Ha a létfontosságú szervek védelme megsérül

A közlekedési balesetek gyakori sérülései közé tartoznak a mellkas-sérülések. Mivel mellkasunk létfontosságú szerveinket védi, sérülésének ellátása figyelmet igényel.

A mellkas fogalma és szerepe A mellkas a bordák által határolt anatómiai terület, amely több létfontosságú szerv védelmét biztosítja. Az emberi testnek 12 pár bordája van, ezek közül hét pár úgynevezett valódi, három pár úgynevezett ál-, míg két pár úgynevezett lengőborda.

Valamennyi borda a gerinccsigolyák háti szakaszától indul. A valódi bordák közvetlen, porcos összenövéssel csatlakoznak a szegycsonthoz, míg a három álborda porcai szegycsont közeli végükön egyetlen porccá nőnek össze és ezzel az egyetlen porccal kapcsolódnak a szegycsonthoz. A lengőbordák nem csatlakoznak a szegycsonthoz.

A bordák alkotta mellkas védi a mechanikai behatásoktól két tüdőnket, a szívünket és a nagyereket, s meglepő módon kevesen tudják, de a máj és a vesék is a bordák alatt helyezkednek el. Az említett szervek mechanikai védelme mellett a mellkas segíti a légzést és a vérképzésben is jelentős szerepet tölt be.

Bordatörés és tünetei A leggyakoribb és legegyszerűbb, de nem feltétlenül a legenyhébb mellkas-sérülések közé a borda törése tartozik. Annak eldöntése, hogy zúzódás, csontrepedés, vagy törés történt, nem feladata az elsősegélynyújtónak. A panaszok ugyanis, főként az első időszakban, hasonlóak, az első ellátást lényegesen nem befolyásolja.

Típusos sérülés a gépkocsibaleseteknél, amikor a kormány, vagy a műszerfal okoz bordatörést, de a régebbi biztonsági övek is ütést mérhetnek a mellkasra.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szabályosan használt biztonsági öv több súlyos sérüléstől óvja a szervezetet, ne felejtkezzünk el alkalmazásáról, hívjuk fel erre utasaink figyelmét is.

A legegyszerűbb bordatörésnek is tipikus tünete a belégzésre fokozódó, erős, szúró mellkasi fájdalom, mely erősödik minden olyan tevékenységre, ami a mellkas mozgását vonja maga után, például mozgás, köhögés, légvétel. Emellett jelentkezhet a sérülés helyén hematóma, nyomásérzékenység és egyéb élettani tünetek, mint például nehézlégzés. Súlyos esetben a légzés felületesé válhat, vérnyomásesés, szapora pulzus észlelhető.

Maga a sérülés általában enyhének ítélt, de komoly veszélyei lehetnek. Az eltört bordavégek légmellet okozhatnak, súlyosabb esetekben belső szerveket sérthetnek meg. Fokozottan veszélyes az úgynevezett sorozat-bordatörés, amely esetén több, egymás utáni borda is eltörik, jelentősen nehezítve a légzést.

További súlyos sérülés az ablakos bordatörés, amikor általában több borda, több helyen is eltörik, a kitört bordarészek, mint egy ablakként képzelhetők el. Az úgynevezett plasztrontörés esetén kétoldali, sorozat-bordatörés következtében a szegycsont mintegy kitörik a mellkasból. Ez a mellkas statikájának megbomlásához, súlyos légzés zavarhoz, így életveszélyes állapothoz vezethet.

Bordatörés ellátása

A bordatörött sérültet nyugalomba kell helyeznünk, a számára legkedvezőbb testhelyzetet alakítsuk ki. Ez az esetek döntő többségében a félülő helyzet lesz. A cél, hogy a sérült légzése minél könnyebb és fájdalom mentesebb legyen. Folyamatosan figyeljük a sérültet, mert állapota romolhat.

Keressük az oxigényhiány (hipoxia), valamint az esetleges belső sérülések tüneteit. Utóbbiakra utalhat a véres köpet, a kivérzéses sokk, a keringés és légzés összeomlása.

Amennyiben a fájdalom erős és megjelenik a nehézlégzés hívjunk mentőt a sérülthöz.

Mit tesznek a kiérkező mentők? A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi ellátás csak nagy általánosságban igaz, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet.

Első lépés az általános betegvizsgálat, melynek keretében az alapvető életfunkciók, a légzés és a keringés paramétereit vizsgáljuk. Ennek részét képezi a vérnyomás, pulzus- és légzésszám mérése, kóros légzés megjelenésének észlelése, vér oxigén szintjének ellenőrzése.

A sérültet nyugalomba kell helyezni, az oxigén adagolását meg kell kezdeni. Szükség esetén gyógyszeres fájdalomcsillapítást kell végezni.

A mentőautóban szállítás közben is kialakítható a félig ülő helyzet, mely az optimális pozicionálást jelenti.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: