Csökken az intelligencia, butulnak az emberek?

Az utóbbi 50 évben folyamatosan csökken az emberek intelligenciaszintje a széles körű IQ-tesztelést használó országokban.

Először az 1970-es években figyeltek fel az általános intelligencia-szint növekedési ütemének lassulására azokban az európai országokban, ahol ezt vizsgálják. Az áttörés a 90-es években jött el, amikor hirtelen csökkenni kezdett. A norvég kutatásokat dán, angol, ausztrál, finn, francia és holland elemzések követték, amelyek hasonló következtetésre jutottak – írja a hvg.hu.

intelligencia, IQ-teszt
Nem genetikai okai vannak az intelligencia csökkenésének. Fotó: Getty IMages

Nem genetika

A kutatók többféle elmélettel álltak elő a korábbi növekvő trend utóbbi időben történt megfordulásáról. A pontos okokat – vagy okegyütteseket – még keresik. Egy 2018-as norvég tanulmány szerint nem a genetikában keresendő. A korábbi növekedés részben magyarázható volt azzal, hogy a 20. században a fertőző betegségek visszaszorultak, így az emberi test több energiát tudott a védekezés helyett az agyműködésnek szentelni, ráadásul eleve több energia állt rendelkezésére a táplálék könnyebb elérhetővé válása miatt. Ez most tetőzhetett, így óhatatlan volt egyfajta lassulás, megtorpanás.

Mobilozás, internet

A kutatók között abban konszenzus van, hogy a trendforduló aligha vezethető vissza egyetlen tényezőre. Az egyik lehetséges befolyásoló tényezőnek tűnik a számítógépek és az internet elterjedése, melyek sok agymunkát megspórolnak a felhasználóknak, ezért kevéssé „tréningeljük” szellemileg magunkat.

Környezetszennyezés

A WHO szerint az általános IQ-csökkenés egy lehetséges magyarázata lehet a növekvő légszennyezés is. A káros anyagok ugyanis az emberi szervezetbe, a véráramba bejutva felszívódnak és a hemoglobint akadályozzák az oxigén szállításában, így csökkentve például az agyműködéshez szükséges friss energia zavartalan utánpótlását.

Dán kutatások szerint az ottani IQ-hanyatlás okai nem függetlenek a bevándorlástól sem, ezt azonban más kutatók szerint nemcsak az Egyesült Államok példája cáfolja, de Finnországé is, ahol elenyésző számú bevándorló mellett is megfigyelhető volt a csökkenés.

Hogy az emberek "butulása" Magyarország esetében is megfigyelhető-e, annak igazolását (vagy cáfolatát) megnehezíti, hogy nincs olyan szélesen használt IQ-tesztelés, mint az idézett kutatásokban élen járó országokban – írta a hvg.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: