Vámpírok éjszakái

Kaján vigyorral olvastunk Tutajos küzdelméről a szúnyogokkal Tüskevár rekettyésében, ami "a világ szúnyogtermésének nagyobbik felét adja". Oké, a berekben a helyük, na de egy pesti lakótelepre vajon honnan jön ennyi alattomos kis vérszívó?

Csípős felhők

Az árvizek, a viharok nyomán összedőlt házakhoz, rettenetes károkhoz, tragédiákhoz képest, amelyeket idén a tavaszi-nyár elejei, extrém időjárás okozott, múló kellemetlenség csupán, mégis megrontja a nyár maradék örömeit is az utóvédként itt maradt rengeteg szúnyog. A felázott földek, a kiöntések, pocsolyák, burjánzó gyomok egy-két hetes "átfutási", szaporodási idővel ontják magukból a vérszívók újabb és újabb milliárdjait. Szinte felhőznek körülöttünk, és nemcsak a vízpartokon vagy az erdők mélyén, ahol józanul eddig is számítanunk kellett a megjelenésükre, hanem a tizedik emeleti panellakásban, a napsütötte réteken, családi házak teraszain is.

Tönkreteszik a legromantikusabb esti sétákat, megjelennek a tévé képernyőjén, sőt a legmeghittebb percekben is ott zünükélnek a fülünk mellett, vagy az ágy fölött a plafonon várják a támadásra legalkalmasabb pillanatot. Gyér vigaszt jelent, hogy a Földön fellelhető több ezer faj közül Magyarország területén csak mintegy félszáz található, és azok közül is csak néhány "csípős", ha úgy érezzük, hogy ezek (a "gyötrő", a "mocsári" és a "dalos" fajták) mindegyike minket szemelt ki áldozatul.

Csapkodás helyett

Hogyan lehet elkerülni a szúnyogokat, illetve az általuk okozott kellemetlenségeket? Amikor ilyen tömegben vannak jelen, akkor ez bizony már nem egyszerű. Legszerencsésebb, ha az adott község, város vagy üdülőterület önkormányzata lép ellenük radikálisan, és megrendeli a repülőgépről vagy mozgó "ágyúról" történő permetezést, vegyszeres irtást. Korábban egy diklórfosz nevű vegyszert használtak ehhez, mostanában pedig leginkább deltametrint és a permetrint. Ezek a kifejlett szúnyogok ellen hatásosak.

A szúnyoglárvák ellen kidolgoztak egy természetkímélő megoldást is: Bacillus thuringiensis baktériumot tartalmazó szert juttatnak ki a szúnyogok szaporodóhelyeire, a mocsaras, nedves területekre.

A család közösen úgy védekezhet, hogy a lakás, a nyaraló ablakaira, ajtóira szúnyoghálót szerelnek fel (bár még az elkerülhetetlen ajtónyitás is elég ahhoz, hogy besurranjanak), másrészt különböző riasztókészülékekkel, szerekkel látják el a lakást, a teraszt, a hosszabban tartózkodásra használt tereket.

A riasztók között lehetnek UV-készülékek, fénycsapdák, füstölők, illatmécsek, párologtatók. Vannak testre, ruházatra alkalmazható szúnyogriasztók is: kenőcsök, krémek, spray-k, amelyek dietil-toluamid- és pikaridin-tartalmúak. A kisgyermekek ágya köré szerelt szúnyogháló hatékony mechanikai védelmet jelent. Esti sétához, erdei kiránduláshoz pedig tanácsosabb zárt ruhában indulni: egy jól szellőző pamut vagy vászonnadrág nem kellemetlenül meleg, de jól véd a szúnyogok ellen.

Jaj, ne szeressetek annyira!

A szúnyogoknak kifinomult ízlésük, de főleg szaglásuk van: tapasztalhatjuk, hogy nem egyformán "kívánatos" minden potenciális áldozat a számukra. Rossz hír a 0-s vércsoportú, nagytestű, izzadásra hajlamos, magas cukor- illetve koleszterinszintű férfiak, illetve az állapotos vagy kövér nők számára: a legjobban ezt a típust szeretik a kis vérszopók. Hasonlóképpen vonzó a számukra a mesterséges édes illat is, így például a parfümöt, illatos kozmetikumokat kedvelő nők hamar célponttá válhatnak.

A védekezés egyik módja lehet ellenük az "elterülő szagművelet" - menta-, citrusillattal, fokhagymaszaggal álcázni az emberi szervezet széndioxid-kibocsátását vagy a test saját tejsav-, izzadság- és kozmetikumillatát. Több erős illatú fűszerről, így például a citromfűről, mentáról, kámforról, szegfűszegről, fokhagymáról, ecetről azt tartják, hogy elűzik a szúnyogokat. Kis tálkákba tett ecetes víz, gesztenye- és diólevél főzete is távol tartja a kellemetlenkedőket - legalábbis a hagyományos népi praktikák szerint.

Diónyi duzzanatok

A szúnyog hajszálvékony szúrószerszáma nem okozhat akkora sebet, mint amekkora egy-egy szúrás nyomán mutatkozik. Mi történik, miért fáj mégis a szúnyogcsípés?

Miközben a nőstény szúnyog vért szív az emberi vagy állati szervezetből, a nyálával véralvadásgátló anyagot juttat a sebbe. Ezekre az idegen fehérjékre reagálva indul el egy immunválasz, túlérzékenységi reakció. A felszabaduló hisztamin izgatja a környező szöveteket, kitágítja a hajszálereket, a folyadék felgyülemléséhez, kis helyi duzzanathoz, az idegvégződések ingerlése pedig a viszketéshez vezet. A jelentéktelen kis sebecske körül így diónyi duzzanat, heves helyi gyulladás is kialakulhat.

Mivel ez erősen viszket, kevesen állják meg, hogy ne vakarják el: így lesz maradandó, nemegyszer el is fertőződő seb, feltűnő var a szúnyogcsípés helyén.

Van gyógyír?

Égő, viszkető dudor maradt a csípés helyén? Ilyenkor jó szolgálatot tesz a helyi bőrgyulladásokat, a bőr allergiás reakcióit enyhítő gél, krém.

Vannak házi gyógymódok is a viszketés csökkentésére: ilyen az almaecetes lemosás, a friss, összetört petrezselyemlevél, a vöröshagymával való bedörzsölés. Túróval, íróval, nyers krumplival borogatva is enyhül a viszkető, égő érzés a csípés helyén.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: