Szalmonellás Kinder termékek: kiderült, van-e magyar beteg

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elárulta, itthon megfertőződött-e valaki a szalmonellás Kinder csokoládétermékek miatt.

Milyen tünetei vannak a szalmonellafertőzésnek, és hogyan lehet kezelni?

Nagy ijedtséget okozott Magyarországon is, miután kiderült: szalmonellás Kinder termékek kerültek forgalomba a Ferrero belgiumi gyárából - írja a vg.hu. Európában már több mint száz megbetegedésről érkeztek hírek, a lap ezért megkereste a Nébihet, hogy tudnak-e magyar betegről.

"A Nébih rendelkezésére álló információk alapján Magyarországon eddig egyetlen megbetegedést sem hoztak összefüggésbe az EU több tagállamában járványt okozó baktériummal" - írta a hatóság, majd hozzátették: ezt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai is megerősítik, nyilvántartásuk szerint a Salmonella typhimurium okozta megbetegedések előfordulási aránya az előző évek ezen időszakához hasonló.

Húsvét közeledtével sokan lepik meg szeretteiket valamilyen csokoládéval.
Húsvét közeledtével sokan lepik meg szeretteiket valamilyen csokoládéval. Fotó: Getty Images

Sokan aggódtak

A hatóság a válaszban kitért arra is, hogy ügyfélszolgálatukra hirtelen nagyszámú kérdés érkezett aggódó szülőktől, nagyszülőktől, óvodavezetőktől, akik elsősorban az általuk vásárolt termék fogyaszthatóságával kapcsolatban, további termékek lehetséges érintettségére vonatkozóan, valamint a forgalmazók általi visszavásárlás feltételei ügyében kértek tájékoztatást.

A honlapon érdemes tájékozódni

Mint azt hangsúlyozták, a fogyasztók széles körét hivatalos honlapjuk segítségével tudják a leghatékonyabban tájékoztatni, ahol folyamatosan frissítik a Kinder termékek lehetséges fertőzöttségére vonatkozó, a hatóság rendelkezésére álló információkat, és megosztják a termékvisszahívással kapcsolatos részleteket is.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)