Koronavírus: veszélyben a magyar orvosok

Nincs megfelelő védőfelszerelésük az orvosoknak, a járvány miatti többletköltségeket pedig nem fogják tudni finanszírozni a kórházak - hívta fel a figyelmet Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Az önkéntes túlórát viszont egyelőre nem fogják felmondani az orvosok.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri a kormányt, hogy az egészségügyi dolgozóknak biztosítson megfelelő védettséget nyújtó eszközöket a koronavírus ideje alatt - jelentette ki Kincses Gyula, a MOK elnöke. Szerinte nem lehet az amúgy is eladósodott intézményekre terhelni a járvány többletköltségeit, a kormányzatnak biztosítania kell, át kell vállalnia az ellátás finanszírozását. Hozzátette, a koronavírus-járvány miatt a kamara nem fogja "élesíteni" az önkéntes túlmunka felmondását, amelyet a bértárgyalások sikertelenségének esetére kilátásba helyezett.

Kincses Gyula: az orvos nem politizál Az utóbbi években számos ágazatban elkezdtünk felzárkózni Európához, az egészségügyet azonban 2010 óta magára hagyta a politika - mondta el Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara közelmúltban megválasztott elnöke. Szerinte a várók kifestése szükséges, de nem elégséges lépés, a hálapénzt pedig önmagában plusz forrás bevonásával nem lehet már felszámolni. Portréinterjúnkban az orvosi pályájának kezdetét is felidézte - kattintson a részletekért!

Nagy gondot okoz a szakemberhiány

A kamarai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy eddig is a szakdolgozók hiánya és az orvoshiány volt az egészségügy legfőbb gondja, ami egy járvány idején fokozott problémát jelent. Ha "nincs személyzet, nincs semmi" - fogalmazott, hozzátéve, ezért a MOK arra kéri a kormányt, hogy fogadja el az általuk javasolt, a dolgozók pályán tartását szolgáló bértáblát. Kincses Gyula hozzáfűzte, hogy a MOK a járványveszély idején semmilyen olyan akciót nem indít, amely veszélyeztetné a betegellátást.

Védőfelszerelés nélkül az orvosok vannak leginkább veszélyben. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
Védőfelszerelés nélkül az orvosok vannak leginkább veszélyben. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Lénárd Rita, a kamara alelnöke közölte, hogy a "járványveszély frontvonalában" dolgozó háziorvosok a legveszélyeztetettebbek, ezért haladéktalanul el kellene látni őket megfelelő védőfelszereléssel. A hozzájuk eljuttatott sebészi maszkok ugyanis erre nem alkalmasak - tette hozzá. Az alelnök szerint nem megfelelő a lakossági tájékoztatás sem. Úgy véli, a tömegközlekedési eszközökön plakátokon kellene tájékoztatni arról, miként csökkenthető afertőzéskockázata, ritkítani kellene az orvos-beteg találkozásokat - például e-recepttel -, valamint fel kellene hívni a lakosság figyelmét arra, hogy feleslegesen senki ne menjen sehová.

Svéd Tamás, a MOK titkára szintén azt mondta, hogy a járvány kontrollálásának a szakemberhiány lehet a legfőbb akadálya. Arról is szólt: tisztában vannak azzal, hogy a megfelelő védőfelszerelés világszerte hiánycikk lett, ám lépéseket kellene tenni azért, hogy a "frontvonalba" koncentrálják az eszközöket. Álmos Péter, a szervezet másik alelnöke emlékeztetett arra, hogy ma egy sürgősségi osztályon dolgozó kezdő orvos nettó 900 forintot keres óránként, egy szakorvos pedig 1700 forintot. Az alacsony bér veszélyezteti a biztonságos betegellátást, hiszen az orvosoknak másodállást, többletmunkát kell vállalniuk a megélhetés érdekében - mondta.

A MOK nettó 2400 forintos órabért kér a kezdő orvosoknak és 4100 forintosat a szakorvosoknak. Szerintük így kivezethető volna a hálapénz és vissza lehetne csábítani a külföldön dolgozó kollégákat - tette hozzá. Kincses Gyula kérdésre válaszolva közölte: a MOK etikai eljárást indít az ellen az acsai háziorvos ellen, aki homeopátiás védekezést ajánl a koronavírus-fertőzés ellen.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: