Mit tudunk a koronavírus hibrid variánsáról, az XE-ről?

A koronavírus-járvány terjedése, a fertőzöttek számának dinamikus emelkedése kedvez az új, esetenként rekombináns vírusvariánsok létrejöttének, mint amilyen például az XE. Mutatjuk, hogyan és miből alakulhatott ki, és mit érdemes tudni róla.

Az elmúlt hetekben az omikron variáns gyors mutálódásának köszönhetően újabb alvariánsokat azonosítottak a kutatók: az omikron BA.4 és BA.5 - amelyeket az Egészségügyi Világszervezet szakemberei már gőzerővel vizsgálnak - több országban is megjelent, igaz, eddig csak pár tucat ezekhez köthető fertőzéses esetet mutattak ki.

koronavírus XE variáns
Az új koronavírus egyelőre sikeresen és gyorsan mutálódik. Fotó: Getty Images

A titokzatos XE már egy ideje velünk van

A koronavírus hibrid változata, az XE felbukkanása január óta foglalkoztatja a kutatókat. Az omikron BA.1 és BA.2 alvariánsának kombinációját először január közepén észlelték az Egyesült Királyságban. Ezt a variáns azóta is elsősorban itt diagnosztizálják, de néhány esetet Thaiföldről és az Egyesült Államokból is jelentettek - olvasható a Conversation témával foglalkozó cikkében. (Világszerte eddig mintegy 700 vírusgenomot rendeltek az XE-hez.) Kutatók szerint a SARS-CoV-2-vírus folyamatos és gyors mutálódásával egyre gyakrabban számíthatunk majd "hibridek" felbukkanására a jövőben.

Veszélyes lehet-e az XE?

Egyesült királyságbeli becslések szerint az XE-nek enyhe (5-10 százalékos) átviteli előnye van a jelenlegi új fertőzések többségéért felelős BA.2 alvariánssal szemben, ami azt jelenti, hogy ez lehet az omikron variáns eddigi leggyorsabban átadható alváltozata. Ami előrevetíti, hogy - a vírus számára ideális körülmények között - idővel ez lehet a domináns variáns, kiszorítva a korábbiakat.

Kutatók szerint egyelőre nincs elég bizonyíték arra, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni az XE fertőzőképességéről, vagy arról, hogy súlyos tüneteket okoz-e, és hogy ki tudja-e játszani a vakcinák, esetleg a természetes megfertőződés kiváltotta, korábbi változatokkal szembeni immunvédelmet.

A koronavírus omikron variánsával az Egyesült Királyságban nemrégiben megfertőződöttek kétharmada állítja, hogy korábban már átesett a fertőzésen - derül ki egy kutatásból. Szakemberek szerint ebből az eredményből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az újrafertőződéses esetek számát illetően, mert a vizsgálatnak megvoltak a korlátai.

Hogyan jönnek létre a hibrid variánsok?

Rekombináns vírusok akkor alakulhatnak ki, ha egy egyedben két vagy több variáns fertőzi meg ugyanazt a sejtet, lehetővé téve, hogy a replikáció során a variánsok kölcsönhatásba lépjenek egymással. Ez azzal járhat, hogy genetikai anyaguk keveredik, ezáltal új víruskombinációk jönnek létre. (Érdekesség, hogy az XE-ben a vírus tüskefehérjéje például a BA.2 alvariánsból "érkezett".) Az omikron variáns generálta járványhullámban - a vírus tulajdonságainak köszönhetően - exponenciálisan nőtt az új fertőzöttek száma, ami több esélyt adott a vírusnak a rekombinációra - írja a Conversation.

Ahogy arról a lap beszámol, a járvány kitörése óta számos rekombináns SARS-CoV-2 variánst azonosítottak, amelyek elnevezése XA-tól egészen XS-ig terjed. Némelyik csak néhányszor bukkant fel, míg másokhoz több száz genomot rendeltek. A rekombinánsok két fő típusa jelenleg a delta és omikron variáns keveréke: a deltakron és az omikron alváltozatainak kombinációi. Néhány rekombinánsra kiemelten figyelnek a kutatók, ezek közé tartozik például az először Franciaországban azonosított XD, ami a delta variáns és az omikron BA.1 alváltozatának genetikai anyagát ötvözi.

Aggódnunk kell az XE miatt?

Egyelőre nincs bizonyíték rá, hogy a rekombináns vírusok egészségügyi szempontból nagyobb veszélyt jelentenének, mint bármely más változat. "De folytatnunk kell a SARS-CoV-2 globális szintű felügyeletét, hogy időben kiszűrjük az új variánsokat, és megértsük potenciális kockázataikat" - vallják a kutatók.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)