatnak mérgezést. Egyre több olyan hírt hallani, amikor a kereskedelmi forgalomba került zöldségek, gyümölcsök okoznak mérgezést. Az ilyen mérgezések döntő többsége igen könnyű lefolyású, gyakran tünetmentesek, azonban, ha rendszeresen fogyasztunk magas vegyszertartalmú élelmiszert, a méreganyagok felhalmozódhatnak szervezetünkben. Bizonyos esetekben a termék alapos megmosása segíthet, de ez sajnos általánosságban nem mondható el.

A gépjárművek fagyálló folyadéka, a glikol, tudományos nevén etándiol szintén a méreganyagok közé sorolandó. A tápcsatornán keresztül bekerülő vegyszer részegséghez hasonló tüneteket okoz, alkoholszag azonban nem társul mellé. Súlyosabb esetben émelygés, görcsrohamok, eszméletvesztés alakul ki, de sajnos halálos kimenetelű mérgezése is ismert.

Rágcsáló irtószerek - különösen veszélyesek, hisz hozzánk hasonló emlősök elpusztítására gyártották. Kihelyezésük, használatuk igen nagy körültekintést igényel. Ne felejtsük, hogy nem csak mi, hanem házi állataink is veszélynek vannak kitéve!

Hogyan előzzük meg a bajt?

A fenti mérgezések elkerülése végett az alábbiakat érdemes mindig figyelembe venni:

 • Lehetőleg kerüljük a vegyszerek felhasználását!
 • Tisztítási folyamatoknál használjuk a régi, jól bevált módszereket! Ecet,szódabikarbóna stb.
 • A vegyszereket az előírásnak megfelelő védőfelszerelésben használjuk!
 • Élelmiszerekkel, használati tárgyakkal ne szállítsuk, tároljuk együtt vegyszereinket!
 • A vegyszerek üres dobozát mindig semmisítsük meg, helyezzük lehetőleg veszélyes hulladékgyűjtőbe!
 • A vegyszeres dobozt tartalmazó szemetes veszélyes hulladéknak számít!
 • Ügyeljünk, hogy házi kedvenceink se férjenek hozzá!
 • A vegyszerek tárolását biztonságos, gyermekektől elzárt helyen oldjuk meg!
 • Könnyen illó vegyszereket ne használjunk zárt helyiségben, illetve a szellőztetésről mindig gondoskodjunk!
 • Vegyszeres dobozba soha ne tároljunk még ideiglenesen sem más anyagot!
 • Vásárláskor tanúsítsunk környezettudatos magatartást! Csak a legfontosabb vegyszereket vásároljuk meg, s ellenőrizzük csomagolásuk sértetlenségét!
 • Tájékozódjunk a környezet- és egészségbarát vegyszerekről!

Ha baj van

A legkörültekintőbb tárolás, használat során is felléphet sajnálatos módon mérgezés. Bármilyen mérgezés gyanúja esetén azonnal orvosi segítséget kell hívni, mert a kezdetben ártalmatlannak látszó tüneteket később súlyos, életveszélyes állapot követheti! Próbáljuk kideríteni, felidézni mi okozhatta a mérgezést. Akadályozzuk meg a további, illetve ismételt mérgezést! Keressük meg a feltételezett vagy tudott méreganyag dobozát, ez az orvosi ellátás során jelentős segítséget jelent. A sérült tüneteit az általános elsősegély-nyújtási eljárásoknak megfelelően csillapítsuk. Nyugalomba helyezés, légút biztosítás stb. Kerüljük a hánytatást!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció