Koronavírus: egy antidepresszáns hozhat megoldást

Egy olcsó antidepresszáns harmadával csökkentette a magas kockázatú pácienseknél a COVID-19 miatti, elhúzódó kórházi kezelés kockázatát - állapította meg egy nagyléptékű, nemrég megjelent tanulmány.

A koronavírus-fertőzésen átesettek jelentős része ijesztő rémálmokkal küzd. Klinikai szakpszichológus gyűjtötte össze, miről álmodnak a gyógyult betegek.

A fluvoxamint hagyományosan a depresszió vagy a kényszerbetegségek kezelésére használják, a vizsgálathoz azonban gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt választották ki. A szerzők szerint kutatásuk eredményei segíthetnek a súlyos megbetegedések vagy halálesetek alacsony költségű megelőzésében azokban az országokban, amelyek még nem kaptak megfelelő mennyiségű oltóanyagot a rendkívül egyenlőtlen elosztás miatt.

Egy széles körben alkalmazott antidepresszáns segíthet csillapítani a COVID-19 tüneteit
Egy széles körben alkalmazott antidepresszáns segíthet csillapítani a COVID-19 tüneteit

Harmadával csökken a kockázat

A The Lancet Public Health című szakfolyóiratban észak- és dél-amerikai kutatók csaknem 1500 brazíliai, ambulánsan kezelt COVID-19-beteg eredményeit ismertették. A fluvoxamint kapó 741 páciens közül 79 - valamivel több mint 10 százalék - hosszabb kórházi tartózkodásra kényszerült. A placebót kapó 756 személy közül 119-en (15,7 százalék) kerültek kórházba. A szerzők szerint a fluvoxamin 32 százalékkal csökkentette a kórházi kezelést igénylő betegséglefolyás veszélyét. A tanulmány azt is megállapította, hogy a placebocsoportban 12 beteg halt meg végül, míg a fluvoxaminnal kezelt csoportból mindössze egy beteg lett a vírus áldozata.

"A COVID-19 még mindig kockázatot jelent az alacsony erőforrásokkal rendelkező és a védőoltásokhoz korlátozottan hozzáférő országokban élők számára" - mutatott rá Edward Mills, a McMaster Egyetem munkatársa, a kutatás társvezetője. A betegség elleni olcsó, széles körben elérhető és hatékony terápiák megtalálása ezért nagyon fontos, és különösen érdekes lehet a meglévő, széles körben elérhető és jól ismert biztonsági profilú gyógyszerek újrafelhasználása - tette hozzá.

Még várnak a WHO ajánlására

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy további értékelésre van szükség, mivel a fluvoxamin nem szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapvető gyógyszereket felsoroló listáján, és függőséget okozhat. Mills ugyanakkor úgy fogalmazott, "ha a WHO ajánlja, széles körben fogják alkalmazni, és reményeink szerint ez rengeteg életet megmentéséhez fog hozzájárulni".

A Brazíliában élő Gilmar Reis, a tanulmány társszerzője kiemelte, hogy mivel a fluvoxamin biztonságos, könnyen alkalmazható, olcsó és széles körben elérhető, a kutatás eredményei fontos hatással lehetnek a COVID-19 klinikai kezelésének nemzeti és nemzetközi irányelveire. A COVID-19 kezeléséhez felhasznált fluvoxamindózis 4 dollárba (1253 forintba) kerül, míg az intravénás antitestterápia 2000 dollárba (627 ezer forintba), a Merck kísérleti tablettája pedig 700 dollárba (219 ezer forintba).

Egy friss tanulmány eredményei szerint nagyobb valószínűséggel kapják el az új típusú koronavírus-fertőzést, akik hisznek a COVID-19-cel kapcsolatos összeesküvés-elméletekben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció