Stroke: minden perc számít

Az agyvérzéses betegek esetében minden perc számít - ezt régóta tudni lehet. Egy új kutatás azonban számszerűsítette is ezt az elképzelést: ha 15 percet késik az ellátás, az 1 hónappal rövidíti meg az életet.

Stroke során az agyban található apró erek elzáródhatnak vagy elrepedhetnek, így egyszerűen nem jut elegendő oxigén és tápanyag a sejtekhez. Ez pedig az agysejtek elhalásával, roncsolódásával jár együtt. Minél tovább tart ez az állapot, annál több sejt pusztul el, és annál nehezebb az agyvérzés utáni regeneráció (ha egyáltalán lehetséges). Éppen ezért a minél hamarabbi ellátás létfontosságú.
Dr. Atte Meretoia ausztrál szakember, egy új kutatás vezető szerzője szerint nagyon fontos, hogy minél gyorsabban ellássák a stroke-os betegeket. Azt is sikerült bizonyítaniuk, hogy a fiatalabb korosztályba tartozóknál ez a gyorsaság még több előnnyel járhat.

"A vérrögképződést gátló gyógyszerek alkalmazása nemtől, rassztól függetlenül működik. Az esemény bekövetkezte után 4 és fél órával be kell adni ezt a betegnek, de minél hamarabb kapja meg, annál kevésbé sérül az agy" - mondta dr. Meretoia.

A most megjelent kutatáshoz 2258 stroke-os beteg adatait elemezték, és úgy találták, a gyors vagy lassú reagálás előnyeit, illetve hátrányait számszerűsíteni is lehet: minden 15 percnyi késlekedés megrövidítette az életet 1 hónappal; ha viszont 1 perccel is előbb jutott gyógyszerhez a beteg, az 1,8 nappal több egészségben eltöltött életet jelentett.A leggyorsabban (átlagosan 20 perc alatt) Helsinkiben és Melbourne-ban jutnak gyógyszerhez a stroke-on átesett páciensek, míg a legtöbb amerikai és európai egészségügyi intézményben átlagosan 80 perc alatt látják el a beteget.

"Ha valaki a stroke tüneteit észleli magán vagy valaki máson, egyetlen percet sem szabad elpazarolni a várakozással" - mondta dr. Meretoia. "Nem szabad arra várni, hogy majd elmúlik. Azonnal mentőt kell hívni."

A kutatás eredményeiről a Stroke című szaklapban számoltak be.

A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása (perfúzió) és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkülete.Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként napsütéses időszakok is előfordulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag