Közel kétmillió áldozatot szedett tavaly a jól ismert kórokozó

Évek óta először nőtt a tuberkulózisos esetek száma, beleértve a baktérium gyógyszerrezisztens mutációival megbetegedettekét is - derült ki az Egészségügyi Világszervezet jelentéséből.

Tavaly több mint 10 millió tuberkulózisos esetet regisztráltak, ez 4,5 százalékos emelkedés a 2020-as esetszámhoz képest. Mintegy 450 ezren a baktérium gyógyszereknek ellenálló mutációjával fertőződtek meg, három százalékkal többen, mint 2020-ban.

A pandémia miatt világszerte kevesebb szűrővizsgálatot végeztek el. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images
A pandémia miatt világszerte kevesebb szűrővizsgálatot végeztek el. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

Tavaly 1,6 millióan haltak bele a betegségbe

A koronavírus-járvány miatt a tuberkulózisos betegek ellátása - ahogy több más egészségügyi program is - több helyen akadozott, sokakat pedig a pandémia miatt nem is diagnosztizáltak, így míg 2019-ben hétmillió tbc-s esetet azonosítottak, 2020-ban ez a szám 5,8 millióra esett vissza.

Az új koronavírus után a tbc a világ legfertőzőbb kórokozója, amely elsősorban felnőtteket támad meg, közülük is jellemzően olyanokat, akik alultápláltak vagy más betegségük van, például HIV-fertőzöttek. A tuberkulózisos esetek több mint 95 százalékát a fejlődő országokban regisztrálják.

Bár a WHO jelentésében kiemeli, hogy minden három, gyógyszerrezisztens tbc-baktériummal megfertőződött emberből csupán egy kap megfelelő kezelést, hangsúlyozzák, hogy az ilyen esetek is gyógyíthatók, amennyiben lehetőség nyílik a kezelésre.

Vannak fokozottan érintett területek

Kelet-Európában, Afrikában és a Közel-Keleten dúló konfliktusok súlyosbították a járványhelyzetet, beleértve a korai diagnosztika és az ezt követő kezelések ellehetetlenülését is. Súlyos a helyzet Ukrajnában, ahol már a február végén kitört háború előtt is az egyik legmagasabb volt a tbc-s betegek száma. Egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a kezelések elmaradása miatt több gyógyszerrezisztens mutáció jelenik meg a térségben.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírek, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: