Koronavírus: egy antidepresszáns hozhat megoldást

Egy olcsó antidepresszáns harmadával csökkentette a magas kockázatú pácienseknél a COVID-19 miatti, elhúzódó kórházi kezelés kockázatát - állapította meg egy nagyléptékű, nemrég megjelent tanulmány.

A koronavírus-fertőzésen átesettek jelentős része ijesztő rémálmokkal küzd. Klinikai szakpszichológus gyűjtötte össze, miről álmodnak a gyógyult betegek .

A fluvoxamint hagyományosan a depresszió vagy a kényszerbetegségek kezelésére használják, a vizsgálathoz azonban gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt választották ki. A szerzők szerint kutatásuk eredményei segíthetnek a súlyos megbetegedések vagy halálesetek alacsony költségű megelőzésében azokban az országokban, amelyek még nem kaptak megfelelő mennyiségű oltóanyagot a rendkívül egyenlőtlen elosztás miatt.

Egy széles körben alkalmazott antidepresszáns segíthet csillapítani a COVID-19 tüneteit
Egy széles körben alkalmazott antidepresszáns segíthet csillapítani a COVID-19 tüneteit.Fotó: illusztráció, Getty Images

Harmadával csökken a kockázat

A The Lancet Public Health című szakfolyóiratban észak- és dél-amerikai kutatók csaknem 1500 brazíliai, ambulánsan kezelt COVID-19-beteg eredményeit ismertették. A fluvoxamint kapó 741 páciens közül 79 - valamivel több mint 10 százalék - hosszabb kórházi tartózkodásra kényszerült. A placebót kapó 756 személy közül 119-en (15,7 százalék) kerültek kórházba. A szerzők szerint a fluvoxamin 32 százalékkal csökkentette a kórházi kezelést igénylő betegséglefolyás veszélyét. A tanulmány azt is megállapította, hogy a placebocsoportban 12 beteg halt meg végül, míg a fluvoxaminnal kezelt csoportból mindössze egy beteg lett a vírus áldozata.

"A COVID-19 még mindig kockázatot jelent az alacsony erőforrásokkal rendelkező és a védőoltásokhoz korlátozottan hozzáférő országokban élők számára" - mutatott rá Edward Mills, a McMaster Egyetem munkatársa, a kutatás társvezetője. A betegség elleni olcsó, széles körben elérhető és hatékony terápiák megtalálása ezért nagyon fontos, és különösen érdekes lehet a meglévő, széles körben elérhető és jól ismert biztonsági profilú gyógyszerek újrafelhasználása - tette hozzá.

Még várnak a WHO ajánlására

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy további értékelésre van szükség, mivel a fluvoxamin nem szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapvető gyógyszereket felsoroló listáján, és függőséget okozhat. Mills ugyanakkor úgy fogalmazott, "ha a WHO ajánlja, széles körben fogják alkalmazni, és reményeink szerint ez rengeteg életet megmentéséhez fog hozzájárulni".

A Brazíliában élő Gilmar Reis, a tanulmány társszerzője kiemelte, hogy mivel a fluvoxamin biztonságos, könnyen alkalmazható, olcsó és széles körben elérhető, a kutatás eredményei fontos hatással lehetnek a COVID-19 klinikai kezelésének nemzeti és nemzetközi irányelveire. A COVID-19 kezeléséhez felhasznált fluvoxamindózis 4 dollárba (1253 forintba) kerül, míg az intravénás antitestterápia 2000 dollárba (627 ezer forintba), a Merck kísérleti tablettája pedig 700 dollárba (219 ezer forintba).

Egy friss tanulmány eredményei szerint nagyobb valószínűséggel kapják el az új típusú koronavírus-fertőzést, akik hisznek a COVID-19-cel kapcsolatos összeesküvés-elméletekben .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra