Késsel támadt az ápolónőre, mégsem megy börtönbe

Felmentette és kényszergyógykezelésre rendelte a Szekszárdi Törvényszék első fokon, nem jogerősen azt a férfit, aki tavaly május 14-én késsel életveszélyesen megsebesítette a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház egyik ápolóját Szekszárdon.

A 75 éves férfit életveszélyt okozó testi sértéssel, közfeladatot ellátó személy elleni két rendbeli – egy esetben felfegyverkezve elkövetett – erőszakkal és személyi szabadság négy rendbeli, felfegyverkezve elkövetett megsértésével vádolták. A bíróság április 10-én büntethetőséget kizáró ok miatt mentette fel a vádlottat – olvasható a törvényszék csütörtöki közleményében.

a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Szekszárdon
A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Szekszárdon. Fotó: MTI/Ruprech Judit

Mint arról beszámoltunk, az alkoholfüggő férfit combnyaktöréssel műtötték meg a kórházban. A műtét utáni alkoholmegvonás, a relatív oxigénhiányos állapot, illetve agyi anyagcserezavar miatt delirózus tudatállapot alakult ki nála. A zavartan viselkedő ember éjszaka a kórház folyosóján egy 12 és fél centiméteres pengéjű konyhakéssel hasba szúrt egy ápolónőt. Az ápolónő munkatársaival együtt az orvosi szobába menekült a késsel hadonászó vádlott elől, aki a szobát rájuk zárta. A segítségül érkező férfi szakápoló felszólítására a vádlott a kést letette a földre, majd rátámadt az ápolóra. A támadónak végül injekcióval és intravénásan nyugtatót adtak, a közvetlen életveszélybe került ápolónőt még aznap éjjel megműtötték.

Igazságügyi elmeorvos szakértői véleménye alapján az intellektuális képességek hanyatlásával is járó mentális zavarral küzdő, Korszakov-szindrómában szenvedő vádlott a bűncselekményeket kóros elmeállapotban, tudatzavarban követte el, ami kizárja a büntethetőséget. Ugyanakkor a tartósan fennálló, hullámzó tudatzavar miatt nem zárható ki, hogy a vádlott hasonló, erőszakos bűncselekményeket követ el. A kényszergyógykezelést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani határozatlan ideig.

Az ügyészség és az előzetes kényszergyógykezelés alatt álló vádlott a döntést tudomásul vette. A vádlott védője és ügygondnoka fellebbezést jelentett be, az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

A rétegfelhőzet fokozatosan szakadozik, gomolyosodik, a látási viszonyok javulnak, és a nap nagy részében napos, gomolyfelhős idő várható. A délután folyamán elsősorban északkeleten, illetve kis eséllyel az északnyugati határ közelében lehet helyenként záporokra, zivatarokra számítani. A délnyugati szél olykor megélénkül, de zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 22 és 28, késő este 15, 20 fok között változik. Orvosmeteorológiai szempontból kifejezetten szerencsés helyzet alakult ki mostanra.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra