Húsevő baktériumok vannak a vízpartokon

Húsevő baktériumoktól származó fertőzés bukkant fel az Egyesült Államok keleti partvidékén. Az amerikai médiumok a napokban több ilyen esetről is beszámoltak.

A floridai Santa Rosa Beachen történt megbetegedésről számolt be a CBS televízió. Az áldozat, Tyler King a lakásához közeli tóhoz kirándult, és visszatérőben azt észlelte, hogy feldagadt a karja, majd idővel kékeslila színűvé sötétedett. Azonnal orvoshoz ment, aki megállapította, hogy a vibrio nevű, húsevőként ismert baktérium fertőzte meg. Az orvosok szerint majdnem biztos, hogy a vízben fertőződött meg. A fiatal férfi életét megmentették, jelenleg lábadozik.

strand, vízpart, tengerpart, veszély, húsevő baktérium
"Nem kell félni a tengertől, csak legyünk tisztában a veszélyekkel is". Fotó: 123rf

A felmelegedés növeli a kockázatot

A múlt hónapban egy 77 éves floridai nőt szintén húsevő baktérium támadott meg, miután a beteg megvágta a lábát a tengerparton. Lynn Flemingnek kisebb dudor keletkezett a lábán, de mivel nem tulajdonított neki jelentőséget, csak két héttel később fordult orvoshoz. Már nem lehetett megmenteni az életét. A CBS egészségügyi szakértője, David Agus szerint a part menti tengervizek egyre jobban felmelegednek, így ideális környezetet kínálnak a baktériumnak. A felmelegedéssel tehát megnőtt az ilyen jellegű fertőzések kockázata. Különösen azok az idősebb emberek vannak veszélyben, akiknek az immunrendszere meggyengült, illetve diabétesszel vagy daganatos betegséggel küzdenek. "Nem kell félni a tengertől, csak legyünk tisztában a veszélyekkel is" - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy csakis az azonnali orvosi ellátás mentheti meg a beteget.

Minden harmadik beteg belehal

Húsevő baktérium: néhány óra alatt végez az emberrel - részletek itt!

Egy marylandi asszonynak a fiát kellett kórházba vinnie, miután egy népszerű üdülőhelyen, Ocean Cityben nyaraltak. A fürdés után a gyereken piros foltok jelentek meg - közölte a The Washington Post című lap. A fiút szintén húsevő baktérium támadta meg, egyelőre még kórházban kezelik. A vibrio baktérium többnyire az Egyesült Államok keleti partvidékének vizeiben tenyészik - emelte ki az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) munkatársa a Fox televíziónak adott nyilatkozatában. Mint mondta, a húsevő baktériummal megfertőzöttek közül minden harmadik beteg belehal a fertőzésbe. A CDC adatai szerint 2010 óta évente 700-1200 vibriofertőzést regisztrálnak.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)