Mik azok a dizájnerdrogok?

Az utóbbi napok híreiben szerepelt az a két várandós kismama, akik dizájnerdrogokat fogyasztottak. A mérgezés után a csecsemőket idő előtt, császármetszéssel világra hozták, de az életüket nem sikerült megmenteni. Mik ezek a gyilkos szerek: mik a dizájnerdrogok? Pontosan hány ilyen szer van?

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy arra a kérdésre, hogy pontosan milyen anyagokat is tartalmaznak a dizájnerdrogok, általában a terjesztők sem tudják a választ, nemhogy az egyszerű fogyasztók. A dizájnerdrogok olyan szerek, amelyeket laboratóriumokban valamilyen létező anyag mintájára, valamilyen minimális kémiai módosítással hoznak létre.

A dizájnerdrogok az utóbbi néhány évben már vezetik a droghasználati toplistákat, és ezzel együtt a kábítószer-használat miatti halálozások nagyobb része is ezeknek a szereknek köszönhető. Azt nehéz lenne megmondani, hogy hányféle dizájnerdrog van ma forgalomban, hiszen pont az jellemző rájuk, hogy szinte napról napra növekszik a számuk, egyre több fajtájuk van.

Két, császármetszéssel világra hozott újszülött meghalt, négyen lélegeztetőgépen vannak az intenzíven, egy fiatal férfit pedig a sürgősségi osztályon kezelnek - ez az eredménye a Magyarországon eddig példa nélküli törökszentmiklósi dizájnerdrog-esetnek. Kattintson! A dizájnerdrogok nem természetes szerek (mint például az olyan klasszikus drogok, amilyen a marihuána vagy a mákból készíthető ópiumszármazékok). Ezeket a szereket laboratóriumokban szintetizálják, és azért van belőlük ennyiféle, mert egy-egy pszichoaktív hatású anyag kémiai szerkezetének minimális módosításával hozhatók létre az újabb és újabb verziók. Ennek a drog használói és terjesztői szempontjából az az előnye, hogy az új szerek előállítása és terjesztése gyorsabb, mint a betiltásuk folyamata.

A dizájnerdrogokkal az a legnagyobb baj, hogy nem tudjuk, miből készültek

Az új szerek sokasága pedig maga után vonja az elnevezések sokaságát is: pár évvel ezelőtt a Kati és a Gina volt talán a legismertebb közülük. Manapság azonban már az elnevezések sem tudják követni azt a tempót, ahogyan ezek a szerek szaporodnak.

A dizájnerdrogok azért lehetnek vonzók a fogyasztók számára, mert olcsók. Azt azonban senki sem tudja, hogy pontosan mit is tartalmaznak, milyen mennyiségben, mennyit lehet belőle bevenni, és annak milyen hatása lehet. A dizájnerdrogok fogyasztása körülbelül olyan, mintha egy teljesen ellenőrizetlen gyógyszerkísérletben vennénk részt. Sokan belehalnak akár egyetlen adag elfogyasztásába.

A dizájnerdrogok használatának és terjesztésének szabályozásában az jelenthet megoldást, ha nem az egyes konkrét szereket, hanem az anyagok fő összetevőjét tiltják, így minden olyan szer, ami ezt a kémiai összetevőt tartalmazza, tiltólistára kerül. Azonban valószínű, hogy ez sem szab gátat annak, hogy a laboratóriumokban újabb és újabb anyagokat szintetizáljanak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: