Fülhallgatóval hallgat zenét? Vigyázzon, ha az utcán közlekedik!

Az utcán fülhallgatót használó embereket érintő balesetek száma 2004 óta a triplájára nőtt. A hangos zene miatt a járókelők nem képesek érzékelni a körülöttük lévő forgalmat, így könnyen agy autó, vagy akár egy vonat elé léphetnek.

A Marylandi Egyetem kutatói egy tanulmányban megállapították, hogy az iPodot vagy egyéb mp3 lejátszót használó emberek sokkal kevésébe vannak tisztában a környezetükben zajló dolgokkal, így kevésbé érzékelik a közúti autóforgalmat is. - "Az MP3 használata nagyon elterjedt a fiatal felnőttek, valamint a tizenévesek körében, és a kutatásaink során megállapítottuk, hogy az ő esetükben meglehetősen magas a halálos kimenetelű gázolások kockázata" - mondta dr. Richard Lichenstein, a Marylandi Egyetem Gyerekkórházának gyermekorvosi docense.

"A fülhallgató használatából eredő balesetek körülbelül 70 százaléka halálos kimenetelű volt, és az esetek több mint felében vonat gázolta el a figyelmetlen járókelőket" - tette hozzá dr. Lichenstein.

A vizsgált adatok alapján 2004 és 2011 között összesen 116 ilyen baleset következett be az Egyesült Államokban. 2004-2005-ben mindössze 16 esetet jegyeztek fel, de ez a szám 2010-2011-re a háromszorosára emelkedett, ekkor már 47 zenehallgatásból származó balesetet regisztráltak. Az áldozatok körülbelül kétharmada 30 év alatti fiatal volt, és leggyakrabban (55%) vonat gázolta el őket. A balesetek túlnyomó többsége nagyvárosokban következett be, mindössze 12 eset történt vidéki környezetben. A balesetek 70 százalékában az áldozatok életüket vesztették.

A fülhallgatóból szóló hangos zene valószínűleg szinte teljesen elnyomta a környezeti hangokat, ugyanis a baleseteket megelőzően az autóvezetők számos alkalommal dudálással, vagy szirénázással próbálták figyelmeztetni a járókelőt, mielőtt elütötték.

A Marylandi Egyetem végzett felmérés részleteit az Injury Prevention című szaklap januári számában publikálták.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: