Szívproblémák COVID után: fiatalokat érint

A poszt-COVID kardiológiai szűrés az egészséges fiataloknak is javasolt, mivel a koronavírus jóval gyakrabban hoz létre kardiovaszkuláris szövődményeket a fiatalabbak körében. Több tízezer volt COVID-beteg lehet érintett Magyarországon is.

Szívburok- és szívizomgyulladás, ritmuszavar, koleszterinszint-emelkedés, trombózis, magas vérnyomás jelentkezhet azoknál, akik a delta variánssal fertőződtek meg a koronavírus-járvány legutóbbi hullámában. Egy amerikai kutatás igazolta azt is, hogy a 20 év alatti fiataloknál hatszor gyakrabban alakul ki szívizomgyulladás a COVID-19 nyomán, mint egyébként - hívta fel a figyelmet Dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója.

dsa
A delta variánssal fertőzöttek 40 százalékánál fordul elő szívburok- vagy szívizomgyulladás. Fotó: Getty Images

Egy főiskolai sportolókat vizsgáló kardiológiai MR-programban a volt COVID-19-betegek 46 százalékánál találtak szívizomgyulladásra vagy korábbi szívizom-sérülésre utaló bizonyítékot, annak ellenére, hogy egyikük sem került kórházba. Sőt, a résztvevők felénél csak enyhe tünetek jelentkeztek. Egy másik amerikai kutatásban 20 és 50 év közötti, COVID-19-en átesett pácienseket vizsgáltak afertőzésután 3 hónappal, és 78 százalékuknál fedeztek fel valamilyen kardiovaszkuláris problémát. Az Egyesült Államok egészségügyi hivatala (CDC) hivatalos felmérése szerint a delta variáns miatt hosszú COVID-ban szenvedő betegek 40 százalékánál fordul elő szívburok- vagy szívizomgyulladás 70 nappal a fertőzés után.

Mit kell tartalmaznia egy kardiológiai kivizsgálásnak? A kardiológiai szűrések része egy nyugalmi EKG-vizsgálat, vérnyomásmérés és szakorvosi konzultáció szívultrahanggal kiegészítve. Javasolt egy általános nagy labor is, amelyből kiderülnek az esetleges rizikófaktorok (például a kóros vérzsírértékek). A post-COVID kardiológiai vizsgálat során a vérből troponinszintet is mérnek, mert ez megmutatja, hogy a páciensnél lehetett-e szívroham vagy szívizom-károsodás, a D-dimer-mérés pedig egy esetleges trombózist tárhat fel.

Mindezekből kiderül, hogy a veszélyes kardiovaszkuláris problémák nemcsak a kórházban kezelt COVID-19-betegeket és az idős, krónikus pácienseket érintik, hanem az egészséges, fiatal felnőtteket is. Magyarországon az elmúlt három hónapban a delta variáns uralta a koronavírus-járvány negyedik hullámát, amelyben több százezer ember fertőződött meg. A fentiek tükrében több tízezer volt COVID-19-betegnél jelentkezhetnek kardiovaszkuláris problémák. Ha valaki átesett a koronavírus-fertőzésen, és rendszeresen sportol, annak mindenképpen érdemes elmenni egy post-COVID-szűrésre, mert egy rejtve maradó szívizomgyulladás akár végzetes is lehet

Fontos a post-COVID-kivizsgálás

Bár a járványt megelőző időszakban elsősorban az idősebbeket, az elhízottakat és helytelen életmódot élő embereket érintették a szív- és érrendszeri problémák, most a COVID-19 kapcsán a fiatalok, a sportos életet élők is megjelentek a kardiológiai szakrendeléseken. Fontos, hogy a COVID-19-en átesett betegek - a fertőzés súlyosságától függetlenül - gondoljanak a vírus hosszú távú ártalmaira is, mert a szervezetük nem biztos, hogy teljesen felgyógyult. Négy-hat héttel a fertőzést követően érdemes részt venni egy kardiológiai kivizsgáláson, így kiderülhet, ha valamilyen szív- és érrendszeri probléma alakult ki, és megkezdődhet a kezelés.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)