Korlátoznák a dízelautók forgalmát

Szmogriadó esetén az Euro 5-ös dízelüzemű gépjárművek forgalmát is korlátoznák Budapesten.

A szmogrendelet módosításáról szóló javaslat alapján az eddigieken túl a 12-es, a 13-as és a 14-es környezetvédelmi osztályú - együttesen Euro 5-ös dízelüzemű - gépjárműveket is korlátozás alá vonnák. Így a Budapesten és 74 agglomerációs településen üzemben tartott gépjárművek 52 százaléka kerülne korlátozás alá.

dízel, dízelüzemű autó, dízelautó, kipufogógáz, smogriadó, levegőszennyezés
Évente csaknem 200 ezer ember halált okozzák a dízelmotorok. Fotó: 123rf

Októbertől változhat a szabályozás

2018 májusában az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult Magyarországgal szemben a PM10 légszennyező anyag egészségügyi határértékeinek túllépése miatt. A fővárosi önkormányzat vezetése azért is kezdeményezi a hatékonyabb intézkedések meghozatalát, hogy ez a körülmény a függőben lévő eljárás során is figyelembe vehető legyen.

A módosított rendelet október elsejével lépne hatályba. A forgalomkorlátozás nem érintené az 5-ös környezetvédelmi osztályú (hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású) gépjárműveket, a 6-os (Euro 3 benzines), a 9-es (Euro 4 benzines), a 14-es benzines (Euro 5 benzines), valamint a 15-ös és a 16-os osztályú járműveket, amelyek Euro 6-osok üzemanyagtól függetlenül.

A Fővárosi Közgyűlés 2017-ben arról döntött, hogy 2018. október 1-je után a fővárosi riasztási fokozat elrendelése esetén korlátozzák a 7-es és a 8-as környezetvédelmi osztályú - Euro 3-as dízelüzemű - gépjárművek forgalmát is. Az akkori határozatban rendelkeztek arról is, hogy a korlátozás 2019. október elsejétől a 10-es és a 11-es környezetvédelmi osztályú - Euro 4-es dízelüzemű - gépjárművekre is vonatkozik.


A világon mintegy 385 ezer ember korai elhalálozását okozta a járművek kipufogógázából eredő légszennyezés 2015-ben. Egy tanulmány szerint a halálesetek 47 százaléka dízelmotorok számlájára írható.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag