Koronavírus: veszélyben vagyunk-e véradáskor?

A koronavírus-járvány kirobbanása óta számos tanács látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy bizonyos tevékenységek során hogyan legyünk védekezhetünk a megfertőződés ellen. Vajon a véradás során van mitől tartanunk?

A véradások a járványhelyzetben is biztonságosak - emelte ki Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. Mint mondta, a dolgozók maszkban vannak, és hétfőtől a donoroknak is kötelező a maszkviselés, hogy megakadályozhassák az új típusú koronavírus esetleges terjedését. Emellett ügyelnek a távolságtartásra is, valamint fokozottan fertőtlenítenek minden olyan felületet, amellyel a véradók érintkezhetnek. Emellett egyre több intézetben biztosítják az időpontra érkezés lehetőségét is, amellyel már sokan éltek - sorolta.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus vér, koronavírus véradás, koronavírus veszély, koronavírus kockázat
Nem kell tartanunk attól, hogy véradás alatt megfertőződünk.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mi a helyzet a vérkészletekkel?

A koronavírus-járvány miatt tavasszal meredek visszaesés következett be a véradásban, de akkor a kórházak is kevesebb vérkészítményt használtak. Bár nyáron normalizálódott a helyzet, most több véradót kell megszólítani annak érdekében, hogy megjelenjenek annyian, ahány emberre szükség van. A szakember tájékoztatása szerint a készletek mennyisége jelenleg a biztonságos tartományban van, ugyanis van annyi biztonsági tartalék, hogy ha a kórházakban hirtelen nagyobb mennyiségű vérkészítményre lenne szükség vagy valamilyen okból nem tudnák a véradókat fogadni, akkor is elegendő lenne pár napra.

Újra gyűjtik a gyógyultak plazmáját

Emellett Nagy Sándor azt is megemlítette, hogy nyáron több száz egység vérplazmakészítményt állítottak elő koronavírus-fertőzésen átesettek véréből. A legújabb, jövő héten induló kampányukkal pedig nemcsak azokat szólítják majd meg, akik a COVID-19 súlyosabb formáján estek át és kórházban voltak, hanem mindenkit, aki fertőzött volt.

Barta Sylvia újabb tüneteket észlelt magán, pedig négy és fél hónapja esett át a koronavíruson - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)