Hogyan kell fertőtleníteni a sebet?

Az élet kiszámíthatatlan, ezért bármikor szerezhetünk kisebb-nagyobb sérüléseket. Egy kis vágást vagy horzsolást sokan már nem is vesznek komolyan, pedig még az ilyen apró sebeknél is nagyon fontos a fertőtlenítés.

Kisebb konyhai vagy kerti balesetek bárkivel megeshetnek: megvághatjuk, megszúrhatjuk, megégethetjük magunkat. Sajnos azonban sokan nem veszik komolyan az apró sebeket, és gyakran éppen a legfontosabb lépés marad ki: a fertőtlenítés.

Miért fontos a sebfertőtlenítés?

Mi mindent használtak sebkezelésre az emberek a történelem során? Részletek itt.

Bőrünk az elsődleges pajzsunk a különböző kórokozók ellen. Amikor megsérülünk, akkor ezen a védelmen rés keletkezik, tehát szabad lesz az út a vírusok, baktériumok, gombák és paraziták előtt. Épp ezért egy apró sérülés is képes óriási bajt okozni, ha elhanyagoljuk.

A sebkezelés első lépése a seb alapos megtisztítása
A sebkezelés első lépése a seb alapos megtisztítása. Fotó: Getty Images

Testünk egyébként csodálatosan működik, ugyanis a sérülést követően szinte azonnal hozzálát, hogy meggyógyítsa magát: az érintett területen fokozódik a vérkeringés, valamint felgyorsul az új sejtek képződése is. Ebbe a regeneráló folyamatba azonban szemtelenül beleszólhatnak a külső betolakodók: a seb elfertőződése lelassítja a gyógyulást, a kórokozók pedig egy idő után a véráramunkba is bejuthatnak, így a test többi részében is problémát okozhatnak. A hívatlan vendégeket tehát érdemes inkább távol tartani, ezt pedig a sérülés helyének lefertőtlenítésével tehetjük meg.

Hogyan és mivel fertőtlenítsünk?

Első lépésként mossuk le a sebet langyos csapvízzel, hogy eltávolítsuk a területről a szennyeződéseket. Ezt követően jöhet a fertőtlenítés, hogy biztosan minden koszt és kórokozót száműzzünk. Ennél a pontnál fontos kiemelni, hogy nem elég csupán a seb környékét letisztítani és fertőtleníteni, hanem magát a sebet is le kell kezelnünk. Egyes fertőtlenítőket azonban nem szabad közvetlenül a sérülés helyén alkalmazni, ezért jól nézzük meg vásárlás előtt, hogy mit választunk. Azok a termékek a legpraktikusabbak, amelyekkel a sebalapot és a széleket egyaránt fertőtleníthetjük.

Régen a sebfertőtlenítésről rögtön mindenkinek a jód vagy az alkohol jutott eszébe. Bár ma már szélesebb a sebfertőtlenítő szerek palettája, inkább olyan, többkomponensű terméket javasolt választani, ami nemcsak az elfertőződés megakadályozására, hanem a hámosodás és a sebgyógyulás elősegítésére is alkalmas.

A tisztítás és a fertőtlenítés után viszont még nem dőlhetünk hátra, hiszen a sebet le is kell fedni . Erre azért van szükség, hogy megakadályozzuk a felülfertőződést, az újbóli sérülést és a var felszakadását. A sebekre mindig steril kötszert tegyünk, a vattát és a gézlapot pedig inkább felejtsük el, ahogy a hintőport és a zsíros kenőcsöket is. Végül, de nem utolsósorban érdemes megjegyezni, hogy ha követtük a fenti leírást, de ennek ellenére pár nappal később is fáj a seb, illetve bőrpírt, erős viszketést és bő váladékozást észlelünk, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra