Rengeteg a szúnyog 9 kerületben

A héten 9 budapesti kerületben, valamint országszerte 72 településen folytatódik a szúnyoggyérítési program – közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Budapesten a III., IV., XIII., XI., XVI., XVII. XXI., XXII., XXIII. kerületben annyira megszaporodtak a szúnyogok, hogy további gyérítés szükséges. Emellett a többi között Ercsiben, Érden, Százhalombattán, illetve több Dráva menti és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen is irtják a szakemberek a vérszívókat.

szúnyog, szúnyogirtás, szúnyoggyérítés, szúnyogriasztó, katasztrófavédelem
A szabadban érdemes szúnyogriasztót használni. Fotó: Getty Images

Az eső hozta magával a szúnyogokat is

A hosszú aszályos időjárás következtében ugyan mérséklődött a szúnyogártalom, ám a hétvégi felhőszakadás kedvezett a szúnyogok megjelenésének. A hétvégi esők hatására néhány régióban várhatóan tovább emelkedik a szúnyogártalom mértéke, elsősorban azokon a területeken, ahol tovább megmarad a lehullott esővíz.

A katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan nyomon követik a tenyészőhelyek állapotát. Ahol szükséges, ott a lárvák, később pedig a kifejlett egyedek elleni védekezésre is gondot fordítanak.

Mit tehetünk mi?

Az esőzések után egyébként mi, lakók is sokat tehetünk a szúnyogártalom csökkentése érdekében. Mindössze annyi a dolgunk, hogy a ház körüli tartályokban, kaspókban felgyűlt vizet kiöntsük, vagyis felszámoljuk a szúnyogok élőhelyeit.
A hagyományos spray változat mellett az elektromos szúnyogriasztó is egyre népszerűbb. De vajon mennyire hatékony ez a megoldás, mi alapján válasszunk, és mire kell figyelni a működtetés során? Mutatjuk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)