Gépek sugarában: mindent az elektroszmogról

Nem látjuk, nem tudjuk megérinteni, nincsen illata, és a hatásai sem azonnal jelentkeznek. Talán ezért övezi annyi hiedelem és ezért kering annyi téves információ róla. Az elektroszmog egyre gyakrabban felmerülő, ám még mindig vitatott téma.

Az elektroszmog egészségkárosító hatása a mai napig nem bizonyítható teljes mértékben, ugyanakkor mindenki elismeri, hogy a technika rohamos fejlődésével egyre több negatív hatásnak vagyunk kitéve.

Tények és feltételezések

Az emberi szervezet nem létezne, nem működhetne elektromosság nélkül. Sejtjeink vezérlését, osztódását bioelektromos jelek szabályozzák és hangolják össze, de szervezetünk kémiai hírvivő rendszere is elektromos töltésekkel rendelkező ionokkal működik. Éppen ezért az emberi szervezet nagyon érzékeny a környezet elektromágneses erőtereinek változásaira és az elektromos sugárzásokra. Ezek azonban főleg hosszútávon jelentkező problémák, az életünk minden területét behálózó elektromosság egészségünkre gyakorolt hatása így igen nehezen kimutatható.

- Az elektroszmog láthatatlan, érzékszerveinkkel nem észlelhető fizikailag létező erőhatás, ami kölcsönhatásba lép szervezetünkkel és károsíthatja azt. Ez tudományosan is elismert tény, mégis kétféle álláspont van ezzel kapcsolatban. A hivatalos állásfoglalás szerint a lakosságra vonatkozó határérték például elektromos erőterek esetében 4000 V/m (Volt/méter), a nemzetközi szervezetek ugyanis kizárólag az egyértelműen bizonyítható káros hatásokat veszik csak figyelembe. Ez viszont egy olyan elektromos térerősség, amit nagyjából csak a nagyfeszültségű távvezetékek alatt lehet mérni. Ennek természetesen egyértelműen kimutatható káros hatásai vannak, akár rövid időn belül is. A német épületbiológus szövetség ugyanakkor a hosszú távú hatásokat is vizsgálja, ezért a hálószobában valamint a fekhelyek közelében legfeljebb 5 V/m elektromos térerősséget javasolnak, a gyerekszobában pedig még ennél is alacsonyabbat - mondja Almásy Zsolt radiesztéta, épületbiológus.

Középpontban a háló és a gyerekszoba

Egy napközbeni ébrenléti állapotban kevésbé jelent terhelést a szervezet számára az elektromos eszközök sugárzása, inkább a hálószoba a kritikus terület. A különböző regenerálódási, gyógyulási folyamatok, a napközbeni stressz feldolgozása ugyanis éjszaka történik, így amennyiben az éjjeli pihenés van megzavarva az elektroszmog által, az különféle problémákat okozhat a szervezetben.

- A fekhelyek, a hálószoba és a gyerekszoba az esetek nagy részében könnyen leárnyékolható, és számos praktika van, amivel mi magunk is könnyen csökkenthetjük az elektromosságot ezeken a helyeken. A közhiedelemmel ellentétben méregdrága ketyerékre sincsen szükség ehhez - mondja Almásy Zsolt. - Sajnos sokan azért nem mernek felmérést kérni, mert attól félnek, hogy kiderül valami óriási probléma, és akkor rögtön költözni kell. Pedig szinte mindenre van megoldás, sőt előfordul olyan is, hogy a lakásban minden úgy jó, ahogy van.

Árulkodó jelek és problémák

Az elektroszmog káros hatásai ugyan tudományosan nem bizonyítottak, ám amennyiben reggel hátfájással, fejfájással, kialvatlanul ébredünk vagy gyakran szenvedünk éjszakai izomgörcsöktől, és sűrűn kell éjjel mosóba menni, akkor érdemes körülnézni a hálóban és felmérni, hogy mi zavarhatja meg az esték nyugalmát. A nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás hosszú távon idegrendszeri problémákhoz, migrénhez és egyéb betegségek kialakulásához vezethet, de felerősítheti a már meglévő egészségügyi problémák, betegségek tüneteit is, hiszen a szervezet éjszakai regenerációja nem történik meg. Természetesen egy komoly betegség kialakulása számos tényezőtől függ, az öröklött hajlamtól az életmódig, ám a környezeti hatásokat sem lehet figyelmen kívül hagyni.

A leggyakoribb források

Az elektroszmog azonban nem csak az otthoni elektromos gépekből származhat, hanem akár a falakban futó elektromos vezetékek, távvezetékek és utcai elektromos kábelek is okozhatják. Ez valójában egy gyűjtőfogalom, amibe a különböző elektromos erőterek, mágneses erőterek, elektromágneses sugárzások tartoznak, melyeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatása is különböző.

- A legtöbb ember, amikor meghallja az elektroszmog szót, elsősorban a mikrohullámú sütőre, a mobiltelefonra, a tévére vagy a számítógépre gondol. Ugyanis leginkább ezeknek a gépeknek a sugárzásától tartunk, pedig ennél sokkal összetettebb a dolog. Az elektromos erőtereket az elektromos feszültség hozza létre, tehát minden vezeték, készülék vagy berendezés, ami csatlakoztatva van az elektromos hálózathoz. Talán meglepő, de egy kikapcsolt, földeletlen éjjeli lámpa a hálóban sokkal nagyobb problémát okozhat, mint egy mikrohullámú sütő két szobával arrébb - figyelmeztet Almásy Zsolt radiesztéta. - A mágneses erőtereket az áramló töltések hozzák létre, a falakban futó vezetékek éppúgy, mint pl. az akvárium levegőztetője, a mágneses pumpák, elektromos motorok, ház előtti légvezetékek, távvezetékek, trafóházak.

Az elektromágneses sugárzások forrásai pedig főleg mobil- és vezeték nélküli telefonok, wifi-routerek, adóvevők, mobiltelefon-adótornyok. Ezen erőterek és sugárzások mindegyikére van megoldás, így egyiktől sem kell megijedni. De legyünk körültekintőek, kérjünk egy pontos, mindenre kiterjedő mérést, és a nyugodt pihenés érdekében gondoskodjunk a háló helyiségek megtisztításáról.

Kíváncsi azokra a tanácsokra, amiket a szakértő gyűjtött össze, hogy minél kevesebb káros hatás érjen minket? Keresse az újságárusoknál a 2013. áprilisi Nők Lapja Egészséget ! A magazinra elő is fizethet a Sanoma Magazincentrumában.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: