Tízezrek halálát okozta a hőség tavaly

Több mint 61 ezren vesztették életüket a tavalyi hőhullámok miatt Európában. A legtöbb haláleset Olaszországban történt.

Európában több mint 61 ezer, hőség okozta haláleset történhetett a tavaly nyári hőhullámok idején - közölte a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet. A kánikulában leginkább érintett mediterrán országok közül Olaszországban 18 010, Spanyolországban 11 324 haláleset történt tavaly, míg az Egyesült Királyságban 3469 ember vesztette életét a hőség miatt.    

hőség hőhullám kánikula
A legtöbb haláleset Olaszországban történt. Fotó: Getty Images

A nők aránytalanul nagy mértékben váltak tavaly a hőség áldozatává: a népességen belül 56 százalékkal több nő halt meg a hőség miatt, mint férfi. Az európai hőhullámokban tavaly mintegy tízszer annyi 80. életévét betöltött nő halt meg, mint 64 év alatti, a 80 év feletti férfiak elhalálozásának aránya pedig a háromszorosa volt a 64 évnél fiatalabb férfiakénak.    

A kutatók 2022. május 30. és szeptember 4. között több mint 45 millió halálozási adatot elemeztek 35 európai országban. Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) a tavalyi nyár folyamán a halálozások ugrásszerű növekedését jelentette kontinensszerte, ám először fordult elő, hogy ezeket az eseteket kifejezetten a hőséggel hozták összefüggésbe.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.