Mit, milyen gyakran kell takarítani?

Mindenkinek nyilvánvaló, hogy lakókörnyezetünket rendben kell tartani, azaz időnként ki kell takarítani a lakást, ágyneműt kell cserélni, ki kell súrolni a WC-t, muszáj kiporszívózni a matracokat, és így tovább. Csakhogy a különféle tárgyak nem azonos ütemben koszolódnak, így tisztításuk is máskor esedékes. Na de mikor?

Az emberek 20 százaléka havonta csak egyszer cserél ágyneműt, ami bizony elég elszomorító a higiéné szempontjából. Azokat a dolgokat ugyanis, amelyekkel rendszeresen kapcsolatba kerülünk, érdemes minél tisztábban tartani. Az alábbi felsorolásból kiderül, hogy minek milyen hosszú az optimális tisztítási periódusa.

takarítás
A hűtőszekrényben veszélyesen sok kórokozó szaporodhat el. Mindent a maga idejében

WC

A WC a tisztátlanság szinonimája a legtöbb ember fejében. Ám az a meglepő helyzet, hogy egy átlagos ülőkén mindössze 50 baktérium található négyzetcentiméterenként, ami kevesebb, mint a legtöbb vágódeszkán mérhető érték. A WC-csészét érdemes naponta áttörölni, de a környezetét, illetve a fürdőszobát elég hetente egyszer takarítani.

Ágynemű

Egy-kéthetente érdemes ágyneműt cserélni, mert rengeteg elhalt bőrsejtet hagyunk ott a textilen, illetve a szálak felitatják az izzadságot, a bőr által termelt zsiradékokat és a kozmetikumok olajos maradványait is. Ezt a keveréket pedig igen vonzónak találják a poratkák.

Matrac

A matracok különösen jó lakóhelyet nyújtanak a poratkáknak és a különféle mikrobáknak, amelyek az elhalt hámsejtekkel táplálkoznak. Nem számít, mennyire jó minőségű a matrac, havonta alaposan át kell porszívózni, és kilenc évnél tovább nem szabad megtartani.

Hűtőszekrény

Az átlagos hűtőszekrényben nagyjából 750-szer több a baktérium, mint amennyi a biztonságos szintnek megfelelne. A nyers élelmiszereknek lehetőleg, a lejárt szavatosságúaknak pedig feltétlenül távozniuk kell. A hűtőszekrény minden három-hat hónapban alapos tisztítást kíván, különben megvan az esélye, hogy az étel beszennyeződik valamilyen kellemetlen kórokozóval, például szalmonella baktériummal.

Mobiltelefon

A mobilkészülékek felületén mintegy 10-szer több a baktérium, mint egy WC-ülőkén. Azaz rendszeresen meg kell tisztítani a készüléket, amire a legegyszerűbb eljárás az áttörölgetés antibakteriális nedves kendővel.

Alsónemű

Mindenki tudja, hogy alsónadrágot és bugyit naponta szükséges váltani, de mi a helyzet a melltartóval és az atlétatrikóval? Általánosságban 3-4 viselés után ki kell mosni ezeket, hiszen a bőrrel közvetlenül érintkező ruhadarabok ennyi idő alatt biztosan elszennyeződnek.

A házimunka sokunk számára szükséges rossz: megpróbáljuk a lehető legrövidebb idő alatt elvégezni, de gyakran még így is azt érezhetjük, hogy felemészt minket az állandó mosogatás, takarítás, mosás. Lehet ez máshogy is? Részletek!

Konyhai törlőkendő és szivacs

Ezek a mikrobák igazi melegágyai. Négyzetcentiméterenként 1-10 millió baktérium található rajtuk. Emiatt hetente ki kell őket mosni legalább 60 °C-os vízben, vagy újat kell a régi helyébe állítani.

Fogkefe

A fogkefe is igazi gyülekezőhely a mikroorganizmusoknak. Egy fogkefén akár több mint 10 millió baktérium is lehet. Ezért minden használat után igen alaposan folyóvízben meg kell tisztítani, és legalább háromhavonta újra cserélni.

Forrás: Mirror

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: