MOK: két hét múlva 50-60 ezer fertőzött is lehet

A Magyar Orvosi Kamara szerint, ha most nem szigorítanak az intézkedéseken, akkor két hét múlva akár 50-60 ezer fertőzött is lehet Magyarországon.

"Az ismertté vált esetek száma alapján a járvány Magyarországon már a gyors kibontakozás szakaszában van, és a fertőzött, de még nem azonosított betegek száma már akár az 1 000 főt is elérheti. Ez a szám egy hét múlva az epidemiológiai statisztikai modellek alapján a 7-8 ezer, két hét múlva akár 50-60 ezer is lehet" - olvasható a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökségének március 15-én kiadott közleményében. Mint írják, a kormány eddigi rendelkezései üdvözlendőek, valamelyest lassíthatják is a járvány terjedését, de a rendelkezésre álló tudományos adatok elemzéséből a szakmai grémium úgy véli további intézkedéseket kell bevezetni, ahogyan tették azt a járvánnyal sikeresen megküzdő országokban, és amire egészségügyi rendszere kimerülésével több európai ország is kényszerült az elmúlt napokban.

"A sikeres fellépéshez elengedhetetlenek voltak azok az intézkedések, amelyek a lakosság egymás közötti érintkezését radikálisan csökkentették (un. social distancing)" - vélik, s hangsúlyozzák, ott ahol ezeket nem tették meg a járvány terjedése rohamosan felgyorsult.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
Ilyen védőfeleszerelésben dolgoznak az orvosok és ápolók Olaszországban. Fotó: Francesca Volpi/Getty Images

A MOK a kormánynak címzett 11 pontos intézkedési javaslat-csomagot fogalmazott meg közleményében. Véleményük szerint, ha ezeket bevezetik, várhatóan két hét alatt megállna az gyors esetszám-növekedés, és nagyjából két hónap alatt visszaszorítható lenne a járvány Magyarországon.

Korlátozzák a lakhely elhagyását

Javaslataik közül az első és legfontosabb, hogy Olasz- és Spanyolországhoz hasonlóan zárjanak be minden létesítményt, kivéve az élelmiszerboltokat. Korlátozzák a munka, a bevásárlás, és az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére a lakhely elhagyását.

"Javasoljuk olyan egészségügyi ellátóhelyek kijelölését, amelyek kizárólag légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el. Ezzel az intézkedéssel a védőeszközök elérhetőségét koncentráljuk és az ellátást hatékonyabbá tehetjük" - ajánlják, hangsúlyozva a többi betegtől elkülönített ellátás fontosságát, s azt, hogy legyen annyi hely erre, hogy az emberek így is tudják tartani a 2 méter távolságot egymástól. Javasolják továbbá annak megoldását, hogy a tünetmentes kontaktok megfigyelésük során ne az aktív kórházi ágyakat foglalják.

Ne dolgoztassák az idős orvosokat, nővéreket

Mint korábban, úgy ismét hangsúlyozták a megfelelő védőfelszerelések és óvintézkedések szükségességét az egészségügyi dolgozók érdekében. Főképp, mert ha ez hiányzik, ők is terjeszthetik a járványt, illetve megbetegedésük után emberhiány alakulhat ki az ellátásban.

"A 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba határozottan ellenezzük" - jelentették ki.

Sokkal többet kell tesztelni

Mint arról korábban a HáziPatika.com-on több cikkben is beszámoltunk, mind Magyarországon, mind világviszonylatban számos kritika éri a kormányokat és az egészségügyet, az elvégzett tesztek számát illetően. Ezzel kapcsolatos aggályait a MOK is megfogalmazta, s javaslatot is tettek: "minden, a kezelőorvos által indokoltnak tartott esetben (pl. kórházi felvétel esetén is) biztosítsák a koronavírusteszt elvégzésének lehetőségét, (...) a szűrővizsgálatokat a közvetlen kontaktusban lévő személyek esetében minden esetben végezzék el." Egyúttal kérik, hogy amelyik magánlabor képes koronavírusteszt elvégzésére, azt engedélyezzék nekik, azzal a kitétellel, hogy az NNK a pozitív eseteket erősítse meg. A kamara az állami és a magán egészségügyi szektorra vonatkozóan is kéri a halasztható szolgáltatok betiltását.

Olvassa el társportálunk, az nlc.hu 14 pontos kisokosát arról, hogy járványhelyzetben hogyan húzhatja ki magát egy közösség a bajból.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: