Kell-e félnünk a vitaminoktól?

Bár a közvélekedés a vitaminokat kivétel nélkül hasznos vegyületeknek tartja, mi több, táplálékkiegészítő formájában szedésüket kifejezetten támogatja, a valóság ennél az idealisztikus képnél lényegesen árnyaltabb.

Milyen tünetekkel járhat az egyes vitaminok hiánya? Részletek itt.

"Egyre több kutatási eredmény arról árulkodik, hogy sok vitamin nem is vitamin, hatástalan vagy egyenesen veszélyes" - mutat rá a Magyar Nemzet cikke, hozzátéve, hogy a globális vitaminpiac folyamatosan növekszik, a 2010-es évek végére akár a 9,3 milliárd dollárt is elérheti az értéke. Egy felmérés szerint az amerikai felnőttek jelentős többsége, 68 százaléka naponta szed külön vitaminokat, mert úgy tartja, hogy csak így őrizheti meg az egészségét. Csakhogy ez ebben a formában nem igaz.

Egyfelől kuruzslók számos olyan vitamint árulnak a gyanútlan vásárlóknak, amely valójában nem is vitamin. Csupor Dezső gyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Farmakognóziai Intézetének docense példaként említette a lapnak a B17-vitamint, amely igazából nem más, mint a mérgező amigdalin. Dacára az eladók által sugalltaknak, ez a vegyület nem öli meg a rákos sejteket, viszont a szervezetben cianiddá alakulva akár halálos is lehet.

A globális vitaminpiac értéke 2020-ra elérheti a 9,3 milliárd dollárt
A globális vitaminpiac értéke 2020-ra elérheti a 9,3 milliárd dollárt

Ha pedig mindez nem lenne elég, a tudomány fejlődésével, az újabb és újabb kutatási eredményekkel akár meg is változhat egyes vitaminok státusza. "Vannak, amelyekről kiderül, hogy nem esszenciális a jelentőségük, mások nagyobb mennyiségben is hasznosulnak a szervezetben" - mutatott rá a gyógyszerész. Az amerikai orvostudományi kutatásokat irányító országos egészségügyi intézet (NIH) állásfoglalása szerint például a B6- és B12-vitamin pótlása - ellentétben a közszájon forgó állításokkal - nemhogy nem rendelkezik jótékony hatással, de amerikai és tajvani kutatók a közelmúltban azt is kimutatták, hogy ez a két vitamin nagy dózisban szedve többszörösére növeli a tüdőrák kockázatát.

Mi a helyzet a C-vitaminnal? Mely vitamint szedi rendszeresen maga Csupor Dezső is? Mikortól kezdődött a vitaminok egyöntetűen pozitív megítélése a köztudatban? A témáról bővebben a Magyar Nemzet cikkében olvashat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten még többfelé lehet erősen felhős az ég, ott elvétve kisebb eső, zápor is előfordul. A szél északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, valamint északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. Késő este 13 és 19 fok valószínű. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra