Koronavírus: ennyivel nőhet a szegénységben élő gyerekek száma

A koronavírus okozta világjárvány következményei miatt év végéig 86 millióval nőhet a szegénységben élő gyerekek száma a világon - derült ki az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Save The Children gyermekmentő alapítvány közös tanulmányából.

A szegények mentális hanyatlása gyermekkorban kezdődik Akik alacsony jövedelmű családokban nőnek fel, azoknak 50 éves koruk felett rosszabb lehet a kognitív működése. Ez arra utal, hogy a mentális hanyatlás a gyermekkorban kezdődő folyamat. Részletek itt.

A jelentés szerint ezzel az év végére 672 millióra ugorhat a szegénységben élő gyerekek száma, ami 15 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az érintett gyermekek csaknem kétharmada Fekete-Afrikában és Dél-Ázsiában él.

A koronavírus-járvány leginkább az Európában és Közép-Ázsiában élő gyermekeket taszíthatja szegénységbe, ebben a két térségben 44 százalékos lehet az érintettek számának növekedése, míg Latin-Amerikában és a karibi térségben 22 százalékos - olvasható a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése és mintegy száz ország demográfiai adatai alapján készített tanulmányban.

A koronavírus-járvány következményei miatt 86 millióval nőhet az év végéig a szegénységben élő gyerekek száma a világon.
A koronavírus-járvány következményei miatt 86 millióval nőhet az év végéig a szegénységben élő gyerekek száma a világon.

Összehangolt cselekvés szükséges

A világjárvány példátlan szociális-gazdasági válságot okozott, amely elapasztja a családok forrásait világszerte - véli Henrietta Fore, a UNICEF igazgatója. Az őket sújtó pénzügyi gondok mértéke és súlyossága akkora, hogy évekkel visszafordíthatja a gyerekszegénység felszámolásában elért haladást, és az alapvető szolgáltatásoktól foszthatja meg a gyerekeket. Összehangolt cselekvés nélkül családok kerülhetnek szegénységbe, a legelesettebb családokra pedig olyan mértékű nélkülözés vár, amilyenre évtizedek óta nem volt példa. A COVID-19 sokkoló hatása a szegénységre súlyosan fogja érinteni a gyerekeket, akikre még a rövid idejű éhezés és alultápláltság is veszélyes - figyelmeztetnek a szerzők, és felszólítják a kormányokat, hogy sürgősen bővítsék a szociális biztonsági rendszert és az iskolai étkeztetést a járvány okozta hatások csillapítására.

Az UNICEF közben Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy életmentő és alapvető fontosságú gyógyszereket szállított nyugat-líbiai városokba, mintegy húszezer ember, köztük nők és gyerekek számára. A szállítmányban vakcinaszállító dobozok, szülészeti eszközök és hűtőládák is vannak.

A zavargások miatt sokan nem kapnak megfelelő orvosi ellátást

Az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban megkongatta a vészharangot amiatt, hogy a háború sújtotta Líbiában több mint 250 ezer gyereket fenyegetnek olyan betegségek, amelyek oltással megelőzhetők lennének. Nyugat-Líbiában több mint egy éve súlyos harcok dúlnak az ország keleti részén tevékenykedő haderő és az ENSZ támogatását élvező kormány katonái között. Sok száz civil halt és sebesült meg, több mint 150 ezer embernek kellett elhagyni otthonát. A terebélyesedő erőszak és zavargások közepette a kórházak és orvosi rendelők nehezen tudják megfelelő orvosi ellátásban részesíteni a betegeket.

Az nlc.hu összefoglalta a táborozókra és a táborok szervezőire, üzemeltetőire vonatkozó idei nyári COVIDelkerülő szabályokat - olvassa el a részleteket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció